SHARE

Bez obzira koliko se trudili dobiti poštovanje na radnom mjestu, loš govor tijela može poništiti sav dobar rad. Istraživanja su pokazala da u razgovoru “licem u lice” riječi vrijede samo 7%, ton glasa 38%, i 55% su neverbalni znakovi, tj. govor tijela.

Govor tijela u poslovnoj komunikaciji je ključan. Evo kojih pravila za govor tijela se trebate držati u interakciji s kolegama, šefovima i vanjskim suradnicima:

1. Pazite na izraz lica

Izraz lica govori više od riječi. Ako vam se na licu vide znakovi dosade, ljutnje ili zbunjenosti, druga osoba će to lako primijetiti. Nemojte biti nepristojni – neka vaše lice ostane ozbiljno i profesionalno. Nemojte biti nešto što niste, ali shvatite da morate balansirati posao i emocije.

2. Hodajte samopouzdano

Podižite stopala kad hodate. Nemojte se vući, ali ni ne marširajte. Nosite cipele koje vam odgovaraju. Nije prikladno vidjeti previsoke, neudobne cipele na nekom. Hodajte uspravno, a ruke držite sa strane. Ako trebate ući u sobu punu stranaca i održati govor, vježbajte hod u kupaonici ili pred ogledalom.

3. Ključ je u kontaktu očima

Održavanje kontakta očima čini vas pouzdanima, ljubaznima i moćnima. U razgovoru obraćajte puno pažnje što druge osobe govore. Nemojte buljiti – budite prisutni. Mijenjajte fokus s jednog oka na drugo da ne bi ispali čudni, i to radite polako da osoba s kojom pričate ne primijeti. S vremena na vrijeme skrenite pogled jer u suprotnom će sugovorniku biti neugodno.

4. Vježbajte stisak ruke

Nitko ne voli osjetiti mlitav i beživotan stisak ruke – trebao bi biti čvrst i ujednačen. Rukovanja obično traju od 2 do 5 sekundi, i ne zaboravite pritom održati kontakt očima. Ako nekog upoznajete prvi put, ponovite si njihovo ime u mislima kako ne bi zaboravili.

5. Pazite na držanje i govor tijela

Kad ste na sastanku, zamislite da ste stalno na Pilatesu. Što to znači? Da trebate glavu držati uspravno i ramena poravnata. Pogrbljenost odaje loš dojam, a ako držite glavu spuštenom, ljudima će se činiti da ne govorite istinu ili da se sramite. Držite tijelo uspravnim da pokažete da slušate ljude i da imate samopouzdanja.

6. Nemojte prekrižiti ruke

U profesionalnom razgovoru trebate pokazati otvoren govor tijela. Okrenite se prema osobi kojoj govorite i pokažite torzo. Prekrižene ruke znak su slabosti i nervoze. Ako se ne ponosite svojim tijelom, nemojte dopustiti da to drugi primijete. Možete povremeno micati dlanove i prste dok pričate, ali ne pretjerujte – to može skretati pažnju i biti znak nervoze.

7. Prestanite se uznemireno vrpoljiti!

Osobno imam ružnu naviku da stalno diram kosu (jer stalno mislim da ne izgleda dobro pa je popravljam). S vremenom sam to smanjio, nadam se da ću uskoro to i iskorijeniti. Stručnjaci kažu da igranje s kosom, grižnja noktiju, igranje s nakitom pokazuju da se sramite svog izgleda i da ste nervozni zbog interakcije. Stoga prestanite! Nitko neće primijetiti vaše mane u izgledu, osim ako neverbalnim znakovima ukažete na njih.

(preuzeto s wisebreada)

6 KOMENTARI

Comments are closed.