SHARE

Jeste li ikad s posla došli kasno, iscrpljeni i umorni od posla, a kad bi vas netko upitao što ste u danu postigli, ne bi imali pravi odgovor? Produktivnost vam je bila na nuli.

Ako jeste, pitajte se: Jesam li taj dan stalno pregledavao email i mobitel, i previše vremena provodio na sastancima? Takve su situacije česte danas. Previše je distrakcija. Upravo zato moramo poraditi na produktivnosti.

Produktivnost ne znači raditi više. Upravo suprotno, biti produktivan znači: raditi manje, kraće, i učinkovitije.

Vrijeme

Organizacija vremena prvi je korak prema većoj produktivnosti. Mudro iskorištavanje vremena omogućit će vam da imate vremena za posao, odmor, obitelj i prijatelje.

Na kraju krajeva, dan svima traje 24 sata. Na vama je da odlučite kako ih iskoristiti.

1. “Progutajte kost!”

“Progutajte kost!” jednostavno znači da prvo obavite najbitniji zadatak. Nakon što ste s njim gotovi, bit ćete ispunjeniji i zadovoljniji ostatak dana.

Ovom navikom izbjegavate najvećeg ubojicu produktivnosti – odugovlačenje.

2. Stavite vremensko ograničenje na rad

Uvijek je bitno staviti vremensko ograničenje na rad. Ja sam unaprijed odredio koliko će mi vremena trebati da napišem ovaj članak: određeni broj sati, i ni minute više.

Ako želite povećati produktivnost u bilo kojem zadatku, postavite granice. Vidjet ćete koliko ćete učinkovitiji postati nakon što odredite točno vrijeme za pojedini zadatak.

3. Posao rastavite na više dijelova

Naš mozak je impresivan stroj, ali nemojte ga zlouporabiti. Studije su pokazale da nam produktivnost opada nakon 45 minuta rada. Uključite pauzu od 5 do 10 minuta nakon svakih 45 minuta rada. Istegnite se i pustite mozgu da se odmori. To će vam pomoći da budete svježi i ostanete produktivni.

Prostor

Postoje brojne studije koje pokazuju kako ispravno osvjetljenje, temperatura, izgled prostorije i urednost mogu utjecati na produktivnost. Ali nemojmo se ograničiti samo na fizički prostor, bitno je cijelo okruženje, uključujući i virtualni svijet.

4. Nemojte biti ovisnici o mailu

Zbog provjeravanja emailova svakih pola sata ili bilo kad čujete zvuk, postajete reaktivni, umjesto proaktivni – i zbog toga gubite produktivnost.

Sutra, kad otiđete na posao, nemojte odmah ujutro pregledavati email. Umjesto toga se fokusirajte na najbitniji zadatak. Nakon njega ćete imati puno vremena za manje bitne stvari.

5. Zapisujte stvari

U svojoj biografiji Richard Branson je spomenuo da sa sobom uvijek nosi bilježnicu. Zašto je to toliko korisno? Zbog toga što možete ideju, odmah kad vam padne napamet, zapisati.

Zapišite ideje u bilježnicu. Sve. U suprotnom ćete ih zaboraviti. Možete ih zapisati i u smartphone. Te male ideje mogu vam pomoći u poslu.

6. Izaberite 5 prioriteta svaki dan (ne više)

Multitasking vam može značajno umanjiti produktivnost. Najbolji način da ga izbjegnete je tako da odredite 5 prioriteta svaki dan i strogo ih se držite. Tako ćete postati proaktivni i ostale stvari vam neće krasti pažnju.

Stanje uma

Vaše stanje uma može vam uvelike pomoći da budete produktivniji. Uz pravo stanje uma, znate što je ispravno, i dobro za vas. Vaše misli mogu utjecati na vašu produktivnost, stoga je bitno da na njima poradite.

7. Koristite afirmacije

U našem umu stalno nešto zaključujemo. Razne misli nam prolaze glavom. Pitanje je: jesu li te misli pozitivne?

Počnite si govoriti ovakve stvari: “Ja sam uspješan”, ili “Ja privlačim___________(tu napišite svoje želje i snove)”. Ove afirmacije izrecite odmah ujutro, i ponavljajte ih tijekom dana. Utjecat će vam na samopouzdanje, a što ste samopouzdaniji, to ste učinkovitiji.

8. Zamislite konačne rezultate

Prije nego što krenete raditi, zamislite koje rezultate želite postići. Tako ćete izvući snagu iz podsvijesti i poboljšati produktivnost.

9. Čitajte knjige koje inspiriraju

Inspiracija je hrana za mozak. Kao što se svaki dan tuširate kako bi očistili tijelo, tako biste svaki dan trebali duh čistiti inspiracijom. Čitajte knjige koje inspiriraju, gledajte inspirativna videa, i slušajte inspirativne govore. Kad ste inspirirani, lakše vam je raditi, i zbog toga ćete biti produktivniji.

10. Pozitivno razmišljajte prije spavanja

Sigurno ste imali ružne snove nakon gledanja horora. Zašto? Jer vaša podsvijest dobro zadržava misli u zadnjih 45 minuta prije počinka.

Dakle, prije spavanja razmišljajte o ciljevima za sljedeći dan, o životnim snovima, ili pročitajte motivirajuću knjigu. Tako ćete podsvijest napuniti pozitivnim mislima, a ona će vam zauzvrat podariti veću produktivnost.

(preuzeto s Lifehack)

2 KOMENTARI

Comments are closed.