SHARE

Svaki dan možete obaviti još više i bez da završite u mentalnoj ustanovi. To ne znači da se trebate dodatno iscrpljivati, nego trebate pronaći put do stalne, učestale produktivnosti. Kako to pronaći? Jednostavno.

Stručnjaci za produktivnost s workawsome-a su podijelili 4 najlakša načina za obavljanje više stvari u danu, koja će vam dugotrajno pomoći. To znači da ćete biti produktivniji tjednima, mjesecima, pa čak i desetljećima koja dolaze.

Kao što mali pomak kormila može usmjeriti brod prema drugoj luci, tako vas i mala promjena u danu može dovesti do produktivnijeg života.

Evo četiri provjerena odgovora na staro pitanje “Kako biti produktivniji?”:

Prvi korak: Podesite svoje okruženje

Samodisciplina je kao mišić – što ga u danu više koristite, to ćete imati manje snage. A kad potrošite samodisciplinu, taj dan više ne možete više ništa obaviti.

Ali dobra vijest je to da vam vaše okruženje može olakšati aktivnosti. Leo Babauta i Charles Duhigg napisali su knjige o tome kako je okruženje ključno u stvaranju navika.

Recimo da ste svaki dan letargični, a želite biti aktivni. I kažete si da trebate u tjednu češće trčati. Ali zadnji put ste trčali dok je Sanader bio premijer – dakle, znate da ste inertni, i da nećete ništa poduzeti.

Najlakši i najlogičniji korak je da podesite svoje okruženje. Stavite, primjerice, prije spavanja tenisice za trčanje pored kreveta.

Kad se probudite, znat ćete da prvo to morate obaviti. Još bolje je ako vas na vješalici čeka puna sportska oprema – lagana majica, kratke hlače, čarape, i na stolu boca vode.

Eto ga! Stvorili ste moćne signale koji vas podsjećaju na to što trebate obaviti.

Princip je sljedeći: Male, ali bitne promjene stvaraju vanjske okidače koji vas potiču na djelovanje. One vam pomažu da:

  • Umanjite svoju inertnost
  • Štedite svoju ograničenu moć volje

Drugi korak: Postavite mini ciljeve

Izbjegavajte postavljanje previsokih ciljeva. Primjeri: “Želim biti milijunaš od tridesete godine, postat ću najbolji gitarist na svijetu, oborit ću rekord Usaina Bolta do svoje….”

Prestanite!

Ok je imati velike ciljeve kako bi održali perspektivu. Većina nas ima takve ciljeve kako bi održali nadu – da nismo beznačajni majmuni na ovoj planeti. Pravo pitanje je, “Mogu li što učiniti u vezi s tim velikim ciljem?”. Ako ne možete odmah djelovati, što biste trebali raditi kako bi ih ostvarili?

Uzmimo za primjer da želite biti najbolji gitarist na svijetu. To je bez vježbe neostvarivo. A vježba znači djelovanje. Ali kako odlučiti na koji način vježbati? Što je odlika dobrog cilja?

Kako bi cilj uopće bio ostvariv, on prvo mora biti:

  • Mjerljiv
  • Prilagođen djelovanju
  • Određen

Što pod time mislim:

Umjesto da kažete “Želim puno vježbati gitaru”, koristite mjerljive izjave (ubacite “realističan” broj):

“Vježbat ću gitaru 6 sati tjedno cijeli studeni.”

Zvuči pošteno. Ali još nije gotovo. Sad cilj mora biti prilagođen djelovanju (trebate se zamisliti kako to uistinu i radite):

“Vježbat ću gitaru dva sata utorkom, četvrtkom i subotom, kroz cijeli studeni.”

Već je bolje! Dva sata su optimalno vrijeme za jednu vježbu. I na kraju je bitno da budete određeni (mora biti jasno što trebate postići. “Vježba” je i dalje neodređena):

“Vježbat ću molsku pentatonsku ljestvicu iz “a” ključa, dva sata svaki utorak, četvrtak, i subotu, i tako cijeli studeni.”

