SHARE

Fraza „moja vrata su uvijek otvorena“ posljednjih desetljeća polagano iščezava iz ustiju poslovnih ljudi, jer sve manje zaposlenika doista ima vlastite urede s vratima. Dok za Hrvatsku ne postoje takvi podaci, u SAD-u je više od 80 posto tvrtki usvojilo rad u otvorenom uredu tzv. open space način uređenja interijera, odnosno velike prostorije s bezbroj radnih mjesta.

S manje osobnog prostora i manjkom privatnosti dolaze i veći izazovi, pogotovo za ljude koji nisu naviknuti na ‘otvorene urede’ ili im ne odgovaraju. Sveprisutni zajednički radni prostori mogu direktno utjecati i na poslovne rezultate cijele kompanije, jer mogu smanjiti produktivnost zaposlenika. No, ako ste samo zaposlenik i ne možete utjecati na arhitektonske odluke vaših nadređenih, ostaje vam jedino da se prilagodite i – iz novonastale situacije izvučete ono najbolje. Evo nekoliko savjeta kako ‘preživjeti’ rad u otvorenom uredu:

1.      Iskoristite sobu za sastanke

Većina tvrtki ipak ima zasebnu sobu za sastanke, a kad tu prostoriju ne koristi nitko drugi – iskoristite je vi. U njoj možete obavljati važnije telefonske razgovore ili raditi na zahtjevnim projektima sve dok netko doista u njoj nema zakazan sastanak. A nakon sastanka se opet možete vratiti natrag.

2.      Koristite ‘zlatno pravilo’ sa svojim kolegama

Ne komunicirajte preglasno na telefon ili ne jedite za svojim radnim stolom i pokušajte utjecati na svoje kolege da se ponašaju na isti način. Dajte drugima primjer kako bi se svi trebali ponašati u otvorenom uredu.

 3.      Ne zauzimajte prostor svojih susjeda

Osim glasnog telefoniranja ili glazbe koji definitivno ‘upadaju’ u tuđi radni prostor, nemojte se ‘širiti’ po uredu ni sa svojim stvarima. A onda to pravilo pokušajte uvesti u cijeli radni kolektiv.

4.      Komunicirajte otvoreno

Ako je neki vaš kolega nesvjestan činjenice da dijelite zajednički radni prostor i ne pokazuje namjeru da promijeni svoje ponašanje, povedite diplomatski razgovor s njim/njom i pokušajte naći zajednički jezik. Pokušajte izbjeći ono što vam zapravo jedino i preostaje – požaliti se nadređenom.

 5.     Koristite slušalice

To je najmanje nametljiv način da među bezbroj kolega eliminirate buku i ometanje. Dok radite, možete slušati omiljenu glazbu ili nešto za opuštanje, a možete i pronaći ‘noise reduction’ slušalice, tj. one koje smanjuju vanjsku buku. A ni čepići za uši nisu grozno rješenje – osim vizualnog dojma.

6.      Budite strpljivi

Možda vam jednostavno treba vremena da se priviknete na rad u otvorenom uredu, pa pokušajte na to gledati drugačijim očima. Pokušajte različite pristupe kako bi novonastalu situaciju učinili što ugodnijom.

Ako vam baš nikako ne ide, a službena politika tvrtke to dopušta, razgovarajte sa nadređenim o mogućnosti kliznog radnog vremena, tj. da dolazite na posao ranije dok drugih kolega još nema ili da ostajete nakon uobičajenog radnog vremena, kad ostali već pođu kući.

 7.       Iskoristite situaciju

Rad u otvorenom uredu ima i svojih prednosti. Držite oči i uši otvorene za sve što se događa u uredu, slušajte svoje kolege i pokušajte ustanoviti kako rade uspješniji ili produktivniji kolege.

 8.       Raspitajte se o mogućnosti rada od kuće

Premda rad (k)od kuće u Hrvatskoj još nije jako popularan, svugdje drugdje u svijetu već jest i polako postaje praksa i u hrvatskim tvrtkama. Ako vam rad u otvorenom uredu baš nikako ne odgovara i ne možete se naviknuti na nj, razgovarajte sa

svojim nadređenim o mogućnosti da radite od kuće. Ako to ne postoji u vašoj tvrtki, predložite šefu mali eksperiment – da za početak radite od kuće jedan dan u tjednu, a ako se to pokaže uspješnim i – što bi bilo idealno – povećate svoju produktivnost, polako povećavajte broj dana u tjednu kad radite kod kuće. I ne zaboravite pohvaliti svog šefa jer je tako cool i moderan pa uvodi modernu praksu rada od kuće u poslovanje tvrtke… 🙂