SHARE

Tehnologija je ekonomski sektor koji je u stalnom porastu. Iako je Silicijska dolina sinonim za računalnu tehnologiju, London polako preuzima mjesto lidera i do 2024. bi IT sektor iz Londona Velikoj Britaniji trebao donositi 12 milijardi funti godišnje.

I u Hrvatskoj je tech startupova sve više. Taj trend će se sigurno nastaviti, stoga je važno kako uspjeti u tehnološkom svijetu. Blog Lifehack podijelio je 12 savjeta:

1. Odredite područje unutar tehnološkog sektora kojim se želite baviti

Tehnološki sektor je jedan od najraznolikijih tržišta na svijetu, što znači da postoji puno polja industrije u kojima se možete specijalizirati. Stoga je važno da odaberete područje koje vam je najinteresantnije i odredite jeste li dovoljno stručni za njega. Jako je puno programera i web dizajnera, pa morate pokazati dodatni entuzijazam ako se mislite izdignuti iz gomile.

2. Razmotrite potencijal za rast

Kad ste odabrali područja koja vas najviše privlače, sljedeći korak je razmotriti ekonomski potencijal određenog sektora. Potražnja za određenim proizvodima i uslugama je promjenjiva; ovisi o inovacijskim trendovima i globalnoj ekonomskoj situaciji, tako da to trebate dobro odvagati prije nego donesete odluku. Nema puno smisla ganjati karijeru koja nema realnog dugoročnog potencijala.

3. Stalno se usavršavajte i educirajte

Tehnološki sektor stalno se razvija i zato šefovi i radnici moraju stalno nadopunjavati svoje znanje. Trebate ostati otvorena uma i shvatiti da fakultet nije kraj obrazovanja. Stječite nove vještine i povećajte si kvalifikacije mislite li uspjeti.

4. Steknite iskustvo u vašoj branši

Prije pokretanja biznisa u području koje vas zanima, trebate steći radno iskustvo u tom sektoru. Jedan od boljih načina za to je da radite kao freelancer, jer tako možete dobiti praktično iskustvo i dodatna primanja dok radite neki posao. Kao nezavisni ugovorni radnik možete prikladno rasporediti vaš radni opseg i postepeno se razviti kao stručnjak u nekom području.

5. Razvijte mrežu kontakata iz vašeg područja

Još jedna prednost freelancinga je da stječete korisne kontakte, jer imate priliku predstavljati biznise i klijente širom svijeta. To može imati velik utjecaj na vaš budući rast i razvoj tako da trebate stalno biti otvoreni za nove suradnje. Ako mislite dugo opstati u tehnološkom sektoru, morate imati jaku i interaktivnu mrežu poslovnih kontakata.

6. Komunicirajte otvoreno i direktno s kolegama

U tehnološkom sektoru postoje jako zahtjevni i stresni zadaci. Primjerice održavanje servera za veće tvrtke nije lako jer zahtjeva da djelujete brzo svaki dan. Stoga je važna direktna i otvorena komunikacija, jer morate pričati o procesu i zadacima kako bi osigurali da vam kolege znaju koji ih tehnološki problemi koče da budu produktivni.

7. Naučite improvizirati

Bilo tko je ikad išao na razgovor za posao u tehnološkom sektoru može posvjedočiti da poslodavci naglašavaju važnost analitičkog mišljenja. Osim toga sve više se od kandidata traži sposobnost improviziranja, a pogotovo u razvoju inovativnih i nesvakidašnjih rješenja. Sposobnost rješavanja problema najbitnija je vještina tehnološkog radnika, a jednako je bitno da znate osmisliti jedinstvena i neobična rješenja kad tradicionalni trikovi ne upale.

8. Radite na inovativan i inventivan način

Inovativno i kreativno razmišljanje također su ključni u tehnološkom sektoru. To se ne odnosi samo na strategije i rješavanje problema, nego i na način na koji prezentirate svoje ideje, komunicirate s kolegama i vodite razvoj proizvoda. Iako inventivne i neobične metode nisu učinkovite u 100 posto slučajeva, barem dajete jedinstvenu perspektivu koja može pomoći tvrtki da napreduje na određenom tržištu.

9. Razvijte vještine marketinga i PR-a

Google je utjelovljenje uspješne i moderne tehnološke tvrtke, jer stalno razvija nove ideje i koncepte za budućnost. Jedan od najvažnijih inovacija je usklađivanje online marketinga, što je imalo velik utjecaj na tehnološki sektor. Radnici u tehnologiji moraju se truditi da bolje razumiju marketing i PR, pogotovo oni koji razvijaju stranici ili interaktivne društvene mreže za klijente.

10. Razvijte jak i nepokolebljiv karakter

Kao i u svakom kompetitivnom sektoru, tehnološki svijet zna biti okrutan. To se pogotovo odnosi na razvoj softwarea i proizvoda, gdje su čak i vodeće kompanije kao Google izgubile milijune dolara na neuspješne projekte (npr. Google Plus). Takvi neuspjesi su neizbježni u inovativnoj industriji koja se konstantno mijenja, stoga tehnološki radnici moraju imati jak i otporan karakter koji im omogućava da se oporave od individualnih razočaranja.

11. Budite otvoreni za promjene i napredak

U tehnološkom sektoru se često mijenja radno osoblje, jer tvrtke traže najveće talente u određenim područjima. To može štetno djelovati na radnike u tehnologiji, kojima često može prijetiti otkaz kad dođu kvalificiraniji radnici. Zato je ključno biti otvoren promjenama i stalno tražiti nove mogućnosti zaposlenja.

12. Idite na tehnološke sajmove i događaje

Vaše šanse za uspjeh uvelike će ovisiti o vašem filozofskom pristupu poslu. Tanka je linija za uspjeh, i naizgled nebitne stvari čine razliku, i morate biti voljni pokazati entuzijazam, snagu karaktera i sposobnost inovativnog mišljenja ako mislite uspjeti. Redovito posjećivanje sajmova i događaja iz struke odličan je način da pokažete želju, i usput održavate korak s najnovijim trendovima u tehnološkom svijetu.