SHARE

Kad je o financijskoj stabilnosti riječ, možemo za svoje probleme kriviti recesiju, poslovnu klimu, ovu ili onu vladu, ali činjenica je da smo u konačnici sami odgovorni za svoju sudbinu i rizike financijske propasti.

Važno je prepoznati znakove koji nam govore da svoje financije vodimo na pogrešan način. Američki blog Lifehack donosio svoju listu devet znakova da ste na putu ka financijskom suicidu, koju smo mi prilagodili našim prilikama:

1. Odlučili ste imati djecu, iako ste financijski nestabilni

Ako želite odgojiti djecu na ispravan način, morate biti financijski stabilni i imati dovoljno vremena da se bavite njima. Financijski nestabilni roditelji su loš uzor i pogrešan stav prema novcu se prenosi s koljena na koljeno.

Cijena brige za djecu, od odjeće, preko hrane, do obrazovanja i dodatnih aktivnosti je visoka. Tijekom prvih osamnaest godina života djeteta potrošit ćete i puno više od stotinu tisuća kuna u odnosu na ono što biste potrošili da niste imali dijete. Ako vam je prioritet sretna i zdrava obitelj, posvetite se karijeri dok ne osigurate financijsku budućnost za potomstvo.

2. Financijski ste ovisni o drugima

Prijatelji i obitelj će vam uvijek pomoći u teškim trenucima, ali želite li cijeli život biti socijalni slučaj? Nitko neće tolerirati nečiju nekompetentnost zauvijek. Prije ili kasnije će pitanje novca zagaditi vaše odnose s bližnjima.

Ako morate posuditi novac, poduzmite sve da se više ne nađete u takvoj situaciji. Izračunajte možete li smanjiti troškove, ili pokušajte zaraditi više. To izgleda teško, ali morate shvatiti da ste i vi u teškoj poziciji.

3. Zatvarate dugove kreditima

Koliko god ste u teškoj situaciji, ne smijete si dopustiti da pokrivate dugove kreditnim karticama ili, još gore, sumnjivim kreditima iz oglasa s autobusne stanice. Takvi krediti uzet će vam nezamislivo visoke kamate. Pokušajte riješiti dugove na bilo koji drugi način.

4. Oslanjate se na minus po tekućem računu

Život u minusu samo je još jedan oblik financijske neodgovornosti. Razumijemo, jedva vežete kraj s krajem. Ali budućnost je nepredvidiva. Što ako iznenada ostanete bez prihoda? Bit ćete jednako siromašni, a još ćete dugovati banci pet, deset ili puno više tisuća kuna za minus koji će vam ukinuti.

Pokušajte živjeti skromnije. Počnite koristiti mjesečno budžetiranje troškova za kontrolu svog financijskog stanja. Ključno je izaći iz minusa, ali i staviti nešto novca na stranu za neočekivane situacije poput kvara na automobilu.

5. Kockate

cat gamble

Bez obzira idete li u lokalni automat klub, igrate loto ili se kladite, potencijal za ovisnost je tu. Neki ljudi povremeno kockaju za zabavu. I to je u redu, ako imaju viška novca. Ali oni koji traže rješenje svojih financijskih nedaća u kladionici imaju još veći problem nego što misle. Svaki kladitelj tvrdi da je “tu negdje oko pozitivne nule”, ali da je to istina, kladionice bi odavno propale.

Umjesto da se kockate, višak novca, ako ga imate, sklonite na stranu. Kad skupite dovoljno, uložite ga, primjerice, kupnjom udjela u nekom fondu.

6. Živite u preskupom stambenom prostoru

Opasno je živjeti u stanu ili kući koju si ne možete priuštiti, ali i živjeti na nezgodnoj lokaciji također može biti loše. Ako vas dnevno putovanje na posao iscrpljuje jer je predugo i preskupo, to također nije dobro za vas, ali se donekle može kontrolirati učestalijim korištenjem javnog prijevoza, vožnjom biciklom kad je lijepo vrijeme i drugim mjerama.

(Flickr / flickr.com/photos/eneas/)
(Flickr / flickr.com/photos/eneas/)

Puno je opasnije ako ste kupili nekretninu koju ne možete otplaćivati. Mnogima se to u Hrvatskoj u posljednje vrijeme dogodilo, pogotovo onima koji su podizali kredite u švicarskim francima. Kako u Hrvatskoj ne postoji institucija walkouta – opcije da predate ključ banci i napustite nekretninu kupljenu na kredit – nego vas banka do smrti proganja za novac koji ste joj dužni, nemate puno opcija. Jedna od njih je da pomoć zatražite od neke od udruga koje se bore za prava korisnika stambenih kredita. Druga je da procijeniti biste li prodajom nekretnine na sadašnjem tržištu zatvoriti kredit i otići živjeti kao podstanar, što je u mnogim slučajevima isplativija varijanta.

7. Svaki mjesec trošite više nego što zarađujete

Ovo je vrlo česta pojava. Kad sjedne plaća, tjedan dana živite kao kralj, onda tri tjedna kao prosjak. Niste na dobrom putu. Morate znati svoja ograničenja, izračunati troškove i ostaviti malo prostora da se na kraju mjeseca i razveselite nečime. Cilj je svaki mjesec nešto i uštedjeti. Odgovornost je samo na vama.

8. Ne planirate za budućnost

Jedna od definicija odgovornosti je zdrava ambicija, realni ciljevi i uvijek razmišljanje unaprijed. Bez primisli na budućnost mogu živjeti studenti i đaci, ne odrasli ljudi.

Barem dva sata dnevno posvetite radu na svojoj budućnosti – životnim ciljevima i strategijama potrebnim da ih ostvarite. Čak i ako ne uspijete, ostat će vam velika vrijednost od procesa koji ste prošli.

9. Lijeni ste

Ako ste završili s radnim vremenom, otišli kući i nemate više nikakvih odgovornosti, to znači da ste lijeni. Možda zvuči čudno, ali istinito je.

Pred sobom imate još barem 5 sati produktivnog vremena, a vi ste odlučili ne raditi ništa. Ne samo to, pokazujete zapanjujuć nedostatak ambicije. Ako ne koristite to vrijeme da razvijete svoje vještine koje vas mogu dovesti do veće zarade, za bavljenje hobijem koji možda može prerasti u povremeni ili stalan posao ili za brigu o svom zdravlju, na putu ste k financijskoj propasti.

4 KOMENTARI

Ostavi odgovor