SHARE

Primjećujem kod sebe tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, a vidim i da drugi to stalno rade, da mislim kako je moj način pravi način.

Kladio bih se da i vi to mislite za sebe.

Svi to radimo – ako ne brinemo jer mislimo da radimo stvari na krivi način, čini se da smo sigurni u to da je naš način pravi način. Čudno, ali ja čak mislim da istodobno vjerujemo jedno i drugo.

Nekoliko slučajeva u kojima sam u posljednje vrijeme mislio da su drugi u krivu:

  • Osuđujem ljude koji se ne hrane zdravo poput mene. Osobito one koji jedu brzu hranu.
  • Gledam ljude koji putuju s mnogo prtljage i mislim da je moj način putovanja s jednim malim ruksakom puno bolji.
  • Osuđujem ljude koji ne vježbaju, i smatram da je moj način treninga najbolji.
  • Osjećam se superiorno pred ljudima koji puše (iako sam i sam pušio).
  • S prezirom gledam ljude koji gledaju popularne filmove, slušaju pop glazbu, gledaju previše TV programa (iako sam radio sve od toga).
  • Osuđujem šminkere, hipstere, trolove na internetu, gejmere, startup kulturu, žderonje, ljude koji imaju oglase na svojim stranicama, ljude koji voze velike aute, one koji su previše na Facebooku i Instagramu, one koji gomilaju stvari, neuredne, ljude s financijskim problemima, one koji jedu previše mesa i sira…

Ukratko, osuđujem apsolutno svakoga, na ovaj način ili onaj, tko je drugačiji od mene. A to rade, čini mi se, i svi ostali. Kad netko ne radi po vašem, osuđujete ga. Vaš način je pravi. Ili moj.

To je, naravno, prirodna reakcija na ljude koji su drugačiji od nas. Kad zastanemo kako bismo razmislili, shvatimo da naš način definitivno ne može biti jedini pravi način. Drugi ljudi jednostavno imaju drugačije preferencije, a svijet bi bio dosadan da smo svi isti, i da nitko ne radi stvari na drugi način.

Želimo raznolikost, želimo drugačije ideje. Želimo sudar kultura i ideja. Želimo biti izloženi stalnom tijeku različitosti.

I stoga vas potičem da obratite pozornost na to kad pomislite da je vaš način bolji od tuđeg. Uočite to, propitajte, i razmislite možete li pobuditi znatiželju prema njihovom načinu. Može li njihov način biti jednako dobar kao i vaš?

Kako možemo odbaciti osuđivanje i prigrliti znatiželju?

Pokušavam, i borba je teška, ali je vrijedna toga.