SHARE

Exist je aplikacija namijenjena praćenju vaših svakodnevnih navika kako biste postali profesionalci. Ona ustvari agregira podatke iz drugih aplikacija i uređaja.

Kombinira podatke o vašoj fizičkoj aktivnosti, količini sna, vremenskim prilikama, glazbi koju slušate i sve prikazuje na jednom mjestu. Zasad postoji samo na webu, a uskoro stiže kao aplikacija za iOS i Android. Exist će primijetiti da bolje spavate kad više hodate, ili da radije slušate glazbu kad je oblačno.

Osnivačica Exista Belle Beth Cooper piše i blog, na kojem objašnjava mnogo toga vezano uz stvaranje dobrih navika. Ona i njen suosnivač Jeff profesionalno se bave navikama. Vrijedi pročitati što pišu o tome, kako stvoriti dobru naviku:

Odjednom usvajajte samo jednu naviku

Uvođenje nekoliko novih oblika ponašanja odjednom znači da se nećete moći usredotočiti niti na jedan od njih. Graditi nekoliko navika odjednom mnogo je teže. Ne samo što od sebe previše očekujete, nego će se nove navike među sobom natjecati koja je najvažnija.

Primjerice, uvodite naviku da svako jutro idete u teretanu, ali želite uvesti i i naviku da svaku noć spavate osam sati. Što će se dogoditi kad prekasno odete u krevet? Hoće li propasti plan o osam sati spavanja, ili će propasti plan o odlasku u teretanu? Da već imate naviku odlaska u teretanu, ne biste se niti pitali, jer imate naviku. Kad nijedan od dva oblika ponašanja nisu navika, natječu se za primat.

Povezujte navike

Najbolji način da ponašanje pretvorite u naviku je da koristite okidač koji će vas na to podsjetiti. Primjerice, ako želite imati naviku da svako jutro napravite 20 sklekova, neka okidač bude ustajanje iz kreveta.

Okidač mora biti nešto što biste ionako učinili. Ustajanje iz kreveta je dobar primjer okidača. To su i tuširanje, pranje zuba i druge stvari koje radite bez razmišljanja. Ako niste primijetili, to su navike koje ste već ranije izgradili.

Jasno vam je što to znači? Kako gradite nove navike, kreirajte i nove okidače. Kad izgradite naviku rađenja 20 sklekova, nalijepite na nju novu naviku. Možda želite napraviti i 20 trbušnjaka. Kad izgradite i tu naviku, nalijepite novu. Možda želite čitati svako jutro nakon vježbanja. Sad već imate tri navike.

Svaka postojeća navika djeluje kao okidač za iduću, i tako redom dok ne postane prirodno obaviti ih sve odjednom. Tada je vrijeme da dodate još jednu.

Ugradite navike u dan

Ako ponašanja koja želite pretvoriti u navike obavljate u bilo koje doba, nećete postići stanje u kojem tu radnju obavljate bez razmišljanja.

Kako bi automatizirali navike brže, planirajte dan oko njih. Obavljajte ih uvijek na istom mjestu, u isto vrijeme, svaki dan.

Obavite sklekove na podu pored kreveta čim ustanete. Ili vježbajte radnim danom točno u 10 sati u teretani. Nemojte to shvatiti kao čvrsto pravilo, ali u našem iskustvu, navike postaju automatske puno brže kad je okidač i okoliš uvijek isti.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor