SHARE

Zagrebačka škola ekonomije i managementa(ZŠEM) prošli je ponedjeljak otvorila vrata za studente na programu Summer School, koji se održava već osmu godinu za redom. Budući da ZŠEM surađuje s preko 120 svjetskih sveučilišta, i ove godine ima studenata iz mnogo različitih zemalja. Ukupno Summer School pohađaju 72 studenta iz 11 zemalja, s time da su najveće skupine došle iz Meksika i Singapura, njih po 13 te iz Njemačke, 10 studenata.

Summer School obuhvaća trotjedna predavanja uz mogućnost izbora među nekoliko kolegija kao što su, primjerice, poduzetništvo, međunarodne financije, menadžment, e-marketing i druge, od kojih su studenti trebali izabrati jedan.

Osim toga, svi su polaznici upisali obvezni kolegij “Croatian Studies” gdje uče o hrvatskoj kulturi, ekonomiji i tradiciji. Kolegiji su intenzivni i sveobuhvatni; svaki dan slušaju trosatno predavanje iz odabrane teme, uključene su i diskusije i radionice, a nakon predavanja dobivaju zadaće u obliku seminara i prezentacija. Na kraju kolegija polagat će ispit preko kojeg će dobiti 6, odnosno 3 ECTS boda. Croatian studies također obuhvaća i putovanja vikendom; prošli su vikend bili u Zadru i Plitvicama, a sljedeći će vikend posjetiti Krapinu, Trakošćan i Hrvatsko Zagorje.

IMG_0213

Studenti su uglavnom mladi, većinom od 20 do 23 godine, komunikativni i entuzijastični. Smješteni su većinom u privatnom smještaju ili u domu Stjepan Radić. Iako im je ZŠEM osigurao povremene izlete za slobodne aktivnosti, većinom su jako samostalni i dobro se snalaze u Zagrebu.

Po završetku Summer Schoola, studenti iz dalekih zemalja često obiđu Europu.

Teresa iz Teksasa u razgovoru sa Strategovim reporterom
Teresa iz Teksasa u razgovoru sa Strategovim reporterom

Imali smo prilike razgovarati s četiri studenta; Teresom iz SAD-a, Laurom iz Rusije, Liom iz Singapura, i Adamom iz Meksika. Svi Zagreb smatraju čistim (pogotovo Adam), sigurnim i lijepim gradom, sviđa im se činjenica da tramvaji voze i noću. Zagrepčani su ih se dojmili kao jako otvoreni i ljubazni ljudi, koji im sve potrebne informacije daju brzo, budući da je znanje engleskog ljudi koje su sreli na vrlo dobroj razini.teresa

Zanimljivo je bilo vidjeti kako se nastava razlikuje globalno. Teresa, porijeklom iz Teksasa, kaže da je nastava slična na njenom matičnom sveučilištu, koje je također internacionalno: “Nastava je jako praktična i interaktivna, slično kao na mom sveučilištu. Uzela sam kolegij e-marketing, gdje smo zasad već naučili napraviti web stranicu i Facebook page za biznis.”

S druge strane Lio, student menadžmenta i inženjeringa na Tehnološkom Sveučilištu Nanyang u Singapuru, tvrdi da mu je opušteniji i osobniji pristup došao kao osvježenje: “Međunarodne financije su mi novost, i jako mi odgovaraju. Inače sam na svom sveučilištu okružen brojkama i formulama, a u ovom kolegiju profesori stavljaju naglasak na stanje uma kod financija, da razmišljamo kao bankari. Jasan i opušten način predavanja mi je odgovarao i gradivo mi je brzo sjedalo zasad. Više mi se sviđa ovaj pristup radu nego strogo akademski kao na Nanyangu. Uživam učeći ovdje.”

ZŠEM
Izlet na Plitvice

Snovi o pokretanju vlastitog biznisa potakli su Adama da upiše kolegij poduzetništva: “Inače studiram računovodstvo na Sveučilištu Panamericana u Mexico Cityu. Tamo ne postoji kolegij poduzetništva pa su mi mentori savjetovali da ga upišem u Zagrebu, jer mi poduzetništvo odgovara osobnosti.

Predavanja su iznimno dinamična, prvo smo slušali i gledali prezentacije, a sad počinjemo lagano razrađivati plan za pokretanje biznisa. U centru Zagreba smo istraživali potencijalna mjesta za određene tipove biznisa. Jednog dana bih volio pokrenuti i upravljati odvjetničkim uredom. U Zagrebu mi se sviđa sve osim ove vrućine.”

Nasumičan odabir također zna biti sretno rješenje, barem tako tvrdi Laura, koja studira jezike na Filozofskom fakultetu u Moskvi: “Htjela sam otići na ljetnu školu u Zagreb, a odabir kolegija mi nije bio bitan pa sam izabrala Međunarodni menadžment. Profesor je bio pun razumijevanja za činjenicu da sam lingvist i da nemam nikakva iskustva, i već nakon tjedan dana počinjem hvatati bit menadžmenta. Predavanja su izuzetno zanimljiva.”

IMG_0176

Prošli su vikend otišli posjetiti Zadar i na povratku su obišli Plitvice. U Zadru im se svidjelo osvježavajuće more, koje je Liu doduše bilo malo prehladno, jer je navikao na toplo singapursko more. Lauru su očarale Morske orgulje, a Lia je opustio Pozdrav Suncu. Svi su bili oduševljeni ljepotom Plitvica, i jedino žale što se nisu smjeli okupati tamo.

ZŠEM-ov program Summer Schoola pokazao se iznimno uspješnim već osmi put, i trebao bi poslužiti kao primjer ostalim obrazovnim institucijama u Hrvatskoj za organizaciju programa na svjetskoj razini.