SHARE

Kad je o spavanju riječ, svi smo različiti. Nekima treba osam sati kako bi funkcionirali, drugi su zadovoljni i s pet. Trećima je tek pola dana dovoljno kako bi se osjećali osvježeno. Ukupna količina sna potrebna čovjeku je subjektivna, ali je i jako važno zadovoljiti svoje potrebe. Naime, san je preduvjet zdravlja.

Kako i koliko dugo spavamo određuje hoćemo li biti emocionalno uravnoteženi i tjelesno zdravi. Nije teško otkriti koliko vam sna zapravo treba. Samo morate pratiti kako se vaše tijelo osjeća.

Odrastanje i san

Medicinski fakultet na Harvardu kaže da najviše sna trebate kad ste najmlađi. Odraslima treba upola manje sna nego djeci.

Novorođenčad spavaju između 10,5 i 18 sati dnevno jer im je san potreban za rast i razvoj. Nakon tri mjeseca, potrebe za snom se smanjuju na 10 do 14 sati. Kad krenu u školu, djeca u prosjeku spavaju deset sati.

Kad navršite 18, u prosjeku vam treba između 7,5 i 8,5 sati sna.

Simptomi umora

Ako niste sigurni koliko spavate i je li to dovoljno, pratite ove smjernice za utvrđivanje vašeg uzorka spavanja:

Zaboravite kad idete u krevet, provjerite kad ste se probudili

Prosječna osoba tijekom noći prođe kroz pet ciklusa sna. Svaki traje oko 90 minuta. Tako su znanstvenici došli do brojke od 7,5 sati. Umjesto da se brinete oko toga hoćete li provesti svake noći 7,5 sati u krevetu, obratite pozornost na vrijeme kad su budite.

Mislimo na vrijeme kad se prirodno budite ujutro. Je li to u 10 ili u 5 sati, potpuno svejedno, od tog trenutka brojite 7,5 sati unatrag. To je vrijeme kad morate biti u krevetu kako bi se savršeno naspavali.

Uočite kad ste umorni

Razmislite o razdobljima tijekom dana kad ste najumorniji. Jeste li umorni odmah nakon buđenja? Nakon ručka ili rano poslijepodne? Ili u vrijeme večere?

Sve su to znakovi da ne spavate dovoljno. Na osnovi njih možete zaključiti jeste li premoreni, ili posve neispavani.

Vodite dnevnik spavanja

Praćenje sna može pomoći s poremećajima spavanja. Vodite dnecnik spavanja kako bi mogli pratiti svoj raspored i uočiti spavate li dovoljno. Danas postoje i tehnološke opcije poput pametnih satova i fitness narukvica koje rade to za vas.

Dnevnik će vam pokazati gdje su problemi s vašim snom. Ako izgubite i jedan sat u noći, to može negativno utjecati na vaš imunitet i energiju.

Važno je pratiti kako spavate i jer se vaše tijelo ne prilagođava na nove rasporede spavanja onako brzo kako biste željeli. Prilagodba na novu vremensku zonu ili novo radno vrijeme može trajati tjedan dana.

Uočite i kako pokušavate “nadoknaditi” san. Neki ljudi vjeruju da mogu dodatnim spavanjem nadoknaditi izgubljeno tijekom nekih drugih noći. Ali, nije važna količina, nego kvaliteta sna. Dulje spavanje ne nadomješta prethodno propušteni san, a može i poremetiti vaš normalni ciklus.

Popravljanje navika

Kad prikupite više informacija o tome kako spavate, uočit ćete koje su vam snage i slabosti. Kako biste popravili navike i počeli dovoljno spavati, san vam mora postati prioritet. Umjesto da se usmjerite na nadoknađivanje, neka vam prioritet bude uzorak spavanja.

Dobar način za to je uzimanje godišnjed odmora. Kad imate dva slobodna tjedna za redom, idite na spavanje svake večeri u isto vrijeme i probudite se bez budilice. Uočit ćete kako na početku spavate dulje, ali polako ćete se sami od sebe početi buditi u prikladno vrijeme. Uočit ćete i da sami od sebe spavate između 7 i 9 sati.

Zaključak

San je ključan element zdravlja. Ako usprkos svim naporima i dalje drijemate na sastancima, možda nešto nije u redu s vašim organizmom. Obratite se liječniku za pomoć.