SHARE

Svijet nikad nije bio brži. Informacije stižu 24 sata dnevno. Na poslu smo zaposleni. Ručak samo progutamo. Kad stignemo kući, čeka nas još toliko toga što želimo napraviti. Nekad je tu u redu. Nekad je to problem. Positivity Blog donosi sve blagodati koje se mogu ostvariti usporavanjem na jedan dan. Evo ih redom:

1. Možete skinuti ili održati kilograme

Mozgu treba oko 20 minuta da osjeti da ste se najeli. Naime, hrana mora stići do crijeva prije nego se aktivira signal sitosti. Ako usporite dok jedete, mozak će vas zaustaviti prije nego pojedete previše.

Ako jedete prebrzo, pojest ćete i do 25 posto više hrane nego vam je potrebno. Radite li to svaki dan, dodatne kalorije će se brzo namnožiti.

Evo kako usporiti:

  • Jedite prije nego pregladnite. Jako gladni ljudi jedu brzo. Ne čekajte, nego jedite kad ste manje gladni. Ili jedite uvijek u isto vrijeme. Tempirajte obroke tako da znate da nećete pregladniti.
  • Odložite pribor između zalogaja. Stari savjet kaže, odložite viljušku i žvačite. Kad progutate, opet uzmite viljušku, stavite zalogaj u usta i ponovite. Ovaj savjet vas prisljava da usporite. Umjesto da pustite stresu da vas tjera kroz obrok, usporite.
  • Usredotočite se na hranu. Ne gledajte što drugi rade. Lako je povesti se za njihovim ritmom. Budite svjesni koliko brzo jedete, umjesto da samo nesvjesno trpate kao svi drugi za stolom.

2. Možete sniziti razinu stresa

Kad vam se čini da živite prebrzo, prati vas i osjećaj da se jedva održavate nad površinom. To je uzrok velike količine stresa.

Kako usporiti: Jednostavno radite sve sporije. Ako se krećete prebrzo, udahnite duboko i usporite korak. Vozite auto sporije. Jedite sporije. Upijajte život oko sebe umjesto da se koncentrirate na obaranje rekorda.

3. Postat će vam kristalno jasno što je najvažnije

Kad se sve kreće prebrzo, lako se izgubiti. Ako ne razmišljate što radite, izgubit ćete i pola dana na nepotrebne stvari. Umjesto da razmišljate “Brže! Brže!”, mislite: “Kako mogu najbolje upotrijebiti svoje vrijeme i energiju?”

Kako usporiti: Udahnite duboko. Pustite da vas okolina preplavi na minutu ili dvije. Opustite se i povežite s trenutkom. Zatim se upitajte:

Koja je najvažnija stvar koju mogu sada učiniti? Ili: Kad bih danas imao samo dva sata za posao, što bih obavio?

Dok udišete, usporite i povežite se s najvažnijim zadatkom, pa će mirna i usredotočena energija zamijeniti užurbanu i uznemirenu energiju uma koji radi brže nego bi trebao. U tom trenutku ste spremni za akciju – počnite obavljati stvari jednu za drugom.

Ovi savjeti ne pomažu samo za svakodnevne zadatke, nego i za velike odluke. Kad usporite, lakše pronalazite zdravu perspektivu i možete o stvarima promisliti na jasan i smiren način.

4. Možete ponovno otvoriti vrata novim idejama i kreativnosti

Teško je smisliti nove ideje i biti kreativan, ako vam um neprestano bombardiraju novim informacijama. Utjecaji su dobri za kreativnost, ali pretjerate li, imat ćete osjećaj da vam je glava prepuna i kao da se jedva nosite sa svime. Trebate usporiti i osloboditi malo prostra u umu.

Kako usporiti: Odmorite se. Prošetajte. Sjednite u prirodu i promatrajte more/rijeku/jezero. Otuširajte se. Prilegnite na krevet ili kauč i isključite svijet na kratko. Ne razmišljajte previše o tome što želite uraditi, o prošlosti i budućnosti. Opustite se i usredotočite na svijet oko vas.

Ne treba vam fokus kad trebate nove ideje. Um se mora opustiti i sam odraditi posao. Uskoro će vam ideje početi dolaziti same od sebe. Odmah ih zapišite, jer u vašem smirenom svijetu mogu brzo nestati.

5. Možete se povezati s trenutkom i u potpunosti uživati u onome što se upravo događa

Kad ste u skladu s trenutkom, osjećate se dobro i opušteno. Raspoloženje vam je optimistično. Radite usredotočeno, a društveni život vam ide glatkije jer ste zabavniji. Sve vam ide od ruke bez previše razmišljanja. Jednostavno tečete.

To je predivno stanje uma u kojem možete, ako uspijete, provesti i po tjedan dana u komadu. Osjećat ćete se i raditi bolje.

To je ujedno i izvrsno stanje uma za uživanje u životu. Cijenit ćete male stvari i velike stvari u potpunosti jer ćete biti prisutni dok se događaju, umjesto da vrijeme trošite na planiranje budućnosti i pretresanje prošlosti bez da uživate u hrani, razgovori s prijateljem ili šetnji.

Kako usporiti: Jednostavno toliko usporite s onim što radite da se posve zaustavite. Upijajte svoju okolinu na minutu ili dvije. Slušajte automobile kako prolaze. Gledajte kroz prozor – uočite nebo, oblake, zrak. Osjetite temperaturu poda i zraka u prostoriji, popijte gutljaj hladne vode i osjetite ga u ustima.

Fokusirajte se na sve takve detalje dok usporavate svoj dan na nekoliko minuta. Istjerat ćete iz uma stres, zbrku i sanjarenje i vratit ćete se u sadašnji trenutak. Zvuči malo, ali čini svu razliku na svijetu.