SHARE

Ako se prečvrsto vežete uz vašu stvarnost, nećete se moći mijenjati. Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari, i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Prvo, morate donijeti čvrstu odluku da ćete donijeti promjenu. To se neće dogoditi samo od sebe. Ponekad se trebati probiti kroz vjetar i reći :”Nije me briga koliko je ovo teško! Ne zanima me koliko sam razočaran! Neću dopustiti da me ova poteškoća savlada! Ostavit ću stvari koje me koče iza sebe, i krenut ću naprijed!”

Spremni za promjenu?

Od danas, vrijeme je da se riješite ovih 5 stvari kako bi napredovali:

1. Onoga što je moglo, ili trebalo biti, ali se nikad nije ostvarilo

Prije nego što možete uistinu živjeti u sadašnjosti jedan dio vas mora umrijeti. Morate u potpunosti otpustiti ono što je moglo i trebalo biti. Morate prihvatiti činjenicu da je nemoguće mijenjati prošlost. Vaša iskustva, mišljenja drugih o vama, njihovi i vaši odabiri, pripadaju prošlosti.

Kad prihvatite sadašnjost, počet ćete uviđati istinsku moć oprosta – prema sebi i drugima. Ta nova svjesnost će vam olakšati svaki sljedeći korak.

2. Ako želite napredovati, morate prestati smišljati izlike, i početi donositi odluke

Između obećanja kojeg ste sebi dali, i izlike zašto to niste izvršili, uvijek stoji laž. Bilo kakva objašnjenja su znak slabosti.

Budite jaki! Život je konstantan trening kreativnog smišljanja rješenja. Pogreška ili zadrška nisu znak neuspjeha sve dok ih ne prestanete ispravljati. Dakle, većina dugoročnih neuspjeha se događa ljudima koji kontinuirano smišljaju izlike, umjesto da donose odluke, iako znaju da mogu bolje. Nemojte biti jedni od njih.

Odlučite da čete učiniti ono što je najbolje za vas. Vjerujte mi, za godinu dana će vam biti drago da ste počeli baš danas.

3. Odnosa koji vas sputavaju

Priznajte, u određenom smislu, previše ste vremena provodili omalovažavajući sami sebe, Pokušali ste se prilagoditi. Smanjiti. Stišati. Postati manje osjećajni. Manje samouvjereni. Manje SVOJI. To je zato što niste htjeli odgurati neke ljude od sebe. Htjeli ste se svidjeti ljudima. Htjeli ste ostaviti dobar utisak. Htjeli ste biti željeni.

Stoga ste godinama žrtvovali vlastiti identitet kako bi usrećili druge. I patili ste, godinama. Neka vam ovo bude buđenje…

Razlog zašto vas toksični odnosi koče, ima puno manje veze s djelima druge osobe, a puno više s tim kako se vi prilagođavate situaciji. Vaša bol raste kad se omalovažavate.

Kad se odlučite povući, manje govoriti, i suzdržavati se zbog straha, razuma, ili lukavosti, samo kako bi nastavili odnos – u problemu ste.

Dakle, nije stvar u njima, bitno je kako vi reagirate.

Sljedeći put kad budete planirali sastanak s tom osobom (bez obzira bio to neformalni, ili formalni sastanak), pitajte se:

Hoću li se morati “pognuti” kako bi sve teklo glatko, ili mi taj sastanak pruža priliku za razvoj?

Budite hrabri, ali i razumni dok budete odgovarali na to pitanje? I odvojite vremena i prostora za sebe, ako vam je potrebna samoća.

4. Starih laži kojih se držite

Kad napokon postanete iskreni prema drugima, razne stvari se mogu dogoditi. Ponekad izgubite što ste imali. Ponekad ne možete povratiti izgubljenu ljubav i povjerenje. Ponekad vaše pogreške unište vezu. Ponekad sami sebi slomite srce. Ponekad izgubite svoj put. Ponekad se osjećate gore nego što ste se osjećali prije iskrenosti.

Ali čak i nekoliko koraka unatrag, kad ste skrenuli pogrešno, su koraci u pravom smjeru. Kad ste iskreni, čistite svoje srce od laži i kajanja. Istina vam pomaže dugoročno.

S vremenom ćete se oporaviti, i živjet ćete slobodni od mentalnog zatvora kojeg ste bili stvorili. Taj put do slobode i sreće je zastrašujuć i težak. Ali taj put će vam spasiti život.

5. Ideje da morate biti OK cijelo vrijeme

Čak i kad se krenete oporavljati i razvijati, neće uvijek “biti OK” – i to je sasvim normalno uslijed teškog životnog razdoblja. Ponekad se možemo fokusirati samo na negativno. To je također sasvim normalno i ljudski.

Uistinu, nije OK kad izgubite voljenu osobu. Nije OK kad vam se život raspada, a zakopani ste u planovima iz prošlosti. Nije OK kad na bankovnom računu imate 0 kuna, a nemate stabilan posao. Nije OK kad vas osoba kojoj vjerujete izda, i slomi vam srce. Nije OK kad ste iscrpljeni do te mjere da se ujutro ne možete ustati. Nije u redu kad vas nadvlada sram, žalost, i neuspjeh.

Što god vas trenutno mučilo, morate znati da ponekad stvari nisu OK. I to je sasvim u redu.

Dakle, prihvatite da nećete uvijek biti OK. Ljudi koji dugoročno uspijevaju su najčešće oni koji od “kamenja” kojim ih je život gađao, grade čvrste temelje za rast. Ne bojte se povremeno raspasti, jer će vam to otvoriti priliku da se razvijete u brilijantnu osobu. Kako bi napredovali, riješite se navedenih 5 stvari. I krenite danas.

(prilagođeno s markandangel.com)