Site icon Stratego.hr

Najbolje aplikacije za produktivnost (3) – Feedly

Feedly

Feedly

Ako vaš posao zahtjeva praćenje većeg broja medija ili blogova, ako morate imati na oku dnevne događaje, vjerojatno ste već naučili koristiti RSS. Možda ste novinar u potrazi za temom, PR-ovac, marketingaš, trgujete vrijednosnicama, pratite što radi konkurencija ili jednostavno volite biti dobro informirani. U tom slučaju, RSS je vaš prijatelj, prijatelj za vašu produktivnost, a danas ćemo predstaviti aplikaciju koju koristimo za praćenje RSS feedova u redakciji Stratega, Feedly.

Tako izgleda prikaz na tabletu
Tako izgleda prikaz na tabletu

Prvo krenimo s klasifikacijom korisnika informativnih sadržaja na internetu. U prvoj kategoriji su oni koji jednostavno utipkaju adrese svojih omiljenih sajtova koje žele posjetiti. Njih zanima da pregledaju nekoliko svojih omiljenih sajtova dnevno i tu obično staju. U idućoj kategoriji su oni koji već upravljaju svojim favoritima, znaju ih sve odjednom otvoriti u tabovima i izvesti slične radnje. Oni su malo napredniji i konzumiraju više sadržaja. Većina današnjih korisnika ima polajkane svoje omiljene izvore informacija na Facebooku i konzumira sve što im se pojavi na feedu. To je zaista najčešći način pristupanja sadržaju danas u Hrvatskoj, što se vidi i iz statistika posjećenosti internetskih stranica.

Nakon svih njih slijede korisnici koji jednostavno gutaju još veće količine informacija. Oni ili već koriste RSS ili bi ga trebali početi koristiti. Nekad su RSS čitači često bili dio mail klijenta, a danas prevladavaju zasebne aplikacije. S korisničke strane RSS funkcionira na način da se svaki novi post koji medij kojeg pratite objavi pojavi u vašoj aplikaciji, najčešće kao naslov na koji možete kliknuti i pročitati cijeli sadržaj.

Unutrašnjost rubrike u verziji aplikacije za tablet
Unutrašnjost rubrike u verziji aplikacije za tablet

Konkurencija je velika, a mi smo se odlučili za Feedly jer nam odgovara njegovo korisničko sučelje. Za potpunog početnika to izgleda ovako: nakon što skinete aplikaciju na svoj iOS, OSX, Android uređaj ili kao dodatak za internetski preglednik Chrome, pojavit će vam se izbornik s ranije definiranim rubrikama, kao što su News, Business, Sports… Sada možete klikom na rubrike vidjeti popise najčitanijih medija u svakoj od njih i dodati ih u svoje favorite. Ili možete u pretragu upisati imena svojih omiljenih sajtova i također ih dodati u favorite.

Najbolje od svega, možete pratiti bilo koji sajt koji ima podržan RSS ili Atom (sličan standard), pa mi, primjerice, putem Feedlyja pratimo razne domaće blogere koji su nam zanimljivi.

Feedly je pametan pa će vam, kad dodate neki novi izvor, odmah ponuditi u koju rubriku on misli da taj izvor pripada. Jednom kad ste složili izvore, možete preći na konzumaciju medija.

Prikazat će vam se najnoviji članci po rubrikama. Možete ih odmah čitati, ili prolistati kroz njih i dužim pritiskom prsta ih spremiti za čitanje kasnije. Jednom kad ste prolistali sve rubrike, Feedly će sakriti članke koje ste vidjeli i izlistati starije, ako ste spremni za još jedan krug. I to je to.

Naravno, tu je i mogućnost dijeljenja putem Twittera, Facebooka, maila i svake druge moguće zamislive platforme, pohrana u offline čitače poput Pocketa i Instapapera, izvoz u Evernote i drugo.

Prikaz na mobitelu
Prikaz na mobitelu

Kako je već uobičajeno, vaš besplatni Feedly korisnički račun vas prati na svim platformama, tako da možete imati uvijek sinkronizirane RSS feedove na mobitelu, tabletu i osobnom računalu.

Ranije su neki od nas koristili Flipboard, aplikaciju koja radi sličnu stvar, ali uz animaciju koja simulira listanje časopisa. S vremenom smo shvatili da je listanje samo štos i okrenuli se jednostavnosti Feedlyja.

Ako se pitate, koju aplikaciju koristiti za čitanje RSS-ova, isprobajte Feedly, postoji visoka vjerojatnost da će vam se svidjeti. A ako još ne koristite RSS-ove, pokušajte s Feedlyjem, i vidjet ćete da je veoma korisno, a nimalo teško. Postoje brojne RSS aplikacije i možda je neka druga bolja za vaše potrebe.

Ranije smo u ovoj seriji pisali o Sleep Cycleu, pametnom alarmu koji vas budi u trenutku kad ste spremni za to i Wunderlistu, našoj omiljenoj aplikaciji za to-do liste.

Exit mobile version