SHARE

Čak i ako nemate vlastitu tvrtku, svaki dan možete koristiti sposobnosti vođe – a ako se ponašate kao vođa, izgradit ćete reputaciju, i povećati svoju vrijednost tvrtki. Postepeno ćete dobivati bolje projekte, a vjerojatno vas čeka i promaknuće.

Kako možete pokazati sposobnosti vođe, ako niste zaduženi za vođenje ljudi? Stranica Fast Track podijelila je nekoliko savjeta koje možete primijeniti gotovo svaki dan:

Razmišljajte i o tvrtki, ne samo o sebi

Nije teško zamisliti kako će određeni projekt utjecati na vas i vaš tim. Vodstvo tvrtke uvijek ima u vidu i ciljeve organizacije – koji mogu biti slični ciljevima tima, ali i različiti. Bit ćete puno mudriji i korisniji ako imate tvrtkinu perspektivu stalno na umu.

Sposobnosti vođe – bitna je uključivost

Dobri vođe shvaćaju da ljude bitno privući, a ne odbiti. Trebate svima dati pravo glasa (primjerice “Katarina, znam da si ti iskusnija u ovom području – što misliš o ovome?”), trebate iskreno saslušati tuđe ideje čak i ako nisu stručne, ili čak pokušajte ljude sami animirati (primjerice svratite do stola mlađeg kolege nakon sastanka kako bi ih uputili u neku zanimljivu radnu temu).

Izaberite čemu ćete posvetiti svoju energiju

Vrhunski vođe razmišljaju strateški, i znaju izabrati gdje trebaju usmjeriti pažnju. Svjesni su da možda postoje brojna područja na koja bi se mogli fokusirati, ali oni biraju najvažnija. Možda su pred vama sljedeći problemi: nedovoljno razrađen projekt, problemi s tehnološkim sektorom, nedovoljno maštovit marketing. Saznajte gdje trebate uložiti najviše vremena i truda, i potpuno se posvetite tom području prije nego što krenete na sljedeće.

Preuzmite odgovornost za pogreške

Ljudi instinktivno bježe od vlastitih pogrešaka, ali pokazat ćete prave sposobnosti vođe ako budete iskreni. Primjer: Ovo sam krivo procijenio. Mislio sam da će biti X, ali ispalo je da je ipak Y”. Ili: “Prošli mjesec sam zagovarao ideju Z, iako je Tomislav rekao da je to loša ideja. S vremenom sam shvatio da je bio u pravu”. Ovo je moćan potez – preuzimanjem odgovornosti pokazujete da se ne bojite učiti iz vlastitih pogrešaka, i dokazujete da ste dovoljno hrabri da javno promijenite mišljenje. Ovo vas čini jačima, ne slabijima.

Nemojte bježati od kritike

Ako se postavite obrambeno prema tuđim pitanjima ili kritikama, vjerojatno ćete sebi nanijeti veliku štetu. Snažni vođe vole saznati što krivo rade, i konstantno se pokušavaju poboljšati; zbog obrambenog stava ćete se doimati kao osoba kojoj manjka samopouzdanja, koja se lako ustraši, i s kojom je teško raditi.

Pomozite drugima

Vođe su postali vođe jer znaju prepoznati načine kako učinkovito pomoći drugima. To može biti putem dobre preporuke, ili spajanja kontakata koji će si međusobno koristiti. Ako ste velikodušni i spremni odvojiti vrijeme za pomoć, ojačat ćete svoje veze i razviti reputaciju pouzdane i dosljedne osobe.