SHARE
Savjeti za motivaciju na poslu
(Flickr / flickr.com/photos/highwaysagency/)

Nije lako ostati motiviran na poslu. Možda vas posao koji ste uz tešku muku dobili sada izluđuje i frustrira, ali morate raditi kako bi platili račune i prehranili obitelj. Možda ste samo razočarani jer je posao koji ste sanjali puno dosadniji i naporniji nego što ste mislili.

Bez obzira koji razlog bio za vaš manjak motivacije, možete ga nadići. Možete se vratiti na put i biti motiviraniji i produktivniji nego prije. Evo kako:

1. Vizualizirajte svoje ciljeve

Postavljanje ciljeva nije dovoljno da vas motivira. Poput vrhunskog sportaša, morate se zamisliti kako te ciljeve ispunjavate. Detaljno promislite o tome kako će stvari izgledati kad dođete do cilja kako bi lakše saznali koje konkretne korake trebate poduzeti. Ovakva vizualizacija će pomoći da održite pozitivno stanje uma i povećat će vašu motiviranost za uspjeh.

Primjerice, zamislite kako bi bilo da vi budete zaslužni za uspjeh trenutnog projekta na kojem radite. Zamislite kako bi slavili s kolegama, kako bi dobar osjećaj bio dobiti pohvalu od šefa, i kako biste mogli pričati o uspjehu drugima.
Sve to vam može pomoći da ostanete pozitivni i dobijete dodatnu energiju za rad.

2. Nagradite se

Osim planova za godinu dana ili 5 godina, trebate si zadavati i kratkoročne ciljeve i nagraditi se svaki put kad ih ispunite. Vaš mozak pozitivno reagira na česte uspjehe i nagrade – svaki put kad u nešto dobro postignete, mozak vam luči dopamin – hormon sreće i motivacije.

Vaše dugoročne ciljeve podijelite u više kratkoročnih. Pitajte se što je sljedeća stvar koju morate napraviti da biste se približili dugoročnom cilju? Kad to odredite, znate koji su vam kratkoročni ciljevi – a kad njih ispunite, nagradite se. S vremenom će vam mozak biti naučen na uspjeh.

3. Učinite rad zabavnijim

Svi znamo da se lakše motivirati za zabavne stvari, ali nije uvijek lako posao učiniti zabavnim. Najčešće nismo motivirani za poslove koji su dosadni, repetitivni ili jako komplicirani:

Pokušajte smisliti način da teški dio posla učinite ugodnijim, radite primjerice u društvu prijatelja ili kolege. To ne mora značiti da morate raditi na istoj stvari kao oni ili puno međusobno pričati, ali vjerojatno će vam biti ugodnije raditi uz nekoga; možda vam bude zdrava konkurencija.

Potrudite se što više uživati u poslu. Smislite način na koji teški dio posla možete učiniti zabavnijim, i bit ćete puno motiviraniji.

4. Sjetite se razloga zašto radite

Zapitajte ste zašto želite raditi posao pred sobom.

Unutarnja motivacija može doći iz raznih razloga. Možda želite posao obaviti dobro kako bi dobili promaknuće. Možda se morate skrbiti za obitelj ili neku blisku osobu. A možda i samo cijenite dobro napravljen posao, čak i ako to nije posao koji obožavate.

Kad znate razloge zašto radite određeni posao, motivacija dolazi iz unutra. Nitko vam je ne može oduzeti, bez obzira na sve tegobe.

5. Kontrolirajte samo ono što možete

Bilo da radite sami ili u grupi ljudi, u svakom poslu postoje stvari koje su izvan vaše kontrole. Koncentrirajte se na stvari koje možete kontrolirati, i uložite svu svoju energiju na takva područja. Napravite primjerice najbolju prezentaciju što možete, iako se možda nekim klijentima neće svidjeti (ali to najčešće nema veze s vašom prezentacijom, nego jer su se probudili na krivu nogu).

Ako svoju energiju usmjerite samo na bitne stvari, nećete biti iscrpljeni od brige za stvari izvan vaše kontrole i motivacija će vam narasti.

6. Imajte spreman plan B

Motivacija opada kad imate osjećaj da u nečemu niste uspjeli – pogotovo na poslu. Umjesto da na projekte koji nisu uspjeli gledate kao neuspjeh, gledajte na njih kao samo na jednu opciju koja nije upalila. Svakim novim pokušajem bliže ste pravom putu.

Neuspjeh ne znači da vam je cijela ideja loša. Ako jedan način rada ne uspije, samo ga prekrižite s liste i pokušajte s novim.

Kad gledate na svijet kroz tu prizmu, bit ćete motiviraniji. Tako ćete neuspjeh prestati shvaćati osobno, održat ćete vjeru u sebe i svoje ideje, i marljivo ćete se truditi da se stvari poslože sljedeći put.

Motivacija na poslu ovisi najviše o vašem stanju uma i percepciji stvari. Kad promijenite način razmišljanja o zadacima, pristupit ćete im na bolji način i bit ćete sretniji i puno više motivirani na poslu.

(preuzeto s wisebread)