SHARE

Razvojna agencija Zagreb je u sklopu EU projekta Postani/ostani poduzetnik (POP) organizirala završnu konferenciju na kojoj su se predstavili rezultati projekta. Cilj projekta je bio uspješno promovirati mogućnosti za ulazak i ostanak u poduzetništvu na području Grada Zagreb kroz učenje za poduzetništvo i kampanje za promociju studentskog i start up poduzetništva te učenja za isto.

Pozdravnim govorima okupljenim sudionicima obratili su se: Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb; Mislav Ante Omazić, prodekan za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; Efka Heder, ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL) i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba koji su inspirativnim govorima nadahnuli sudionike za ulazak u poduzetničke vode.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su i pobjednici studentskog Business Plan natjecanja projekta POP koji su prezentirali svoje inovativne poslovne planove. Pobjednički timovi natjecanja koji su osvojili naprednu edukaciji za stjecanje poduzetničkih vještina su:
“Plant growth and domestic use” – edukativni set za kućnu sadnju biljaka
“Schola (eSch)” – sustav za izradu pametnih udžbenika
“Iskopavajući budućnost” – edukativne radionice o arheologiji u službi znanosti i turizma
“Gilenium” – cloud poslovna platforma za poduzetnike
“Escape the life” – aplikacija za opuštanje u virtualnoj stvarnosti
Najbolji od najboljih je tim “Escape the life” koji je kao nagradu dobio i 6 mjeseci predinkubacije u Tehnološkom parku Zagreb.

Najnovije trendove i važnost učenja za uspjeh u poduzetništvu predstavio je jedan od najboljih svjetskih profesora kreativnog poduzetništva Andy Penaluna, profesor na Sveučilištu Wales. Također, relevantne institucije: Ministarstvo poduzetništva i obrta, Grad Zagreb, HAMAG-BICRO i Razvojna agencija Zagreb predstavili su svoje mjere za poticanje poduzetništva. Jedna od mjera je i program predakceleracije Startup Factory Zagreb, koji su pokrenuli Razvojna agencija Zagreb i Grad Zagreb u sklopu Tehnološkog parka Zagreb. Riječ je o prvom javno financiranom ‘no equity’ programu ove vrste na području Grada Zagreba i šire kojem je cilj izgradnja ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva.

Završnom konferencijom Razvojna agencija Zagreb je nastavila poticati stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja i dijalog između ključnih dionika.

Razvojna agencija Zagreb je nositelj projekta Postani/ostani poduzetnik. Partneri na projektu su Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet. Suradnik projekta je Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL). Ukupna vrijednost projekta iznosi 242 196,58 kn od čega je iznos EU potpore 218 865,26 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.