SHARE

Vjerujem da je postavljanje ciljeva ili odluka ljudima urođeno, jer je to nešto što jednostavno ne možemo prestati raditi. Na žalost, nismo rođeni i za to da ostvarimo ciljeve, pa je uzorak koji većina nas gleda sljedeći: postavimo cilj puni optimizma, a onda se razočaramo kad tijekom prvog tjedna shvatimo da i nismo nešto postigli. Moja preporuka je da pokušate postavljati pravila koja će ostvariti vaše ciljeve.

Pravilo se u ovom slučaju odnosi na radnju koju poduzimate nakon što se određeni događaj dogodi, koliko god konzistentno to možete činiti, a na kraju se ostvaruje i vaš cilj.

Evo nekih primjera ciljeva:

  • Napisati knjigu: Kad upalim kompjutor, neću otvoriti internetski preglednik i druge programe, nego sam Word, i pisat ću 20 minuta.
  • Naučiti španjolski: Kad se vozim na posao i s posla, slušat ću svoje lekcije iz španjolskog i vježbati.
  • Čitati više: U 21:30 gasim kompjutor, spremam se za spavanje i čitam knjigu.
  • Istrčati maraton: Kad se moj alarm oglasi u 6 sati, ustajem i trčim. Ili se istežem, ako je na redu dan odmora.
  • Smršaviti: 1) Ako doručkujem, jedem zobene pahuljice, cimet i bobičasto voće. 2) Ako ručam ili večeram, jedem grah, smeđu rižu, povrće, salsu i guacamole. 3) Ako sam gladan u međuvremenu, jedem jabuke, mrkve ili orahe. 4) Ako pijem, pijem samo čaj ili vodu, osim jedne šalice kave ujutro.
  • Biti svjesniji: Kad se probudim, idem na WC, popijem čašu vode, a nakon toga meditiram pet minuta.

Nijedno od ovih pravila neće vas odvesti skroz do cilja, ali će vas odvesti puno dalje od mjesta gdje se sada nalazite.

Primjena pravila

Naravno, pravila su sjajna u teoriji, ali puno ih je teže provesti u praksu. Evo nekoliko sugestija:

  1. Primjenjujte jedno po jedno pravilo. Kad se naviknete na jedno pravilo, nakon tjedna ili dva, dodajte još jedno, ali nikad ih nemojte imati previše odjednom. Moj maksimum je, otkrio sam, do pet novijih pravila odjednom.
  2. Neka pravila ne traže nešto dugotrajno (5-20 minuta za teže radnje, 30 minuta trajanja za lakše).
  3. Ne očekujte savršenstvo. Dopustite sebi pogreške
  4. Ako prečesto propuštate postupiti po pravilu, uvedite neku metodu praćenja odgovornosti, ili izmijenite svoj okoliš kako bi lakše provodili pravila.
  5. Nemojte početi od pravila vezanih uz hranu. Ona su najteža, jer često nismo svjesni svega što radimo, primjerice, emocionalnog jedenja ili situacija kad naš mozak šalje hormone zbog kojih osjećamo jaku glad. Pravila vezana uz hranu trebate postavljati jedno po jedno, i zaista izmijeniti okolnosti u svom okružju kako vas hrana oko vas ne bi dovodila u iskušenje. Ako se ne možete riješiti hrane, nemojte zalaziti tamo gdje se nalazi.
  6. Najbolje je krenuti s pravilima vezanima uz svjesnost, jer ona olakšavaju praćenje ostalih pravila.
  7. Postavite podsjetnike na mobitelu ili kompjutoru, ili zalijepite papiriće s podsjetnicima na mjestima gdje bi se pravila trebala primijeniti.

S vremenom ćete shvatiti koja pravila treba prilagoditi ovisno o tome što prolazi kod vas ili ne. Ako se pokaže da često zaboravljate na pravila, postavite podsjetnike. Otkrit ćete da nekim pravilima treba promjena okružja, a drugima praćenje odgovornosti. Ono što ćete naučiti jest da je ovo nevjerojatan proces učenja o tome kako vi sami najbolje funkcionirate.

Pravila su mali koraci koji s vremenom mogu dovesti do velikih promjena. Koje pravilo možete postaviti danas, a da će imati veliki učinak na vaš život?

2 KOMENTARI

Comments are closed.