SHARE

Rodimo se, idemo u školu, naučimo puno stvari, i umremo. Ok, ovo je banalizacija, ali je blizu istine. U prosjeku provodimo 16-20 godina u školi (i fakultetu), velik dio života učimo, a ostatak vremena iskorištavamo znanje stečeno u obrazovnom sustavu.

Ali koliko stvari potrebnih za dobar život uistinu naučimo u školi? Sigurno ponešto, možda čak i podosta, ali što trebamo još znati kako bi izvukli maksimum iz života?

Evo 6 stvari koje je bi nas trebali učiti u školi, da budemo spremni za stvarnost. Mnoge od njih ljudi nauče na teži način:

1. Kako upravljati novcem

Računi se gomilaju. Brzo i žestoko. Želite kupovati stvari, i imati vremena zabavu. Najbitnija lekcija: pobrinite se da vam mjesečni dohodak bude veći od izdataka. Ako je situacija suprotna, onda trebate ili pronaći bolje plaćen posao (ili posao sa strane), ili bolje sagledati svoj budžet. Nemojte živjeti iznad svojih mogućnosti; nije nimalo zabavno. Dugovanja vam mogu biti daleko najveći izvor stresa, ako ne naučite upravljati novcem.

2. Vjerojatno ćete mijenjati poslove tijekom radnog vijeka

Djeca idu na sveučilište tako rano: odmah nakon srednje škole. I od njih se očekuju da donesu odluku za ostatak života. Nemojte previše razbijati glavu odabirom fakulteta. Osim ako ne osjetite poziv za specifična zanimanja kao što su liječnik ili znanstvenik (fizika, kemija, molekularna biologija), vrlo vjerojatno ćete mijenjati radno mjesto 2 ili više puta do 35. godine. U 45. godini ćete onda vjerojatno ponovo promijeniti karijeru. Ponovo u pedesetoj. Vremena u kojima čovjek ostaje cijeli radni vijek na jednom mjestu su prošlost. Fakultet odaberite prema tome što biste htjeli raditi sljedećih pet do deset godina. Nemojte gledati dalje od toga. Stvarno nemojte.

3. Svijet je predivno mjesto, obiđite ga

Nemojte se bojati putovati, ako možete. Izađite iz svog grada, upoznajte nove kulture, izvidite razna mjesta. Vaš grad nije centar svijeta (pa čak ni ako živite u Splitu). Zemlja je velika i predivna, i trebate je što više vidjeti prije nego se vjenčate i imate djecu. Nakon toga, život postaje posve drukčiji. Što nas vodi do stvari broj 4….

4. Sve se mijenja kad uđete u brak i imate djecu

Sloboda, neograničeni izlasci, i manjak odgovornosti, nestaju kad dobijete djecu. Sve vaše želje i snovi će morati čekati. Ako ih niste ostvarili prije osnivanja obitelji, vjerojatno će proći puno vremena dok ne dobijete novu priliku. Sve dok vam djeca ne narastu i osamostale se. Ako nešto želite napraviti, ili vidjeti, učinite to odmah. Nemojte čekati.

5. Bračne vode

Brak nije igra, brak je ozbiljan. Ako ga dobro odradite, uzet će vam dobar dio života. Oprezno birajte partnera. S njim ćete provesti puno vremena. Ako mislite da niste spremni predati se jednoj osobi sljedećih 25-50 godina, onda se nemojte vjenčati. Brak je bitan kao i sam život. Ozbiljno ga shvatite. Ako se odlučite vjenčati, i sve krene po krivu nakon 5 godina, desetak godina iza toga vam život može biti pakao. Jeste li spremni na to?

6. Za dobar život budite najbolja verzija sebe

Nemojte se mijenjati kako bi drugima udovoljili. Imate svoj glas, svoju strast, svoje talente, i jedinstvenost. Nemojte to skrivati zbog drugih. Budite uvijek svoji, ali budite i otvoreni za učenje i razvoj. Otvorite um i srce, i stalno ćete napredovati i rasti. Isprobavajte nove stvari. Nemojte dozvoliti da vam drugi govore što trebate raditi. Radite što vi želite. Nešto što je u vašem srcu, a ne njihovom. Nemojte provesti život udovoljavajući drugima. Udovoljite sebi.

Zabavno je biti mlad. No, i odrasli se mogu zabavljati. Nemojte uzimati život, ljude, i stvari zdravo za gotovo, i naučite se nositi sa životom. Naučite ovih 6 lekcija, i imat ćete dobar život, u kojem ćete uživati.

(prilagođeno sa stevenaitchison.com)