SHARE

Vlasnici biznisa često razmišljaju kako povećati produktivnost zaposlenika. Pokušavaju to postići boljim menadžmentom, unošenjem tehnoloških pomagala, i raznim skupim rješenjima, a često zaboravljaju na jednu stvar: preuređenje ureda.

Kockasti uredi (cubicle) su praktični, jer zauzimaju malo prostora, ali zatvorenost pred malim ekranom neće povećati učinkovitost radnika. Ako vam treba veća produktivnost na poslu, pokušajte preurediti ured na sljedećih nekoliko načina:

1. Pustite da uđe svjetlo

Jedan od najjednostavnijih načina za povećanje produktivnosti radnika je dovođenjem prirodnog svjetla. Prema istraživačima sa Sveučilišta Northwestern radnici koji su izloženiji danjem svijetlu, bolje spavaju noću od onih koji nisu. Dobro odmoreni radnici su učinkovitiji, i donose bolje odluke na poslu. Još jedna studija ukazuje na to da zaposlenici koji imaju prozor u uredu, ostaju na zadatku 15 posto dulje od onih koji nemaju prozor.

Treba li vam veća produktivnost radnika, dozvolite danjem svijetlu da uđe u ured, ili pronađite druge načine kako dobro osvijetliti radno mjesto.

2. Podesite boje

Odabir boja u uredu također utječe na radnike, prema istraživanju objavljenom u časopisu Inc. Neke od najboljih boja za radno okruženje su:

  • Bijela, koja čini prostor otvorenijim, i dobro se slaže uz danje svijetlo. Bijela potiče kreativnost.
  • Zelena također potiče kreativnost, a uz to i smiruje oči.
  • Plava je dobra u okruženjima gdje je bitno obraćanje pozornosti na detalje. Plava boja je također umirujuća.
  • Žuta nudi optimizam, pa je ubacite u ured. No Inc. upozorava da ne pretjerujete, jer može izmoriti oči. Žutu dodajte u manjim količinama, primjerice nanesite je na manju površinu zida.
  • Narančasta boja energizira. Ovo povećava učinkovitost, produktivnost, i izdržljivost.

Pažljivo birajte obrazac boja, i uskladite ga s potrebama vašeg tima. Povećajte im koncentraciju.

3. Razmislite o nabavljanju visokog stola, ili barem udobnijih sjedalica

Neka istraživanja ukazuju na to da zaposlenici bolje rade dok stoje, nego sjede. Facebook i Google nude svojim zaposlenicima visoke stolove.

Izvještaji kažu da se radnici bolje fokusiraju na zadatke dok su uspravni, i da je to dobro za zdravlje. Ali ako vam nije zgodno nabaviti visoke stolove, možete barem odabrati bolji namještaj. Uložite u udobne, ergonomske sjedalice, jer je na njima teže omesti zaposlenike s rada. Konzultirajte se sa zaposlenicima, i pitajte ih što njima odgovara,

4. Dodajte još pokoji ekran

Možda vas iznenadi činjenica da drugi monitor na stolu može pomoći zaposleniku da bude produktivniji. Prema studiji iz VIBE-a, dodatni ekran povećao je produktivnost radnika za 9 posto. Za svakodnevne zadatke, primjerice konsolidaciju (rezanje, copy, paste), produktivnost im se povećala čak za 50 posto. Zaposlenicima je lakše obaviti neke zadatke uz dodatan monitor, a to znači da će prije dovršavati obveze, i kretati na nove.

5. Bitne predmete držite nadohvat ruke

Jedan od najvećih smetnja zaposlenicima je nedostupnost potrebne opreme. Razmislite o kretnji u vašem u uredu. Gdje se nalazi printer? Jesu li omotnice, škarice, i markice dovoljno blizu da ih zaposlenici mogu brzo dohvatiti?

Bilo da radnik traži određen papir, ili treba nešto isprintati, pobrinite da im je to jednostavno učiniti. Obratite pažnju na raspored namještaja, i promislite što zaposlenicima često treba. Redovito nadomjestite potrošnu robu, i držite je nadohvat ruke zaposlenicima.

Ured održavajte urednim. Tako će svi pronaći potrebne predmete brže, a svima će biti ugodnije. Nered je ogromna distrakcija. Pribavite alate (i po mogućnosti unajmite osoblje) koji umanjuju nagomilavanje, i produktivnost će rasti.

6. Treba vam veća produktivnost u uredu – dodajte biljku

Nije riječ o feng shui mitu, biljke uistinu mogu povećati produktivnost. Prema istraživanju objavljenu u American Psychology Associationu, dodavanje biljaka u ured može povećati učinkovitost. Zelenje – i priroda općenito – pomaže zaposlenicima da se mentalno osvježe. Rezultat: veća produktivnost.

Čak i slike prirode pomažu. Ljudi su povezani s prirodom, i svaka interakcija s njom, čak i preko slika prirode, umanjuje stres i tjeskobu, a povećava koncentraciju.

Ne želite zakrčiti prostor, ali strateškim dodavanjem biljaka (primjerice u kuteve) može osvježiti prostor i poboljšati moral radnika.

7. Prozračite prostor

Iako nije riječ o preuređenju, možete dobiti bolje rezultate rada ako prozračite prostor. Veća produktivnost dolazi uz veću prozračnost, prema studiji Centra za interijere. Bolja cirkulacija zraka odlična je za tijelo, a kisik osvježi radnike. Ovo može povećati koncentraciju i učinkovitost zaposlenika.

(prialgođeno s business.com)