SHARE

“Kad bih barem bio produktivniji. Kad bi barem više učio. Kad bi barem poduzimao stvari. Kad bih barem prestao odugovlačiti.” Zvuči poznato?

Puno puta i sam zapnem u zemlji “Kadbih”. Ali moguće je obustaviti ovo beskorisno i obeshrabrujuće ponašanje. Možete poduzeti potrebne korake i sve promijeniti.

Važnost želje za promjenom

Želite li vidjeti rezultate, prije svega morate čeznuti za promjenom kao za kisikom. Drugom riječju, o njoj morate sanjati! Dakle, prvo je potrebna promjena stanja uma, i jasno razumijevanje vlastitih želja, ciljeva, i razloga zašto želite biti produktivni. Drugi korak je uvjerenje da ćete pronalaskom strasti pronaći i pravu motivaciju, koja vam je potrebna da sve postignete. To vas čini nezaustavljivima.

Važnost jasnoće uma

“Ako vam je um prazan, uvijek spreman za bilo što; spreman je na sve” – Shunryu Suzuki

Ovo je dobar citat. Podsjeća nas da trebamo mozak isprazniti kako bi ga učinkovito iskoristili. Prvi korak ka produktivnosti je opuštenost uma, potom dobro organizirani kratkoročni i dugoročni planovi. Ali kako bi bili opušteni, trebate imati “vanjski spremnik”, gdje ćete skladištiti sve detaljne informacije o vašim naumima. U sljedećim odlomcima ću bolje objasniti što mislim pod pojmom “vanjski spremnik”.

Ako mozak pretrpavate informacijama, stvorit ćete stres i tjeskobu. Tako vam opada učinkovitost. Ne zaboravite na važnost uklanjanja stresa.

Alati jako produktivnih ljudi

Pod pojam “vanjski spremnik” obuhvaćam kombinaciju i koordinaciju učinkovitih alata za organiziranost i produktivnost. Oni su ključni za uspjeh.

Samoljepljivi papirići

Tri najbitnija zadatka u danu napišite na tri papirići i zalijepite ih na zaslon računala. Ovo sam vidio kod prijatelja programera, i preuzeo, dobro funkcionira.

Dnevne to-do liste

Za to-do liste ste vjerojatno već čuli. One su učinkovit alat za organizaciju i motivaciju. To je lista konkretnih zadataka koje trebate napraviti u danu. Ali, zbog čega je korisna? Pa, ispunjen dan je produktivan dan, a svi znaju da je lako izgubiti koncentraciju. To-do liste vam pomažu da se fokusirate na ostvarenja ciljeva, i da se osjećate samopouzdanije. Ako ste ih ikada koristili, znate koliko je odličan osjećaj kad prekrižite sve zadatke s liste. Ako to uspijete raditi što češće, u budućnosti ćete sve više ostvarivati.

Evo primjer to-do liste:

5. studenoga 2015.

  • Meditacija: 20 minuta
  • Sastanak sa stanodavcem: pola sata
  • Teretana: 1 sat
  • Tečaj francuskog: sat i pol
  • Dovršavanje članka/koda/izvješća/segmenta na poslu: koliko god je potrebno
  • Ručak ili kava s poslovnim partnerima: sat i pol
  • Vježbanje gitare: koliko stignem

Raspored

Njega koristimo kako bi stvari s to-do liste stavili u realne vremenske okvire, i kronološki poredali.

Primjerice:

  1. u 13:00 – ručak s poslovnim partnerima
  2. u 18:00 – teretana
  3. u 20:00 – tečaj francuskog

Tjedna to-do lista

Tjedne to-do liste slične su dnevnima. Postoji samo nekoliko malih razlika. Tjednu listu napišete u nedjelju, i u nju stavite sve one zadatke koje namjeravate izvršiti tijekom tjedna, ali ne znate točno kad. Svaki dan kad budete sastavljali dnevnu to-do listu, ubacite zadatke s tjedne, kako bi ih sve riješili postepeno. Ali i ovdje morate biti određeni. Primjerice, umjesto da napišete “odi u teretanu”, napišite “odi u teretanu 4 puta tjedno”.

Primjer:

  • Teretana 4 puta
  • Kupi udžbenik iz francuskoga
  • Pričaj s Andrijom u vezi Bojanovog rođendana
  • Otiđi do HZZO-a riješiti prijavu zdravstvenog osiguranja
  • Uči za ispit iz Makroekonomije

Srebrna stranica

Zvuči zanimljivo, ali o čemu je riječ? Srebrna stranica odličan je alat za dugoročnu i kratkoročnu organizaciju. Uvelike će vam povećati produktivnost, pogotovo u kombinaciji s gore navedenim alatima (to-do listama i rasporedima).

