Site icon Stratego.hr

Kako ostati ustrajni u treniranju? Slavni japanski pisac ima odgovor

treniranju

Najlakše je pokrenuti rutinu treninga – početni entuzijazam toga da smo počeli trčati, voziti bicikl ili odlaziti u teretanu je izvrsno gorivo za prvih nekoliko tjedana. Nakon toga, kad entuzijazam izblijedi, počinju problemi u treniranju.

Za većinu ljudi to znači propuštanje treninga, zbog važnih i manje važnih razloga. Ako se tu još umiješa neka ozljeda, putovanje ili teško razdoblje na poslu, prestajemo trenirati, mjeseci rada uloženi u dobru formu propadaju, kao i novci potrošeni na opremu i članarine.

Japanski pisac Haruki Murakami i u šezdesetim godinama svog života je aktivan sportaš, maratonac i triatlonac s jako dobrim amaterskim rezultatima. Trčanju je posvetio i veoma uspješnu knjigu eseja “O čemu govorim kada govorim o trčanju”. U njoj je otkrio svoja razmišljanja o trčanju, strast koja ga pogoni, ali i metodu koja mu je omogućila da ostane godinama vjeran sportu bez većih pauza.

Evo što Murakami radi: trenira svaki dan. I to je to. Mnogi rekreativci zacrtaju da će trenirati tri ili četiri dana u tjednu. Kad propuste planirani trening, primjerice, u srijedu, ne odrade ga u četvrtak jer je idući trening planiran za petak. Pa u petak nešto iskrsne, niz je prekinut, i teško se vratiti planiranoj aktivnosti.

Za Murakamija je svaki dan dan za trening. U stvarnosti to znači da trenira pet ili šest dana u tjednu. Ako se ne osjeća dobro, ako mu se jednostavno ne da ili ako mu kiša koja pljušti izgleda neprivlačno, Murakami preskoči trening i ne osjeća se loše zbog toga. Kad je kod kuće u Tokiju, ima svoju standardnu rutu koja prolazi oko Carske palače, najzelenijim dijelom centra Tokija. Kad je na putu, uvijek nosi opremu za trčanje i koristi priliku – trčao je kroz londonski Hyde Park, duž havajskih plaža i vijugavim stazama na grčkim otocima, gdje god su ga pisačke turneje odvele.

Dok trči ne razmišlja o poslu nego se trudi da se oslobodi svih misli. Kaže da oni koji ga pitaju o čemu razmišlja dok trči očito nisu trkači.

Voli slušati glazbu, osobito rock. Jednom je zamislio da će istrčati 100-kilometarski ultramaraton slušajući Mozartovu operu Čarobna Frula. Na pola puta je odustao i kaže da je shvatio da se opera i trčanje ne slažu. Trčanje traži jednostavan ritam.

“Samo trčim. Trčim u praznini. Ili, možda bih trebao to reći na ovaj način: trčim kako bih stekao prazninu”, piše Murakami u svojoj knjizi.

Exit mobile version