SHARE

Vjerojatno ste se našli u situaciji kad ste preplavljeni poslom, a vaša motivacija i odlučnost blijede.

U takvim situacijama ključno je ostati mentalno zdrav, bilo da je riječ o vama ili vašim zaposlenicima. Izgoreni zaposlenici nisu samo manje angažirani, nego i manje zdravi. U SAD-u “troškovi vezani uz stres na poslu prelaze 300 milijardi dolara svake godine”, tvrdi American Institute of Stress.

Razloga zašto zaposlenici izgore ima puno; ali najčešće upadaju u jednu od 3 kategorije:

Faktor osobnosti. Ljudi koji najlakše izgore su perfekcionisti, oni koji opsesivno žele postići više, i pesimisti.

Neuravnotežen poslovni i obiteljski život. Ako jedno ili drugo preuzme zaposlenikov život, patit će posao i ta će osoba vjerojatno izgorjeti.

Stres povezan s poslom. Ogromna količina posla, veći poslovni zahtjevi bez pripadajućih beneficija, manjak priznanja ili pohvala, i gubitak vjere u vodstvo mogu dovesti do izgaranja zaposlenika. Prema studiji Stress.org, glavni uzroci stresa na poslu su:

  • Prevelika količina posla – 46
  • Problemi s ljudima – 28%
  • Usklađivanje poslovnog i privatnog života – 20%
  • Manjak sigurnosti na poslu – 6%

Katastrofalne posljedica izgaranja

Osim što se pregoreni zaposlenici teže nose s mušterijama, mogu svojom prisutnošću trovati ured; šire stres na druge ljude. Najčešći simptomi pregorenih zaposlenika su povećana anksioznost, razdražljivost, naglo povećanje ili smanjenje tjelesne mase, često izbivanje s posla, češća bolovanja.

Šefovi često daju otkaz zaposleniku koji je izgorio, ali to može donijeti još gore posljedice – ostali zaposlenici mogu lakše izgorjeti jer moraju raditi više, i u strahu su za svoje radno mjesto.

Što možete učiniti

Ako primijetite da vaši zaposlenici pregaraju, odmah poduzmite korake da spriječite da se to nastavi. Evo 6 načina na koji spriječiti izgaranje zaposlenika:

1. Saslušajte zaposlenike

Dobar poslodavac ima dužnost saslušati zaposlenike. Idealno bi bilo kad bi mogao uspostaviti kontakt sa zaposlenikom prije nego počne izgarati, ali svakodnevni obim posla često to onemogućava. Kad se izgaranje počne manifestirati, osobno razgovarajte sa zaposlenikom da dođete do srži problema. Ponekad je rješenje očito. Ponekad je ipak problem složeniji; ali nikad nećete znati ako ne saslušate.

2. Opskrbite ih ispravnom opremom za rad

Ništa zaposlenike ne može izluditi više od opreme koja je neučinkovita ili spora. Loša oprema smanjuje učinkovitost zaposlenika, a ako vodstvo ne prepozna potrebu za unaprjeđenjem tehnike, zaposlenik se može osjećati bespomoćno. Isfrustriranost zbog loše opreme često je jedan od prvih simptoma izgaranja, i rješavanje ovog problema može znatno smanjiti stres na poslu.

3. Budite pravedni

(Flickr / https://www.flickr.com/photos/editor/)
(Flickr / https://www.flickr.com/photos/editor/)

Ništa ne uzrokuje izgorijevanje zaposlenika brže nego gledanje kako netko drugi dobiva povlastice ili mu se pripisuju zasluge zbog krivih razloga. Još gora je nepravda koja se čini proizvoljnom. Nejednakost plaća, promaknuća iz vedra neba, hirovita priznanja – sve to može razjariti zaposlenika i baciti ga u očaj. Još gora stvar je to što u većini slučajeva zaposlenik mora zatomiti svoj osjećaj nepravde.

4. Dajte zaposlenicima da sudjeluju u bitnim odlukama tvrtke

Zaposlenici koji imaju osjećaj da njihovo mišljenje ne znači ništa u organizaciji i odlukama tvrtke lako zbog toga izgore. Dale Carnegie dao je nekoliko savjeta za davanje ovlasti zaposlenicima, od kojih su sljedeći najbitniji:

  • Podupirite njihovu strast za viziju tvrtke
  • Dajte im jasne prilike za napredovanje
  • Primijenite iste kriterije za sve
  • Dajte im izazove
  • Maknite im se s puta i pustite ih da rade svoj posao

5. Držite opuštenu i zabavnu atmosferu na poslu

Zaposlenici koji se zabavljaju daleko manje izgaraju od onih koji svoj posao preziru. Zašto ne napraviti pozitivno okruženje za vaše zaposlenike? Pun hladnjak, zabave za vrijeme ručka, ili skraćeno radno vrijeme pred blagdane pomažu u povećanju morala i smanjuju vjerojatnost od izgaranja.

6. Pohvalite njihov uspjeh

Bez obzira što vam govorili, svi zaposlenici žele se osjećati potrebno. Tapšanje po ramenu i kratka pohvala pred drugim zaposlenicima može biti motivacija i lijek protiv izgaranja.
Prema istraživanju o angažmanu zaposlenika koje je proveo SHRM, 71% ispitanika misli da pohvala od nadređene osobe ima najveći pozitivni utjecaj na zaposlenikov angažman u tvrtki

Nemojte dopustiti da zaposlenici izgaraju na vašem radnom mjestu. Obrazujte osoblje, prepoznajte simptome i djelujte kad je potrebno. Bit će vam drago zbog toga.

(preuzeto s Business.com)