SHARE

Život se sastoji od puno stvari, puno odnosa, posla, snova, boli. Ponekad zaglavimo dok pokušavamo odrediti što je ono do čega nam je najviše stalo, ono što nam je najvažnije. Vremena je malo, posla i zahtjeva okoline puno. Nervozni smo, anksiozni, neodlučni – ne znamo. Posložiti prioritete nije lako, a neizbježno je ako želimo ne samo napraviti korak naprijed nego i učiniti svoj život lakšim, sretnijim, više našim.

Ne možemo uvijek točno izračunati kako ćemo provesti svoje vrijeme niti sve uvijek možemo kontrolirati. Mudrost leži u tome da prihvatimo istinu i ne budemo preoštri prema sebi. Najčešće su upravo nezadovoljstvo i samokritičnost ono što nas koči i čini da se osjećamo nesigurnima.

Život nije matematička jednadžba, ne možemo sav posao tretirati tako. Ali posjedujemo sposobnost da odlučimo što je dobro za nas – to je naša urođena tendencija za određivanje prioriteta.

Sposobnost koju smo razvijali kroz godine kada smo učili da svjesno neke aspekte svog života tretiramo kao važnije od drugih. Iako su svačiji prioriteti drugačiji, ovisno o životu koji vodi ili želi voditi, postoje neki dijelovi koji su zajednički raznim fazama života. U nastavku donosimo neke od načina na koje možete odlučiti o prioritetima u svom životu i nadvladati neodlučnost.

Oslobodite se od onoga što vam uzrokuje bol

Ovo bi trebao biti vaš prvi prioritet.

Prekinite s onim što vam ne dozvoljava da živite život u svoj njegovoj punini. Normalni je život blagoslov u usporedbi s onim u kojem ste suočeni s konstantnim naletima boli svakog dana. Ne zaslužujete takav osjećaj gušenja.

Oslobodite se od svega što vas vuče prema dolje i što slama vaše samopouzdanje. Vrijedni ste svakog komadića sreće koji postoji u svijetu, ali ga možete dobiti samo ako pokušate pobjeći od mjesta u kojem živite protiv svoje volje.

U dugu ste? Počnite ga otplaćivati.

Zapeli ste u lošoj vezi? Nema smisla patiti, pronađite izlaz iz nje.

Odmaknite se od negativnih ljudi koji sišu život iz vas. Vaš je posao stati protiv svega što vas čini da se osjećate uplašenim. Krenite u to tempom koji vam odgovara, ali pronađite način da prekinete svoje patnje.

Popravite ono što je krenulo krivo

Ponekad je život više popravljanje prošlosti negoli samo gradnja budućnosti – ali zapravo se radi o istoj stvari.

Popravite svoj život. Preuzmite kontrolu nad onim što mislite da ne bi trebalo biti kako je. Usredotočite se na stvari koje vam mogu poboljšati život i radite ih često.

Neriješeni posao iz prošlosti može vas zauvijek držati nemirnim stoga se pomirite s vlastitom prošlošću prije negoli nastavite. U suprotnom vaša će vas prošlost slijediti svugdje.

Žalite li za nečim? Nadiđite to. Stvari za kojima žalite su već stvar prošlosti.

Živite li u krivnji? Ispričajte se onima kojima ste učinili nažao- to vas ne čini slabima. Oprostite sebi i pustite prošlost. Izađite iz tog tamnog mjesta u kojemu živite.

Jednom kad se zauzmete za to da svoj život učinite boljim, ništa puna na vas više ne može utjecati. Sve zapravo postane bolje.

Radite više onog što je dobro za VAS

Budite malo sebični.

Nije teško zaboraviti vlastiti identitet dok živite prema pravilima svijeta. Koliko dugo još planirate biti nečija lutka? Svijet nije neko loše mjesto namijenjeno tome da nas čini da se osjećamo jadnima- ali morate misliti o sebi u njemu. Budite neoprezniji i drskiji – koliko zapravo za vaš život znači to što drugi misle o vama? Vi ste ti koji se morate nositi s posljedicama svojih postupaka, pa neka oni budu odrađeni u skladu s vašim željama i snovima. Nemojte da drugi od vas rade kukavice.

Pronađite ono što vas čini sretnima, one male razloge zbog kojih se u danu nasmijete. Uvijek pronađite vremena za njih, čak i ako ga nemate puno. Večera s obitelji, razgovor sa starim prijateljima o kojim god stvarima se radilo – neka budu vaš prioritet.

Radite na stvaranju novog

Dok ste zauzeti sa životom, nastavite prelaziti svoje granice. Krenite se baviti novim aktivnostima, istražite nove djelove svog posla. Takve stvari vam pomažu da mislite izvan dosadašnjih okvira i otvaraju nove mogućnosti.

Život može biti miran, ali ta je mirnoća odgovornost koja priprema za budućnost. Možete biti sretni i zadovoljni. Ipak, radite i ono što će se za vas isplatiti u budućnosti.

Pokretanje novog posla koji će osigurati financijsku stabilnost, kupovanje nekretnine za obitelj, promjena prehrane za bolje zdravlje – sve su to koraci ne samo za sadašnjost nego i za bolju budućnost. Kada radite za svoju budućnost osjećate veću sigurnost u to kako će vaš život izgledati. Automatski se manje brinete i osjećate mirnijima.

Naviknite se na promjene

Budite spremni na promjenu i prihvatite što stiže. To je jedini način na koji se možete sačuvati od toga da vas život slomi. Ništa se ne događa točno onako kako ste očekivali. Život je nesiguran. Ne možete kontrolirati svaki njegov aspekt već samo pronaći načine da se oporavite i vratite svoj život u normalu.

Život neće odjednom postati lagan zato jer ste posložili određene prioritete i počeli raditi na njima.

Vaša sposobnost prilagodbe na promjenu je ono što vam može poboljšati život i kad su izgledi protiv vas.

Prilagođeno s Pick the Brain