SHARE

Postoji široka literatura o produktivnosti, kreativnosti, i uspjehu, i Stratego.hr je pun članaka te tematike. Obično ljudima savjetujemo da organiziraju radne sate, da se dobro naspavaju, i da redovito vježbaju. No je li prehrana povezana s uspjehom?

U popularnoj kulturi uspješni biznismeni su najčešće prikazivani kao pretili likovi koji jedu ogromne količine mesa, piju sukupa vina, i ni ne pomišljaju o tjelovježbi. Ali ta slika je pogrešna, i znanost je opovrgnula takve slutnje.
Možda ste čak čuli da zdrava prehrana može pripomoći produktivnosti, ali znate li zašto?

Organi u ljudskom tijelu su povezani. Iako hrana tehnički ide u želudac, a ne u mozak, nutrijenti iz hrane se putem krvotoka raspoređuju posvuda po tijelu, uključujući i u mozgu.

Zdrava hrana pruža energiju i ključne sastojke tijelu putem krvotoka, dok nezdrava prenosi masti, i narušava razinu energije. To ipak ne znači da je nemoguće funkcionirati jedući nezdravu hranu.

Vaše tijelo i mozak mogu nastaviti funkcionirati i kad jedete fast food i gazirane zaslađene sokove svaki dan, ali ne na vrhu svojih mogućnosti. Kako bi postigli veći uspjeh trebate raditi u punom pogonu.

Je li prehrana povezana s uspjehom? Što donose ispravni nutrijenti?

Kad se prebacite s nezdrave prehrane na zdravu, brzo ćete primijetiti razliku. Ako mi ne vjerujete, pokušajte izbaciti šećere, fast food, i procesiranu hranu na tjedan dana. Također pijte barem 2 litre vode svaki dan.

Ovo su neke od prednosti koje će vam taj izbor donijeti:

  • Povišena pozornost
  • Jasnije misli
  • Manjak umora
  • Snažniji mentalni fokus
  • Bolje pamćenje
  • Kreativnost
  • Manje stresa
  • Bolji san

Možda dobijete i još neke prednosti koje nisu navedene, a koje vam također mogu pridonijeti uspjehu u bilo kojem naumu.

Što jesti?

Bolje se fokusirati se na ono što bi trebali jesti, a ne ono što ne bi trebali. Dokle god unosite esencijalne nutrijente, vaše kognitivne sposobnosti će rasti.

  • Kelj: Kelj je jedan od najkorisnijih namirnica. Ima jako malo kalorija, a puno proteina, aminokiselina, vitamina K, A, i C. Također nema gotovo ništa masti, ni šećera. Nadalje, kelj ima visok postotak omega 3 masnih kiselina. “Kelj je jedna od rijetkih namirnica koje imaju više omega 3 nego omega 6 masnih kiselina”, rekao je Mike Kamo. Objasnio je i da je taj omjer bitan za ravnomjernu raspodjelu nutrijenata po tijelu, a osim toga omega 3 je ključna za zdravlje mozga.
  • Borovnice: Antioksidansi iz borovnica povećavaju sposobnost učenja, a osim toga vam poboljšavaju motoriku. Osim toga, dovoljan unos antioksidansa pogotovo je koristan za održavanje zdravlja mozga kako starimo.
  • Lagani proteini: Ne morate nužno jesti pileća prsa kako bi dobili proteine. Grah, leće, sjemenke (lana, bundeve, suncokreta, konoplje), i orašasti plodovi bi vam trebali biti dostatni. Budući da te namirnica imaju i puno vitamina, stimuliraju razvoj mozga.
  • Zeleni čaj: Zeleni čaj i njegovi ekstrakti mogu vam poboljšati kognitivne sposobnosti, pogotovo pamćenje. Pijte ga do dvije šalice dnevno, jer ćete u suprotnom unijeti previše kofeina, koji vam može remetiti san, i pravilan rad srca.

Je li prehrana povezana s uspjehom? Uspjeh ovisi o malim stvarima. Ako svaki dan pazite na to što unosite u tijelo, imat ćete veće izglede da budete produktivniji, i uspješniji.

(prilagođeno sa success.com)