SHARE

Bloger Scott H. Young napisao je gostujući post na Zen Habitsu na temu kofeina i zamjene za kofein.

Osjećate li se kao zombi bez jutarnje šalice kave? Umjesto da se držite budnim pomoću kofeina, podesite prehranu tako da vam daje više energije. Male promjene u prehrambenim navikama mogu spriječiti jutarnju pospanost i poslijepodnevni drijemež.

Zašto odbaciti kofein?

Ne pijem kavu. Povremeno pijem čajeve s kofeinom, ali ne zato jer su mi potrebni. Iako kofein nema negativne efekte poput drugih droga, nije bez mana. Evo nekoliko razloga da srežete količinu koju konzumirate:

  1. Ovisnost o kofeinu. Kad se kaže da netko proživljava krizu, misli se na pušače ili ovisnike o heroinu. Ali mnogi ovisnici o kofeinu pate tijekom prvih tjedana kad ga prestanu uzimati. Želite li biti ovisnik?
  2. Dehidracija. Kofein je diuretik, kad popijete šalicu kave, gubite vodu iz tijela.
  3. Post-kofeinski slomovi. Kofein vas možda energizira, ali što se dogodi kad učinak popusti? Ustrajno podizanje doza možda nije najbolja dugoročna strategija.

Podešavanje prehrane za energiju

Hrana je gorivo. Ako ne punite svoje tijelo odgovarajućim gorivom, ako ne dodajete gorivo redovno, rezervoar će se isprazniti. Evo nekoliko promjena zahvaljujući kojima moja razina energije ostaje visoka tijekom cijelog dana:

  1. Prebacite se s 2-3 obroka na 4-5.

    Glukoza u krvi je ključan čimbenik za vaš osjećaj energije. Ako jedete samo ručak i večeru, tijelo će doživjeti velike energetske poraste i padove. Probava zahtjeva veliki postotak vaše energije. Ako znate kako je osjećati se pospano nakon obilnog ručka, iskusili ste taj fenomen. Razbijanje obroka na više manjih smanjuje oscilacije glukoze u krvi i olakšava probavu.

  2. Jedite hranu niskog glikemijskog indeksa prije spavanja.

    Jutra su teška jer je vaše tijelo gladno kad se probudite. Jedite hranu niskog glikemijskog indeksa prije spavanja u malim količinama. U takvu hranu spadaju cjelovite žitarice, povrće i neke vrste voća. Otkako sam počeo s time, lakše mi se probuditi kad alarm zazvoni.

  3. Jedite voće na prazan želudac.

    Voće se brže probavlja od drugih vrsta hrane, dovoljno mu je 20-30 minuta, umjesto 2-3 sata. Voće pojedeno na prazan želudac brže prolazi kroz tijelo i podiže vam glukozu u krvi.

  4. Odbacite meso.

    Možda ga previše volite da biste bili vegetarijanac, ali to ne znači da ne trebate smanjiti količinu mesa koju jedete. Meso sadrži mnogo proteina, mnogo masti i teško ga je probaviti, potrebno je više energije za to nego za biljnu hranu. Meso sadrži i mnoge hormone te pesticide koji utječu na vašu razinu energije.

  5. Pijte 2 litre vode dnevno.

    Tijelo se uglavnom sastoji od vode i treba vodu za razne funkcije. Držite bocu s vodom na radnom stolu i redovito je dopunjavajte. Kad vježbate, ne zaboravite ponijeti bocu. Obratite pozornost na boju svog urina. Ako je tamniji od blijedožutog, vjerojatno ne pijete dovoljno.

  6. Jedite cjelovite žitarice.

    Spomenuo sam utjecaj hrane s niskim glikemijskim indeksom na energiju. Glikemijski indeks mjeri brzinu probavljanja. Ugljikohidrati koji se brzo razgrađuju izazivaju dramatični skok energetskih razina i brzi slom nakon toga. Takva hrana može biti dobra ako se oporavljate od maratona, ali u normalnim situacijama će rezultirati slomom kasnije u danu. Cjelovite žitarice osiguravaju stalnu opskrbu energijom.

  7. Izbjegnite popodnevnu želju za slatkim. Popodnevni zalogaji su veliki problem za vaše energetske razine. Do 15 sati vam je šećer vjerojatno pao i tijelo traži energiju. To je ujedno vrijeme kad ćete vjerojatno posegnuti za kavom i pojesti slatkiš. Izbjegnite iskušenje i uzmite gorivo koje će potrajati. Pojedite voće s niskim glikemijskim indeksom ili cjelovite žitarice.

1 KOMENTAR

Comments are closed.