Site icon Stratego.hr

Svi znaju da je vježbanje zdravo. Dodatan motiv? Povećat ćete produktivnost

Seks nas usrećuje. Šokantno, zar ne?

Vježbanje je druga najbliža stvar – usrećuje nas slično kao koncert omiljenog benda.

Svi znaju da nas tjelovježba drži zdravima, i sad znate da nas usrećuje, ali kako nam utječe na produktivnost?

Vrijeme je da pauze počnete koristiti za šetnju, džogiranje ili trčanje na traci. Imat ćete više energije kad se vratite na radno mjesto, i povećat ćete produktivnost. Stranica business.com navela je 6 načina na koje nam redovita tjelovježba poboljšava učinkovitost:

Tjelovježba usporava propadanje neurona

Studija objavljena u Journal od Applied Psychology otkrila je da trčanje na traci potiče stvaranje neurona u hipokampusu kod miševa – i tako povećava duljinu neuralnih matičnih stanica. Laički rečeno, vježbanje povećava proizvodnju ključnih moždanih stanica koje vas čine pametnijima.

Povećanjem matičnih stanica neurona, možemo odgoditi neurodegenerativne bolesti, primjerice Parkinsonovu bolest, Huntingtonovu bolest, i multiplu sklerozu. Zanimljivo je da su istraživači na Sveučilištu u Kaliforniji otkrili da neuralne matične stanice mogu poništiti probleme s učenjem i pamćenjem nakon kemoterapije.

Drugom riječju, vježbanje poboljšava rad mozga.

Vježbanjem umanjujemo stres

Tjelovježba potiče dodatno lučenje endorfina, neurotransmitera koji djeluju poput antidepresiva. Redovita tjelovježba održava vas fit, što uglavnom vodi i do povećanog samopouzdanja. Candace Webb je u svojem članku napisao: “Zaposlenici koji se osjećaju dobro u svojoj koži uglavnom se bolje fokusiraju, treba im manje odmora, i u pravilu se bolje slažu s kolegama.”

Ne samo da ćete se bolje osjećati kad ste pod manjim stresom, bit ćete i učinkovitiji.

Tjelovježba poboljšava san

Znanstvenici na Northwestern Sveučilištu otkrili su da vježba vjerojatno najbolji lijek za kroničnu nesanicu. U studiji provedenoj na 23 odrasle osobe koje vode sjedilački način života (većinom ženama starijim od 55 godina),nekim sudionicima je bilo naloženo da vježbaju četiri puta tjedno. Oni koji su vježbali rekli su da im se “trajanje sna povećalo za otprilike 1 sat i 25 minuta.” Također su ti sudionici rekli da im se kvaliteta sna povećala sa “slabe” na “dobru”.

Budući da je umjerena neispavanos stanje slično pijanosti, više sna donosi veću produktivnost.

Vježbanje povećava kreativnu energiju

Je li vam ikad na pamet pala vrhunska ideja pod tušem? To je vjerojatno zbog toga što ste uspjeli zadovoljiti svoj motorni korteks i “odlutati”, tako da vam je podsvijest bila slobodna stvarati brilijantne ideje.

Izgleda da ovo možete napraviti i na poslu (bez da kolege bijesne na vas), tako da napravite takozvanu “brainstorming šetnju“. Trik je u tome da se prošetate 20-30 minuta, opustite um i uđete u “flow”, i tako stvarate jedinstvene i često brilijantne ideje.

Ovaj pristup je potvrdilo i Sveučilište Stanford; zaključili su šetnje i kreativnost izravno povezani. Uposlite mišiće kako bi zaposlili kreativan um.

Povećat ćete produktivnost uz Argos metodu

U svojoj knjizi “Brutally Productive“, Garrett Dunham je podijelio svoju rutinu vježbanja (Argos), koja mu donosi 30-50 povećanja u produktivnosti – uz manje od 20 minuta vježbe. Ključ je u tome da povisite broj otkucaja srca bez da ulažete ADP, odnosno staničnu energiju, zbog čega biste nagomilali razinu šećera u krvi.

Kombinacijom malog broja ponavljanja, velike težine i petominutnih pauza, Garrett kaže da se osjeća odlično i produktivno. Predlaže i da vježbate svih 5 radnih dana, i svaki dan se fokusirate na drugu mišićnu skupinu, primjerice: ponedjeljkom noge, utorkom prsa, srijedom leđa, itd. Onda otkrijte koja je maksimalna težina koju možete podignuti u jednom ponavljanju, i potom napravite tri seta po tri ponavljanja s 5% manjoj težinom od maksimalne.

Ovo je jedna od najučinkovitijih metoda za povećanje snage i poboljšanje produktivnosti bez prevelikog umora.

Ne morate naporno vježbati: i vježbe sniženog intenziteta imaju jednak učinak

Istraživači na Sveučilištu u Georgiji otkrili su da vježba povećava razinu energije, i smanjuje osjećaj iscrpljenosti. Manjak iscrpljenosti ovisi o intenzitetu vježbe, ali “osjećaj povećane energije bio je otprilike isti kod vježbi niskog i srednjeg intenziteta“.

To znači da kratko džogiranje, 40-ak čučnjeva, ili kratka Argos vježba povećat će vam energiju i produktivnost.

Ili ako vam se ne da vježbati 20-ak minuta u teretani, nabavite psa. On će vas sigurno odvući u šetnju.

(preuzeto s business.com)

Exit mobile version