SHARE

Autor brojnih knjiga o menadžmentu objavljenih u seriji “Za neznalice” Peter Economy kaže da je građenje navika, kao i razbijanje istih jedna od najtežih stvari koje radimo, ali je ujedno i veoma važno za dugoročni uspjeh i sreću. Nije u krivu. Kad pokušavate pobjeći od starih navika, put je dug. Međutim, posložite li se mentalno na pravi način, život će vam obilježiti uspjesi. Te uspjehe moći ćete pripisati novim navikama u životu.

Ali otkud krenuti s izgradnjom navika? Pogrešan početak navest će vas na krivi put. Stoga smo smislili pet navika koje biste trebali ponavljati svakog dana, a lagane su za usvajanje i još lakše za održavanje.

1. Stvorite jutarnju rutinu

Jedna od najjednostavnijih proaktivnih stvari koje možete napraviti za svoj život je usvajanje jutarnje rutine. To može značiti, primjerice, da ustanete ranije i napišete tekst od 500 riječi na slobodnu temu, ranojutarnju šetnju, izradu to-do liste za dan, buđenje uz hladan tuš ili tihu meditaciju. Često upadamo u vrtlog produljivanja budilice, što nam može oduzeti svu pozitivnu energiju za taj dan, ako nismo oprezni. Pokrenuti novu jutarnju rutinu može biti jednako lako kao namjestiti budilicu za pola sata ranije.

2. Postavite dnevne ciljeve i provjerite ih

Ovo je lijepi dodatak prvoj navici. Kako smo već napisali, dobro je pokušati definirati to-do listu ili popis zadataka čim se probudite ujutro. To ne traje dugo. Možda 5 ili 10 minuta. Izdvojite svakog jutra vrijeme potrebno za odlučivanje o tome što želite postići tog dana. S konkretnim popisom nećete odlutati od zadatka i imat ćete to zadovoljstvo da prekrižite ispunjene ciljeve.

Na kraju dana, prije spavanja, provjerite ponovno svoj popis ciljeva. Bez obzira na to je li riječ o dnevnim, tjednim, mjesečnim ili godišnjim ciljevima, izdvojite malo vremena za pregled. Prebacite svoj um na postavku “dostignuća” kako bi stalno bili svjesni ciljeva.

3. Usredotočite se na jedan po jedan cilj

Veliko je iskušenje pokušati učiniti mnogo stvari odjednom, osobito kad imate definiran rok ili ste pod stresom. Radite li odjednom na više ciljeva raspršit ćete svoju koncentraciju i energiju, bez kojih ne možete ništa postići.

Umjesto multitaskinga, pokušajte rješavati zadatke jedan po jedan. Razlomite ciljeve u manje djeliće kako biste ih postilgi, ali se fokusirajte poput lasera na onaj specifični cilj kojim se trenutno bavite. Učinite li to, vjerojatnije je da ćete ga ostvariti.

4. Vježbajte

Kad planiraju za idućih mjesec dana, godinu ili pet godina, većina ljudi će uključiti nešto kao “dovesti se u formu” ili “skinut X kilograma”. Svakodnevna tjelovježba je jedna od najboljih navika koje možete stvoriti.

Jedina zapreka redovitoj tjelovježbi ste vi sami. Dnevna tjelovježba postoji u mnogo oblika i može krenuti jako skromno. Prošetajte se tijekom svoje jutarnje rutine, pridružite se tečaju u lokalnom fitness centru koji se održava jednom ili dvaput tjedno. Istezanje i joga su odlične opcije. Surfanje čisti dušu (ako je to na što se furate). Redovna tjelovježba čisti um i smanjuje stres, što je čini odličnom dnevnom navikom.

5. Riješite se viška stvari

Na kraju, uredno radno mjesto čini rad i razmišljanje manje stresnima. Naviknite se na minimalizam kad je o radnom mjestu riječ. Blokić, olovka, laptop i mobitel… drugo vam ne treba kako biste obavili posao. Uložite u aplikaciju poput Evernotea za pohranu važnih dokumenata, kako bi vam bili pri ruci, ali ne i na stolu.

Stare navike teško umiru, nove navike dugo žive

Ovo je samo pet dnevnih navika koje su nama pomogle. Uvrstite li ih u dnevnu rutinu, iznenadit ćete se koliko će vaš život biti pozitivniji. S novim navikama, do ciljeva ćete dolaziti lakše nego ste očekivali, a misli će vam biti jasnije nego ikad.

Prilagođeno s Pick the Braina