SHARE

U kojem ste trenutno stadiju života? Što vas gura naprijed?

Želite li postati fit? Tražite novi posao? Vraćate se na fakultet? Želite postati štedljiviji? Kako vam idu te novogodišnje odluke?

Motivacija je poveznica između ciljeva i njihova ostvarenja. Svi smo se osjetili manje ili više motiviranima u raznim životnim situacijama. To je posve normalno – motivacija kod nikoga nije stabilna.

Može se mijenjati iz tjedna u tjedan, dana u dan, pa čak iz sata u sat. To moramo znati kako bi naučili ploviti po uzburkanim vodama motivacije.

Ako vam treba savjet kako krenuti, evo tri najbolja savjeta, koja vam mogu pomoći da dosegnete vrh motivacije:

1. Unutarnja motivacija je bitna

Psihologija razlikuje “unutarnju” i “vanjsku” motivaciju. Vanjska motivacija dolazi iz faktora koji nisu povezani s našim bićem – novac, očekivanja drugih ljudi, i svih drugih razloga zbog kojih mislimo da “bi trebali” nešto učiniti ili htjeti. Vanjska motivacija dugoročno nije moćna.

Trebamo otkriti unutarnju motivaciju, koja je iskrena i dolazi iz naše stvarne biti. Ovo je najčešće povezano s osjećajem kojeg donosi ostvarenje pojedinog cilja, budući da je naše ponašanje često uvjetovano čežnjom za stjecanjem ili uklanjanjem nekog osjećaja. Želimo postati fit jer želimo osjetiti zadovoljstvo kojeg donosi istrčavanje maratona. Želimo se držati budžeta jer želimo iskusiti financijsku neovisnost, bez da brinemo kad će nam stići plaća. Želimo proputovati svijet jer želimo iskusiti sve što ima za ponuditi. Ako vanjska motivacija dolazi iz glave, unutarnja dolazi iz srca.

Ponekad možemo i vanjsku motivaciju pretvoriti u unutarnju, ako postavimo neka pitanja. Ljudi često novac smatraju vanjskim motivatorom. Ali novac je samo papir. Ono što novac predstavlja može biti izvor iskonske motivacije. Sloboda je dobar motiv za stjecanje novca. Novac kojim plaćamo putovanje možda proizlazi iz želje za opuštanjem. Ako vam motivacija dolazi izvana, razmislite malo dublje kako bi možda pronašli unutarnji izvor motivacije.

2. Nedostaje vam motivacije? Pogledajte što se može dogoditi u najboljem/najgorem slučaju

Zamišljanje (ne)ostvarivanja ciljeva može biti dobar motivator. Kako bi dobili perspektivu, sjetite se što ste u ovo vrijeme radili prije godinu dana, a što prije 5 godina. Većina će shvatiti da se puno toga dogodilo, ali i da je puno stvari ostalo isto jer se nismo potrudili mijenjati.

Zapitajte se “U najboljem slučaju, ako ostvarim svoj cilj, kako će moj život biti drugačiji za godinu dana (illi više godina)?” Napravite jasnu mentalnu sliku ovoga, tako da do zapišete, nacrtate, ili skicirate. Što ćete raditi drukčije? Kako ćete se osjećati?

Za najgori slučaj, pitajte se: “Ako ne unesem ovu promjenu i stvari ostanu iste, što je najgore što se može dogoditi za godinu dana (ili više godina)? Opet to detaljno oslikajte. Kako ćete se osjećati ako ostanete na istom mjestu gdje ste sad(ili padnete na lošije)? Ako ostanete na istom poslu, ako nastavite jesti istu hranu, ako se ne socijalizirate – koje će posljedice toga biti?

3. Olakšajte stvari (koliko god možete)

Problem pri ostvarivanju ciljeva nastaje kad stalno moramo poduzimati prvi korak – svaki dan djelovati. Moć volje je ograničena; što više izbora imamo, i što više prepreka moramo prijeći, to je manje izgledno da ćemo uspješno izvršavati ciljeve.

Kako bi povećali izglede za uspjeh, podesite svoje okruženje kako bi lakše ostvarili cilj. Nemojte u kući držati puno hrane, i obroke planirajte tjedan dana unaprijed kako bi umanjili umor pri biranju obroka. Kupite dovoljno odjeće za vježbanje tako da se riješite jeftinih izlika (“Išao bih u teretanu, ali nemam u čemu”). Vaš pribor za slikanje ostavite na vidljivom mjestu, nemojte ga spakirati u kutiju negdje u smočnici. Umanjite trud koji vam treba za poduzimanje prvog koraka. Spavajte u hlačama za trčanje kako bi ujutro odmah mogli krenuti!

Olakšajte si život tako da na ciljevima radite bez pogovora. Pitanje ne bi trebalo glasiti: “Hoću li danas raditi na svom cilju?” Nije bitno želite li. Jedan od najboljih (pomalo mazohističkih) citata koje sam pročitao je: “Ne morate to željeti, samo morate djelovati”. Ovo će vam pomoći kad vam motivacija opadne. Ako čekate trenutak savršene motiviranosti, nikad ništa nećete obaviti.

Motivacija je osobna, promjenjiva, i često nepredvidiva. Ova tri koraka vam mogu pomoći da je osnažite, i održite u teškim vremenima. Ako u prošlosti niste uspjeli ostvariti ciljeve, to ne znači da ste “nemotivirana osoba”; to samo znači da vam tadašnja metoda nije odgovarala. Naučite iz tih iskustava što vam je smetalo, izradite novi plan, i koristite tri gore navedena savjeta kako bi krenuli dalje.

(preuzeto s dumblittleman)