SHARE

Sigurno ste nekad maštali da radite sulude stvari; putujete svijetom, skačete s padobranom, ronite s morskim psima, jašete na devama i slično; ali nikad niste imali hrabrosti za ostvariti svoj najluđi san.

S druge strane sigurno ste ljeti susreli ulične glazbenike koji su doputovali u Hrvatsku samo na nekoliko dana, i planiraju ići dalje, ili znate nekoga tko iz hobija vozi avion. Takve osobe češće su nasmijanije od vas. Evo sedam razloga zašto biste trebali odmah početi ostvarivati svoje snove:

1. Imate samo jedan život za ostvariti svoj najluđi san

Ispunjen život je život sa što manje kajanja. Nemojte dopustiti da u starosti žalite za stvarima koje niste napravili.

Bez obzira na koji su vaši ciljevi, uvijek će postojati razlozi zašto ih ne bi izvršili – strahovi i sumnje koje vas koče. Ali pred smrti ti će vam se razlozi činiti malenima u usporedbi s ogromnim kajanjem. Vaš život svaki dan je sve kraći. Sve što želite učiniti, morate učiniti u kratkom životnom vijeku.

Kad bolje razmotrite stvari, ne bi trebali čekati s djelovanjem. Čak i ako ne uspijete, barem ste pokušali ostvariti snove.

John Green je rekao: “Koji je smisao život ako barem ne pokušate napraviti nešto izuzetno?”

2. To će vas usrećiti

Sama spoznaja da ste bili dovoljno hrabri za učiniti nešto ludo ohrabrujuća je. Daje vam osjećaj postignuća.

Kad je vaš cilj ili projekt gotov, cijeli život ćete se njega sjećati s ponosom i osjećajem zadovoljstva. Malo stvari mogu vam dati toliko zadovoljstva kao znanje da ste se suočili s preprekama i riskirali.

3. Napravite suludu stvar bez ikakvog određenog razloga

Kad je George Mallory prvi put pokušao popeti se na Mt. Everest, novinar ga je upitao zašto se želi popeti na vrh. On je odgovorio: “Zato što je tamo.” Često je to dovoljan razlog.

Dobro je racionalno promisliti o odlukama, ali nekada je bolje napraviti nešto suludo bez ikakvog razloga.

Ponekad je sam zadatak dovoljan da nam da smisao. Sam čin nam može dati osjećaj smisla i usmjeriti nas.

4. Nikada ne znate koje će vam se sve dobre stvari dogoditi

Poduzimanje stvari nam može otvoriti mogućnosti koje nismo ni znali da postoje. Kad planirate napraviti nešto novo i ludo, može vas preplašiti nesigurnost ishoda; ne znate što će se dogoditi.

Ali postoji i pozitivna strana nesigurnosti. Možda se iza nje kriju novi putevi za vas.

Ako samo pokušate ostvariti snove, mogu vam se dogoditi izvanredne stvari. To iskustvo vam možda donese novu ideju, osobu ili misao koja će vaš život voditi neočekivanim i predivnim putem.

5. Razvit ćete se kao osoba puno više no što mislite

Napraviti nešto ludo čini se zastrašujuće teškim. Možda nemate vremena i novaca za ostvarenje, ili vas bilo što drugo priječi.

Ali svakim korakom kojeg poduzmete za ostvarenje snova rastete kao osoba.

Nadvladavanjem prepreka postat ćete samopouzdaniji i mudriji. Kad pobijedite strahove i sumnje ojačat ćete mentalno.
Rastete kroz izazove. Kad uđete u koštac s više stvari nego što ste naviknuli, postat ćete veća osoba nego što ste mogli zamisliti.

6. Osjećat ćete se živima zbog strasti koja dolazi s ostvarivanjem snova

Strast je to što nas pokreće i tjera da ustrajemo – strast nas uzbuđuje i zbog nje se osjećamo živima.

Raditi nešto što volimo dobro je za um i duh. Odmah kad se probudite s uzbuđenjem očekujete što će vam dan donijeti – taj osjećaj je neprocjenjiv. Ostvarujte snove jer vas sama pomisao na to gura naprijed. Napravite to jer će vaše misli i vrijeme biti prožete time. Kad ispunite život strastvenim aktivnostima, osjećat ćete se obogaćeno.

7. Oslobađajuće je – počet ćete shvaćati da ste sposobni za veće stvari

Kad postignete ono što ste htjeli, i osvrnete se na sve strahove, sumnje i isprike koje su vas kočile, shvatit će kakve su to bile gluposti. Nekada su vam se činili tako stvarnima, a u biti nemaju veze sa stvarnošću. Tada će te moći krenuti na ostvarivanje novih snova i težnji bez većih problema.

Svaki put kad dovršite nešto što ste nekoć smatrali nemogućim, pojačavate si samopouzdanje i shvaćate da ste sposobni za veće stvari. Umjesto da vidite samo barijere i ograničenja, svijet će vam se činiti otvorenim i slobodnim. Prestat ćete si govoriti da nešto ne možete i bolje ćete se upoznati – postat ćete autonomni i samouvjereni i ostvariti svoj najluđi san.

Shvatit ćete da vas manje stvari koči nego što se mislili, a ta misao je oslobađajuća.

(preuzeto s dosomethingcool)

1 KOMENTAR

Comments are closed.