SHARE

Bez obzira morate li govoriti pred auditorijem od više stotina ljudi na nekoj konferenciji ili samo prezentirati svoje izvješće pred nekoliko kolega, temelji javnog nastupa vrijede za svih. Puno toga je u tome kako govorite i kako se držite, gotovo jednako koliko i u sadržaju onoga što ćete reći. Blog Ian’s Messy Desk donosi 12 univerzalnih pravila držanja za govornike:

  1. Svjesno podignite obrve. To će vam razvedriti izraz lica.
  2. Osmjehnite se. Nastavite se smješiti.
  3. Pošaljite svoju nervozu u ošit, tanki mišić između vaših pluća i trbušne šupljine. Opustite vrat i ramena, dišite sporo i duboko pomicanjem ošita. Neka sva vaša napetost pređe u njega. Pratite kako se ponaša vaš trbuh – trebao bi se ispupčiti kad udahnete, a uvući kad izdahnete. (Ramena vam se ne bi trebala pomicati od disanja.)
  4. Ruke neka slobodno vise, bez mlataranja, osim ako trebate nešto naglasiti gestikulacijom ili držite mikrofon.
  5. Podignite malo ton glasa u odnosu na uobičajeni ton koji koristite. Zvučat ćete energičnije i manje umorno. Koristite li ošit pri govorenju, čut će vas se i u najdaljim dijelovima dvorane. Jasno izgovarajte suglasnike, nemojte ih gutati.
  6. Stopala držite u širini ramena. Stojite uspravno. Nemojte se naginjati niti klatiti.
  7. Neka poruka koju šaljete bude vaša u cjelosti. Nemojte samo izgovarati riječi. Ako vam poruka nije važna, vidjet će se.
  8. Dobro je imati čašu vode pri ruci. Nervoza vam može u trenutku osušiti grlo.
  9. Ako ste previše nervozni da biste gledali u publiku, gledajte malo iznad njih da stvorite dojam kontakta očima.
  10. Važno je da znate napamet što više od materijala koji trebate izgovoriti. Lakše ćete se koncentrirati na izražajnost govora i komunikaciju s publikom, ako ne morate čitati.
  11. Ako pogriješite, zanemarite pogrešku i nastavite. Publika će zaboraviti na nju jednako brzo kao i vi. Ako ju je uopće uočila. Grimase ili komentari na račun vlastite pogreške samo upozoravaju publiku da ste pogriješili.