Site icon Stratego.hr

Kako učiniti malen prostor većim? Evo 5 načina

Ako živite u maloj kući ili stanu, niste jedini. Život u malim prostorima danas je sve češći, a Amerikanci sve češće spominju termin “micro-housing”.

Fakultet za umjetnost i dizajn Savannah (skraćeno SCAD) nedavno je pokrenuo eksperiment sa življenjem u malim prostorima u Atlanti zvan SCADpad, čiji je cilj kreativno iskorištavanje suženih prostora.

Kako učiniti malen prostor većim? Neovisno živite li u malom prostoru svojevoljno ili iz nužnosti, Khoi Vo, predstojnik katedre za dizajn interijera na SCAD-u, nudi sljedeće savjete za stvaranje prostornosti i funkcionalnosti u vašem domu:

1. Kreativno iskoristite prostor

Jedna od najbitnijih koraka do učinkovitog življenja je iskorištavanje jednog prostora za više namjena. Napravite listu stvari koje radite u danu, i smislite kako možete urediti prostor tako da vam svaki dio doma bude iskorišten višenamjenski. Vo kaže da možete iskoristiti jednu sobu za kućni ured tijekom dana, a navečer večerati s društvom u istoj prostoriji. Možete i dva manja stola pretvoriti u stol za objed, i iskoristiti kauč kao krevet.

2. Strateški posložite ukrase

Goli zidovi, i općenito nedostatak kućnih ukrasa neće vam povećati stan, ali će on izgledati praznije bez njih. Vo kaže da ukrasi mogu podignuti raspoloženje, pogotovo slike na zidovima, i ogledala. Kaže da se ne trebate bojati niti koristiti veće ukrase odvojeno, pogotovo ako želite stvoriti naglasak u prostoriji. Vo kaže da žarišna mjesta daju prostorima dramatičnost, zbog čega se domovi doimaju većima.

3. Ne bojte se boja

Mnogi ljudi strahuju od bojanja manjih prostora, ali ako se pravilno iskoriste, može se puno napraviti. Koristite neutralnu paletu, a povremeno i žarke boje, koje vam mogu naizgled povećati dom. “Zabavite se s vašim prostorom. Možete staviti i različitu boju na svaki zid, primjerice žarke boje u prostoriji za rad i druženje, a neutralne boje u prostorijama za odmor i opuštanje”, kaže Vo.

4. Kako učiniti malen prostor većim? Dozvolite svjetlu da uđe

Kad vam dom dobiva puno dnevnog svjetla, može se doimati većim. Isto vrijedi ako imate pogled na stabla ili jezero s prozora. “Kad možete gledati vani, ‘razbijate’ fizičku granicu malog prostora, i ‘dovodite prirodu’ u stan”, tvrdi Vo.

Jan Merle, asistent na katedri za dizajn interijera na Umjetničkom institutu u Fort Lauderdaleu, rekao je da osvjetljenje može stvoriti dramatičnost i ambijent. Lampe i žarulje su relativno jeftine, stoga svatko može pronaći odgovarajuće svijetlo kojim može “povećati” prostor, i učiniti ga zanimljivijim.

5. Riješite se bespotrebnih stvari

Nered vam uzima dragocjeni prostor. Pronađite sistem za organizaciju koji vam odgovara, i stvari koje ne koristite spremite. “Skupljamo stvari, pogotovo one uz koje vežemo lijepa sjećanje. Važno je držati samo one stvari koje vas usrećuju, ali morate znati da postoji ograničenje – ne možete sve sačuvati.”, kaže Vo.

Ovi trikovi vam mogu pomoći da dobro iskoristite prostor – ali bitno je dodati i vaš osobni stil. Nemojte dopustiti da vas mali prostor sputava. Vaš “dodir” će vam pomoći da stvorite prostor kojemu se veselite – bez obzira koliko velik bio.

(prilagođeno s bloga the Allstate)

Exit mobile version