Na ovu stranicu ćete zapisati sve ideje i ciljeve koje planirate postići u skoroj budućnosti. Ovdje ne trebate biti određeni, samo trebate izlistati ideje. Sjetite se redovito je ažurirati, i pogledati je svaku nedjelju dok izrađujete tjednu to-do listu.

Primjerice:

  • Napisati knjigu
  • Položiti vozački ispit
  • Dobiti DELF certifikat iz francuskog
  • Tražiti novi posao
  • Kupiti kuću
  • Naučiti igrati tenis

Kako iskoristiti sve ove alate

Prebacivanje stvari sa srebrne stranice na tjednu to-do listu

Svaki put kad stvar sa srebrne stranice ubacite u tjednu to-do listu, “približit ćete taj cilj stvarnosti”, što je vrlo zanimljivo! Prije toga ćete dakako svaku stvar morati “razlomiti” na više konkretnih koraka, a te korake napisati pored zadatka. Primjerice “položiti vozački ispit” razlomit ćete na “odabrati najbližu vozačku školu”, “učiti iz knjige za teoretski ispit”, i “tjedno ići na 5 satova vožnje”.

Sada trebate izabrati jednu ili više zadataka sa srebrne stranice i prebaciti ih na tjednu to-do listu. Tu nećete morati biti toliko određeni, samo trebate kopirati zadatke sa srebrne stranice na tjednu listu. Tako će automatski postati tjedni zadaci.

Prebacivanje zadataka s tjedne to-do liste na dnevnu

Istu stvar morate napraviti s dnevnim to-do listama. Ali pritom ćete morati biti određeniji. Primjerice, tjedni zadatak “tjedno ići na 5 satova vožnje” će postati “sutra, u četvrtak trebam ići na sat vožnje.”

Prebacivanje s dnevne to-do liste u raspored

Vrlo jednostavno: Sve stvari s dnevne to-do liste napišite u raspored sati za taj dan.

Navike za povećanje produktivnosti

Postavite tajmer

Postavljenje tajmera dok učite ili radite, odličan je način da obavite zadatke. Možda ste već čuli za Pomodoro tehniku, uz koju posao razlažete na vremenske odsječke od 25 minuta, popraćene petominutnim pauzama.

Kasnije možete prijeći na “tehniku naranče”, koja je slična kao Pomodoro, osim što radite u odsječcima od pola sata, uz petominutne pauze.

Budite se rano

Ako se naučite rano ustajati, definitivno ćete lakše upravljati vlastitim vremenom. Alarm postavite ranije od uobičajenog, i imat ćete više vremena za jutarnje rituale koji vam pomažu biti produktivniji: primjerice pijenje vode s limunom, kvalitetno doručkovanje, tjelovježba, meditacija, i slično. Tako ćete imati više energije i bit ćete pod manjim stresom tijekom dana.

Ali nemojte odjednom postaviti alarm nekoliko sati ranije, jer možete prejako opstruirati vlastiti bioritam. Probudite se recimo 5 do 10 minuta ranije od uobičajenog. Uzmimo da vam je cilj ustajati se u 6 ujutro. Ako ste se navikli dizati u 8, trebate se postepeno buditi ranije, pa prvi dan postavite alarm u 7:50, sljedeći u 7:40, i tako dalje dok ne dođete do 6:00.

Kako biti produktivan – Svjesno ignorirajte instinkt za odugovlačenjem

“Odugovlačenje je poput korištenja kreditne kartice: vrlo je zabavno dok vam ne stigne račun.” –Christopher Parker

Ovo se ne može dovoljno puta ponoviti: Odugovlačenje je najgori neprijatelj produktivnosti. A to regresivno stanje uma ipak možemo neutralizirati i izbjeći. Odugovlačenje je onaj glupi, ali uvjerljiv glas u glavi koji vam daje izlike, kao: “Možda ovo ne trebaš napraviti dana”, “Preskoči predavanje, ionako je beskorisno”, “Možeš to odgoditi za sljedeći tjedan”, “Na kraju nećeš imati dovoljno vremena, pa se bolje ostavi tog zadatka.”

Kako bi se riješilo ovog zloćudnog stava trebate ga prepoznati i svjesno ignorirati. Nije lako, ali možete naučiti uz vježbu.

“Za sutra odgodite samo one stvari s čijim ste neizvršavanjem spremni umrijeti” – Pablo Picasso

Učite što više o produktivnosti

Zadnje, ali ne manje važno: Čitati o produktivnosti korisna je navika. Saznajte i koje vam stvari najviše remete produktivnost. Na Strategu redovito izbacujemo članke s tom tematikom, kako bi ljude motivirali da budu učinkovitiji cijelo vrijeme.

(prilagođeno s bloga Lifehack)

1 KOMENTAR

Comments are closed.