SHARE

Gubitak posla je situacija s kojom se u Hrvatskoj ljudi redovno suočavaju. Ako spadate u one kojima prijeti gubitak posla, i toga su svjesni, postoje načini na koje se možete pripremiti. Osobito to vrijedi za one koji rade na određeno i ne znaju hoće li im ugovor biti produljen, sezonce i zaposlenike privatnih tvrtki koje su u problemima. Gubitak posla ne mora biti i smrtna presuda. Evo nekoliko tehnika kojima možete ublažiti udarac i pripremiti se za novo zaposlenje:

1. Pripremite fond za crne dane

Gotovina je najvažniji resurs u trenutku kad ostanete bez posla. Što više novca imate sa strane, dulje možete servisirati svoje obveze i živjeti dok se ponovno ne zaposlite.

Američki financijski savjetnici obično savjetuju svojim klijentima da uvijek imaju dovoljno ušteđevine za 3 do 6 mjeseci života u slučaju ostanka bez posla. Način na koji se to radi jest da se svakog mjeseca mali postotak plaće prebaci na poseban račun, primjerice na štednju u drugoj banci. To se može raditi i trajnim nalogom. Ako vidite da vam se bliži otkaz, morat ćete odvajati više želite li skupiti nešto novca za preživljavanje.

Nemojte računati na kreditne kartice – kao nezaposlena osoba vrlo brzo ćete se dovesti u situaciju da nećete moći otplaćivati rate i završit ćete pod ovrhom.

2. Izgradite i održavajte mrežu poznanstava u struci

Ako je vaše ime poznato u stručnim krugovima, te ako imate puno znanaca koji znaju traže li se zaposlenici vašeg profila, prije ćete se vratiti među zaposlene. Poznanstva su bitna i ako planirate promjenu karijere.

Kultiviranje takve mreže traje godinama, ali je moguće uz nekoliko jednostavnih smjernica. Jedna je da budete prisutni, bilo na stručnim skupovima ili u strukovnim udrugama, bilo na društvenim mrežama, kod nas osobito na Facebooku i u novije vrijeme Linkedinu.

Kad vas netko od vaših poslovnih poznanika zamoli za pomoć, pomozite mu. I nemojte tražiti ništa zauzvrat. Kad bude vrijeme da te kredite pretvorite u nešto konkretno, bit će vam drago što ste se trudili.

3. Imajte pri ruci osvježen CV

Curriculum vitae ili životopis je jedan od osnovnih alata za tražitelje posla. Profesionalno, jezgrovito i jasno napisan CV otvorit će vam vrata na mnogim natječajima. Loš CV zatvorit će ih zauvijek. Potražite savjete za pisanje životopisa na internetu, provjerite je li gramatički i pravopisno ispravan te budite spremni poslati ga čim to bude potrebno.

4. Počnite tražiti novi posao čim prije

Na današnjem tržištu teško je pronaći posao, a atraktivni oglasi privlače stotine kandidata. Tražite novi posao čim naslutite da bi mogli ostati bez sadašnjega. Ako ste već u otkaznom roku, vjerojatno je prekasno. Ipak, i otkazni rok ima neke prednosti: poslodavac vam je prema Zakonu o radu dužan omogućiti 4 sata tjedno za odlazak na intervjue za novi posao.

5. Razmislite o poduzetništvu

Tko kaže da morate raditi za poslodavca? Danas postoje državni i privatni programi za poticanje poduzetništva. Istražite tržište ili pročitajte naš članak o isplativim malim biznisima. Možda ćete nam jednog dana biti zahvalni.

Ostavi odgovor