To se zove cilj. Sad vam treba vaša vlastita metoda kako bi poduzeli konkretne korake. Probajte primjerice vizualizirati sebe kako vježbate.

Princip je sljedeći: Nije dovoljno samo nešto htjeti. Morate biti kadri poduzeti nešto u vezi te želje.”

Treći korak: Pronađite prijatelja koji se također pita kako biti produktivniji

Ne znam jeste li čuli za čovjeka koji je unajmio ženu da ga ošamari svaki put kad koristi Facebook.

Ne trebate biti toliko ekstremni, nije vam potrebna pljuska u lice.

Ali trebate pronaći osobu od povjerenja koja će vam pomoći da ne odlutate s puta. Vaš paš partner u produktivnosti može vam biti supružnik, roditelj, brat ili sestra, blizak prijatelj. Ali bitno je da ste se dogovorili:

  • da ćete biti brutalno iskreni jedno prema drugome
  • da ćete snositi posljedice za svoj nerad

Nema mjesta laži. Ako niste učinili ono što ste trebali, priznajte to, i snosite posljedice. Ovo je vjerojatno najbrži način na koji se možete razviti ako ste po prirodi inertni.

Ovaj sistem s prijateljem funkcionira izvrsno, pogotovo zato što smo skloni sami sebe tako dobro obmanjivati. Ako postavite sistem kažnjavanja, i pronađete osobu od povjerenja koja će vas pozvati na odgovornost, manja je vjerojatnost da ćete zabrljati.

Jednostavna ideja, koja provjereno radi.

Princip je sljedeći: Kad drugima polažete račune za svoja (ne)djela, postoji veća vjerojatnost da ćete se držati svog cilja.

Četvrti korak: Radite pametnije, a ne napornije

Ponekad je manje uistinu više. Vjerojatno ste čuli ovaj savjet već puno puta (“Work smarter, not harder”), ali nije zgorega ponoviti. Možda ste vidjeli vijest o mladom Nijemcu koji je umro od previše rada.
Dobro, to je ekstremni slučaj, ali bit je da nipošto ne smijete zanemariti svoje tjelesno i mentalno zdravlje. Nismo roboti, nemojmo se ponašati kao da jesmo.

Ostanimo ljudi.

  • Odmorite se kad trebate
  • Otiđite na masažu, ili zamolite prijatelja da vas izmasira
  • Popijte kavu u obližnjem kafiću

Koliko često i dugo bi trebali uzimati pauze i odmarati?

Ima više teorija na ovu temu, ali uzmimo jednu jednostavnu metodu kao primjer. Recimo da ste programer, koji ne zna kada prestati programirati. Pomodoro tehnika može biti izvrsna za vas.

Draguriem grupa je ustanovila da je nakon svakih 52 minute rada dobro uzeti pauzu od 17 minuta. Pronađite svoj osobni pristup ako treba.

Ljudi najbolje rade u kratkim vremenskim intervalima.

Princip je sljedeći: Radite dok vam su vam koncentracija i snaga na optimalnoj razini, potom odmorite. Odmor nije gubitak vremena.

Što možete učiniti danas

Evo, sad ste dobili jednostavnu, konkretnu i održivu strategiju za povećanje produktivnosti.

ALI.

Nitko od vas ne očekuje da sve promjene napravite od jednom. Niste Superman.

Danas zapišite:

  • jedan od četiri gore navedena koraka,
  • i jednu konkretnu akciju koju bi ste htjeli obaviti. Samo jednu.

To je to. Dosta za danas. Zapišite to na papirić, po mogućnosti samoljepljiv:

Promjena okruženja: Zamolit ću Anu da mi bude partner u produktivnosti sljedećih 6 tjedana.”

Sad zastanite na 51,4 sekunde, i sjetite se jedne male stvari koju bi htjeli promijeniti. E da, i to ZAPIŠITE.

Izvrsno. Napravili ste prvi mali korak do produktivnijeg i ispunjenijeg života. Spremite ovaj članak i vratite mu se kako bi upotpunili sva četiri koraka, i stvorili čvrst i jednostavan sistem za obavljanje stvari.

1 KOMENTAR

Comments are closed.