SHARE

U sklopu svoje serije o osobnim financijama, blog Lifehacker donosi tri zlatna pravila koja vrijede uvijek i za svih financija. To su pravila koja se ne mijenjaju.

Možda su vaši djedovi i bake morali ulagati u nekretnine jer su živjeli u socijalizmu, a vama su danas dostupni fondovi i dionice. Ali temelji ostaju isti, bolje je uložiti novac nego ne učiniti ništa s njime, ili, još gore, potrošiti ga.

Evo pravila financija koja još uvijek vrijede danas kao i prije sto godina:

Trošite manje nego zarađujete: ako vam je mjesečna plaća 7000 kuna, a trošite 7200 kuna, naizgled malom razlikom upadate u spiralu dugova koja vas može uništiti. Ako trošite točno koliko zarađujete, nećete biti spremni za hitne situacije i velike životne promjene.

Trošite li manje nego zarađujete, moći ćete uštedjeti, pripremiti se za budućnost, nositi se s neizbježnim životnim krizama. Što je veća razlika između prihoda i potrošnje, tim bolje.

Uvijek mislite na budućnost: To se ne odnosi samo na mirovinu. Iako se mora odnositi i na mirovinu – hrvatske mirovine već su toliko niske da se od njih ne da živjeti. Obzirom na nesrazmjer broja radnika i umirovljenika, očekujte da će biti i manje kad se umirovite. Ne očekujte pomoć države. Ali, misao na budućnost odnosi se i na druge situacije.

Ako želite kupiti nešto na rate bez kamata, kako to danas nude kartičari, budite sigurni da ćete moći platiti sve rate, ili nemojte kupiti. Fond za krizne situacije će vam pomoći da prevladate neočekivane događaje. Plan za mirovinu će vas spasiti kad više ne budete mogli raditi. U osobnim financijama uvijek morate gledati puno dalje od tekućeg mjeseca.

Neka novac zarađuje novac: znate li zašto su bogati sve bogatiji? Jer novac može sam rasti dok vi spavate, ako ga imate ušteđenog. Dobro uložen novac se vremenom umnožava. Nemojte samo sve strpati na štedni račun ili utopiti u nekretninu.

Uložite u instrumente koji će vam donijeti više novca nego ste imali na početku. To može biti investicijski fond, ulaganje u vlastiti posao, čak i obrazovanje kako biste mogli napredovati u karijeri do bolje plaćenog posla.

I to su tri ključna pravila iz kojih sve slijedi. Lajkajte Stratego na Facebooku ako želite čitati nastavke našeg serijala o osobnim financijama u kojima ćemo objasniti sve korake na putu do financijske sigurnosti. Ili se pretplatite na naš newsletter kako biste primali informacije u Inbox: [wysija_form id=”3″]

 

Ostavi odgovor