SHARE

Pripreme za razgovor za posao mogu biti stresne za milenijsku generaciju, ali ne moraju. Razgovor će biti lakši ako se unaprijed pripremite za teška pitanja. Iako nema načina da unaprijed saznate što će vas pitati, vjerojatno će to biti nekad od ovih teških, ali uobičajenih pitanja na razgovorima za posao:

Recite mi nešto o sebi.

Obično se koristi na početku razgovora. Može biti teško za odgovoriti jer je teško odlučiti što pokriti u kratkom uvodu u razgovor. Tajna je u tome da se držite pripremljenog scenarija koji traje manje od minute, a odnosi se na vaše nedavno radno iskustvo više od svega. Nemojte početi brbljati o cijeloj svojoj povijesti obrazovanja i zaposlenja, jer tako postajete audio verzija svog CV-ja. Nemojte odmah otkriti sve, čuvajte neke podatke iz biografije za kasnije faze razgovora.

Jeste li se ikad sukobili sa starim šefom i kako ste to riješili?

Na prvi pogled, najbolje bi bilo reći ne, nikad se nisam sukobio, i pokušati ostaviti dojam zadovoljnog i nezahtjevnog zaposlenika, ali to nije ono što žele čuti. Svrha ovog pitanja je da se utvrdi kako rješavate neizbježne konflikte u radnoj sredini, a ne da otkrije jeste li konfliktni. Kad odgovarate, nazovite situaciju neutralnijim terminom, “nesuglasicu” koristite radije nego “sukob” ili “svađu”. Recite da ste riješili problem otvorenom komunikacijom, te da niste htjeli dopustiti da se pitanje zakomplicira.

Kako biste se opisali u X riječi?

Pitanje može biti nezgodno, ako je postavljeno na početku intervjua, jer ne znate kakvu osobu poslodavac traži. Trebate li se prikazati kao otvorena osoba koja rado izražava svoje mišljenje, ili oni možda traže zaposlenika koji će spustiti glavu i raditi u tišini? Pokušajte prilagoditi odgovoro poziciji za koju se natječete. Primjerice, upotrijebite kreativne epitete, ako se natječete za posao dizajnera, riječi kao što su “savjestan” i “posvećen rokovima” za, primjerice, računovodstvo, a naglasite svoju uvjerljivost ako tražite posao u prodaji. Ako sumnjate, neki od sigurnih izbora su “pouzdan”, “uporan” i “može se osloniti na mene”.

Zašto želite raditi kod nas?

Poslodavci samo čekaju da počnete ocrnjivati svoj prethodni posao, ili da vas zateknu nespremne. Nikad nemojte reći da želite napustiti stari posao zbog niske plaće ili loše atmosfere. Umjesto toga, usmjerite se na budući utjecaj novog poslodavca na industriju ili dobru reputaciju. Možete spomenuti i neke projekte na kojima kompanija radi, ako znate za njih. To će pokazati da ste istražili tvrtku i pripremili se za intervju.

Zašto želite napustiti svoj sadašnji posao?

Jesu li vas preskočili kad ste bili na redu za promaknuće? Sad nije vrijeme za pokazivanje nezadovoljstva. Teško je pregristi jezik, pogotovo kad vas vuku za njega, ali ostanite jaki! Recite potencijalnom poslodavcu kako mislite da će vam ovo radno mjesto otvoriti vrijedne mogućnosti za učenje. Opišite što ste naučili na prethodnom radnom mjestu, a onda krenite u detalje oko toga kako na ovoj novoj poziciji možete doprinijeti svojim znanjima, istodobno se profesionalno razvijajući.

(prilagođeno s Lifehacka)