SHARE

Što god vas uveseljava, može vam s vremenom dosaditi. To je zbog takozvane “hedoničke adaptacije”. Laički rečeno, ne postoji ni jedna stvar koja će vas vječno uveseljavati. Nakon nekog vremena, naviknut ćete se na to, i tražit ćete nešto drukčije. Trebate nove stvari: razbijte rutinu.

Ljudi se s vremenom dobro prilagode svakoj situaciji. Čak i ako cijelog života nečemu težimo, kad to napokon dobijemo, brzo se naviknemo. Ubrzo nam to postaje normalno – a kad je normalno, može lako postati dosadno. Nema veze jesmo li desetljećima radili kako bi nešto postigli, kad nešto imamo, nije nam više zanimljivo. Kako bi ovo izbjegli, trebamo stvari održavati svježima. Sveučilišna profesorica s University of California predlaže sljedeće:

“Novost, raznolikost, i iznenenađenje mogu spriječiti ili usporiti adaptaciju. Uzmimo za primjer brak. Vjenčali ste se i sretni ste. Studije su pokazale da nakon otprilike dvije godine ljudska sreća opada na razinu na kojoj je bila prije braka. To ne znači da ste nezadovoljni brakom, ali ste se u do neke mjere na njega naviknuli. Stoga trebate ubaciti pozitivne novosti, raznolikost, i iznenađenja. Nemojte svaki petak gledati serije; začinite stvari. Radite drukčije stvari s partnerom. Ciljajte na pozitivna iznenađenja. Ista stvar je i s poslom. Otvorite se novim prilikama i izazovima. Riskirajte, učite nove stvari, i upoznajte nove ljude.”

Novost i raznolikost nije lako postići jer zahtijevaju od nas da razbijemo rutine. Rutine su lagane. Potraga za drukčijim stvarima je teška. Ali ne zaboravite koliko je dosada moćna stvar. Može nas natjerati da vrijedne stvari u životu shvaćamo zdravo za gotovo. Naravno, i protiv toga postoji lijek: prakticirajte zahvalnost, jer uzbudljivost sama po sebi nije dovoljna.

Razbijte rutinu!

(preuzeto s lifehackera)