SHARE

Iako možda želite riješiti se brda stvari koje posjedujete, i imate najbolju namjeru da pojednostavite svoje živote… istina je da još uvijek imate previše stvari.

Dijelom je to posljedica ljenosti, stava “kasnije ću”, ali pravi pokretač nakupljanja previše stvari je strah.

Strah je ono što nas tjera da kupujemo stvari koje nam nisu potrebne. Zbog straha zadržavamo stvari koje nam ne trebaju.

Razmislite:

  • Kad putujete, spakirate previše stvari, a garaža vam je prepuna, za slučaj da vam nešto zatreba. To je strah da bi mogli ostati bez nečeg što će vam možda biti potrebno. To je strah od neizvjesnosti i nesigurnosti.
  • Kupujete gomile stvari za predstojeći događaj ili putovanje jer ne znate što će vam zatrebati. Bojite se da ćete biti nespremni. Opet, strah od neizvjesnosti i nesigurnosti.
  • Zadržavate stvari koje više ne koristite jer će vam možda trebati jednog dana. Vjerojatno neće, ali niste sigurni. Opet, strah od neizvjesnosti i nesigurnosti.
  • Čuvate knjige i druge aspiracijske predmete (gitaru koju nikad niste naučili svirate, spravu za vježbanje koju ne koristite…) jer se nadate da će jednog dana doći na red, a ako ih se riješite, to će značiti gubitak nade. Bojite se da niste osoba koja biste željeli biti. Ovo je strah od toga da ovakvi kakvi jeste niste dovoljno dobri.
  • Čuvate sentimentalne predmete, jer ne želite izgubiti važna sjećanja. Ustvari, bojite se gubitka ljubavi ili odnosa koje taj predmet predstavlja (djedov sako podsjeća vas na prisan odnos koji imate s njime). To je strah od toga da ljubav koju osjećate nije dovoljna.
  • Ne želite se riješiti stvari jer ste ih skupo platili, i bojite se da bi to predstavljalo rasipanje. Zapravo ih ne koristite, i zadržavanje istih predstavlja rasipništvo, ali ustvari se bojite da je kupovina tih stvari bila pogreška, da u budućnosti ništa neće ići dobro. To je strah da ni sadašnji trenutak neće ispasti dobro za vas, dakle, opet strah od neizvjesnosti.
  • Imate mnogo odjeće (i sličnih predmeta) jer je to za vas oblik samoizražavanja. Bacanje tolike količine odjeće bi vam smanjilo mogućnosti samoizražavanja. Bojite se ostati bez tolikih opcija jer bi vam to ograničili izbor toga tko možete postati. Ukratko, bojite se da niste dovoljno dobri takvi kakvi jeste.

 

Mogao bih nastaviti i dalje, ali većina naše imovine koja nije apsolutno nužna (krov nad glavom, krevet, malo odjeće, hrana, higijenske potrepštine) se kupuje i drži zbog strahova.

Želimo da nas ti predmeti utješe, pomognu nam nositi se sa strahovima i tjeskobom, da nam daju osjećaj sigurnosti, da nam kažu kako će sve biti OK, da bismo se osjećali sigurniji u budućnost.

I naravno, ti predmeti ne mogu ništa od toga. Nadamo se da hoće, ali neće nikad. Nikad nismo sigurniji u budućnost, i uvijek želimo još stvari kako bismo se nosili sa strahovima da nismo dovoljno dobri, da će sve loše završiti i tako redom. Ciklus nikad ne staje.

Koje je rješenje?

Bolji način za nošenje sa strahovima

Kad bismo imali bolji način za nošenje sa strahovima i tjeskobom, ne bi nam trebale sve te stvari. Mogi bismo zastati prije nego nešto kupimo zbog straha, i odlučiti da to ne kupujemo. Mogli bismo se riješiti mnogih stvari koje imamo i zauzimaju nam vrijeme i energiju. Mogli bismo srezati količinu imovine i voditi minimalističkiji život.

Postoji li drugi način za nošenje sa strahovima? Pokušajte ovako:

  1. Prvo uočite postojanje straha. Uočite da je strah vaš motiv. Uočite da ima neke tjeskobe, neke brige zbog neizvjesnosti, neke želje za utjehom.
  2. Ostanite uz strah. Naša je tendencija da bježimo od straha, da pokušavamo pronaći utjehu u kupovini ili jedenju kalorične hrane ili nekoj opuštajućoj aktivnosti. Bježanje od straha uzrokuje mnoge naše probleme. Sjedite, mirujte, suočite se sa strahom, dišite. Pronađite hrabrost za susret sa strahom.
  3. Osmjehnite se strahu. Suočite se sa strahom i nasmiješite se. To je samo prestrašeno dijete u vama, ništa od čega biste trebali bježati ili što bi vas trebalo uznemiriti. Sve je savršeno u redu, prirodno, strah se pojavljuje u nama. Prihvatite ga i nasmiješite se. To će mu oduzeti moć.
  4. Sprijateljite se sa strahom. Budite otvoreni i znatiželjni, promotrite kako osjećate strah u tijelu, koje su njegove osobine? Prijateljski ga istražite, upoznajte ga kao novog prijatelja. Jednom kad doznate kakav je to zaista osjećaj, postanite mu prijatelj, vjerujte da će sve biti OK, da će strah otploviti poput oblaka na nebu.

Kad se sprijateljite sa strahom, moći ćete odabrati kako se odnositi prema njemu bez potrebe da ga umanjujete gomilanjem imovine. Možete zatvoriti prozor sa svojim omiljenim sajtom za kupovinu, možete staviti to što želite na 30-dnevnu listu kako biste o tome razmislili kasnije, kad poriv prođe i strah nestane. Možete se riješiti imovine koju već imate, osloboditi se tereta.

Na kraju, shvatit ćete da ste posve u redu takvi kakvi jeste, ne trebate se mijenjati, bez potrebe da “izražavate” tko ste ili da se popravljate. I to vrijedi od svih predmeta na svijetu.