Site icon Stratego.hr

12 navika fit i zdravih žena koje bi trebali prihvatiti i muškarci

fit žena

Bivša teniska profesionalka i blogerica Neha Uberoi piše za stranicu Mind Body Green o svojim iskustvima sa zdravim načinom života i fitnessom. Ona je do svoje 22. godine bila teniska nada, nastupala je na WTA turnirima i borila se za svoje mjesto na ljestvici. Onda se sve za što se borila od svoje devete godine urušilo jer je zbog preintenzivnog programa treninga i prehrane oboljela od bulimije i prekinula karijeru.

Danas se bavi savjetovanjem mladih tenisača i pisanjem na svom webu. Evo što kaže o tome što je zajedničko kod svih fit i zdravih žena:

Napori koje poduzimamo kako bismo postigli svoje ciljeve u wellnessu mogu minirati podsvjesni izbori koje donosimo svakog dana. Čak i male loše navike i negativne misli mogu nas nesvjesno pripremiti za propast, čak i kad se trudimo da uspijemo.

Kao dugogodišnja sportašica, provela sam mnogo vremena u društvu drugih zdravih, fit žena. Evo liste navika i stavova koje sam uočila kod vrhunskih sportašica i zdravih žena:

1. Doručkuju

Zdrave žene znaju da užitak u najvažnijem obroku u danu potiče metabolizam, ali im i daje gorivo za ostvarivanje njihovih dnevnih ciljeva. Preskakanje tog obroka jednostavno ne dolazi u obzir.

Bit ću jasna: ne jedu krafne posipane šećerom. Jedu hranjive doručke: grčki jogurt s bobicama, jaja sa špinatom ili zeleni sok od povrća.

2. Jedu zalogaje pune proteina i zdravih masti

Zdrave žene ne boje se jesti, i to dobro jesti. Jedu i po šest obroka dnevno: doručak, užinu, ručak, drugu užinu, večeru. Ne ograničavaju svoju prehranu – jedu kad su gladne – i pametno biraju namirnice, primjerice, za užinu bademe ili bobice.

3. Spavanje im je prioritet

Zdrave žene znaju da će donijeti loše odluke o hrani i životnim izborima kad im nedostaje sna i nervozne su – znaju da će tada posegnuti za keksima ili čipsom. Ostavljaju dovoljno vremena da se naspavaju, da se osvježe, da otpuste stres, odmore mišiće i napune se energijom.

4. Ne piju kalorije

Fit žene piju uglavnom vodu. Ograničavaju unos kofeina i biraju vodu s limunom, kokosovu vodu, zeleni čaj i svježe iscijeđeni zeleni sok za žeđ.

5. Imaju pozitivan odnos s hranom

Zdrave žene razumiju da je hrana gorivo i donose odluke u skladu s tim mentalitetom. Potrudile su se da razrade i promijene svoju emocionalnu vezanost za jedenje. Zdrave i fit žene ponosne su što hrane svoje tijelo na najbolji način.

6. Nema krivnje kod zdravih žena

Bez mentalnih igrica – samo čisto čokoladno blaženstvo bez krivnje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji povezuju osjećaj krivnje s čokoladom imaju većih problema s kontrolom nad svojom prehranom i teže održavaju tjelesnu težinu. Zdrave žene čokoladi i drugim slatkim jelima pristupaju kao poslasitcama – koje povremeno jedu i nisu im potpuno zabranjene.

7. Pronalaze kreativne načine kako biti aktivne

Zdrave žene ćete vidjeti kako se uspinju stepenicama, odlaze na brzu šetnju tijekom pauze za ručak ili vežbaju bicepse podižući vrećice iz dućana. Zdrave žene pretvaraju svakodnevne zadatke u prilike za sagorijevanje kalorija i izgradnju mišića.

8. Smiju se glasno i često

Smijeh rješava stres, a znamo da stres vodi debljanju i nezdravim navikama. Pod stresom, tijelo luči glukozu. Suvremeni stresovi ustvari ne trebaju glukozu u krvi, pa se nakon toga luči inzulin, koji glukozu iz krvi pretvara u salo.

9. Ne važu se

Fit žene znaju kad izgledaju i osjećaju se zdravo. Ne treba im vaga ili konfekcijski broj da bi potvrdile svoj osjećaj.

10. Ne uspoređuju se s drugima

Žene s potpuno istim indeksom tjelesne mase mogu izgledati posve različito. Stoga se zdrave žene ne uspoređuju s drugima. Zanima ih samo koliko se dobro osjećaju i koliko su aktivne.

11. Znaju da vježbanje ne znači uvijek odlazak u teretanu

Aktivna avantura s prijateljima, plivanje, žustra šetnja, vrtlarstvo, sportovi i joga su sve odlični načini za podizanje srčanih otkucaja i održavanja forme.

12. Vjeruju u ravnotežu

Fit žene znaju da ekstremne dijete, ekstremni treninzi i prekruti raspored nisu održivi. Biraju razuman životni stil gradeći navike zdravog života.

Exit mobile version