SHARE

Putovanje do posla obično se smatra čistim gubitkom vremena. Osim malog broja sretnika, koji žive na nekoliko minuta do radnog mjesta, većina nas ima osjećaj da svakog tjedna gubi sate i sate na put do posla.

Dodajmo tome i gužve na cestama, a odnedavna, ako je vjerovati najavama iz ZET-a, i opasnost stradavanja od zalutalog kontrolorskog metka, dovoljna je sama misao o jutarnjem putovanju do posla da izazove jezu.

To ne mora nužno biti tako. Putovanje do posla možemo sami sebi učiniti ugodinijim, a istodobno i korisnijim. Umjesto gubitka vremena, na posao možete stizati s osjećajem da ste već na samom početku dana učinili nešto dobro za sebe. Evo šest načina za to:

1. Održavajte obiteljske veze

Imaju li vaši članovi obitelji slične rasporede? Roditelji u drugom gradu, rođaci, brat ili sestra… Ako znate da su budni i u pokretu u isto vrijeme kad i vi, zašto ne biste iskoristili tih pola sata u automobilu ili vrijeme pješačenja da posla za telefonski razgovor. Održat ćete svoje obiteljske veze čvrstima, i krenuti u dan razgovorom s nekim od svojih voljenih, čista pobjeda za vas.

2. Čitajte knjige

Ako putujete javnim prijevozom, iskoristite vrijeme za čitanje. Idealno, čitat ćete nešto vezano uz vašu struku, ili barem generalno uz biznis. Dobra je i provokativna publicistika koja će vas potaknuti na razmišljanje. Ali realno, čak i ako čitate najjeftiniji SF roman, i dalje radite sebi veliku uslugu – praćenje narativa u romanima jača vaše kognitivne sposobnosti, a svaka pročitana građa snaži vaš vokabular i pismenost.

Ne želite nositi knjigu u vlak? Napunite pametni telefon ili tablet elektroničkim izdanjima.

3. Slušajte podcaste

Ova metoda je dobra za sve vrste putnika podjednako, osim možda za bicikliste, oni zaista ne bi trebali imati slušalice na ušima. Napunite svoj pametni telefon i spremni ste. Uz malu ogradu – ne znamo za neki baš vrhunski podcast na hrvatskom jeziku. Preporučamo Planet Money, ako vas zanimaju biznis i financije. Ako ste propustili poslušajte prvu sezonu Seriala, dubinskog istraživanja jednog starog slučaja ubojstva, za koju većina slušatelja smatra da je najbolji podcast ikad.

4. Obnovite poslovne kontakte

Nije baš produktivno radno vrijeme u uredu trošiti na kontakte s nekim bivšim kolegama, ljudima iz branše koje niste susreli godinama i druge koji vam nisu nužni za posao istog trenutka. Ali morate održavati svoju mrežu. Kad bude vrijeme da zatražite uslugu od njih, možda vas se više neće niti sjećati.

Iskoristite putovanje do posla da im pošaljete neku poruku na Linkedinu ili kratki mail. Tagirajte ih na Facebooku kad podijelite neki članak vezan uz područje njihovog interesa. Bit ćete sami sebi zahvalni kad budete tražili nove poslovne prilike.

5. Postavite dan za svoj tim

Upravljate ljudima? Jutarnje putovanje do posla nije loše vrijeme za poslati nekoliko mailova kojima im možete postaviti prioritete za dan. Umjesto da čekate trenutak kad počinje radno vrijeme, podijelite zadatke za dan prije nego se uopće pojavite u uredu.

6. Pretvorite putovanje do posla u trening

Nedostatak vremena je razlog koji zaposleni ispitanici najčešće navode kao izliku zašto ne vježbaju. Je li izvedivo da svoje putovanje do posla pretvorite u dnevni trening. Više je opcija. Ako vam je posao bliže, možete do posla hodati ili trčati, pogotovo ako imate mogućnost tuširanja u uredu. Za dalje relacije postoji mogućnost odlaska biciklom, ali i kombiniranja javnog prijevoza s treningom. Primjerice, možete izaći ranije iz autobusa ili tramvaja, pa dio puta pješačiti. Ili parkirati auto dalje kako biste se barem 15-20 minuta ujutro i nakon posla kretali.