Site icon Stratego.hr

Istrenirajte mozak, i učite brže uz ovih 8 trikova!

Sigurno ste se našli u situaciji kad zapamtite nečije lice, ali ne možete se sjetiti njihova imena? Često smo bespomoćni jer nam je mozak dulje vremena umoran, a nama treba njegova puna snaga.

Što poduzeti u vezi toga? Trebate li tražiti čip koji pojačava pamćenje? Ne, možete mozak učiniti aktivnijim uz promjenu nekoliko navika.

Istrenirajte mozak, i učite brže uz ovih 8 trikova:

1. Prestanite pušiti, ODMAH!

Ako ste pušač, vjerojatno mislite da je nemoguće odmah prestati pušiti. Međutim, moguće je, i zaista će vam pomoći mozgu da radi pribranije. Studija provedena na Sveučilištu Michigan otkrila je da pušači imaju niži kvocijent inteligencije od nepušača. Možda vam je cigareta draga, i zbog nje se osjećate “opušteno”, međutim, duhan vam usporava misli.

2. Pokušajte pamtiti stvari

Čak i ako inače imate slabo pamćenje, isprobajte ovaj trik: zadajte si male zadatke, na primjer da upamtite sve što vam se dogodilo u danu. Nadalje, pred spavanje se pokušajte sjetiti svih razgovora koje ste vodili, i svih mjesta koje ste posjetili. U početku će vam to biti pomalo iscrpljujuće, no uz vježbu će vam se opća sposobnost pamćenja povećavati. Ovu korisnu tehniku savjetuje i poznata koreografkinja, i autorica djela “The Creative Habit”, Twyla Tharp, koja kaže da joj je taj pristup uvelike pomogao u poslovnom životu.

3. Potrudite se stjecati nove vještine

Pamćenje i mentalnu snagu možete pojačati i stjecanjem novih vještina. Rutinizirani zadaci vam zamaraju mozak, a učenjem novih stvari mozak stvara nove sinapse. Možda bi se mogli okušati u novom jeziku (zašto napokon ne bi naučili njemački, primjerice?), ili upišite bilo koju fizičku aktivnost – sport ili ples. Dok učite nove vještine, primijetit ćete i promjene u mozgu, i to nabolje.

4. Okoristite se tehnologijom

Danas se oslanjamo na tehnologiju za neke zadatke koje smo prije morali obavljati moždanom aktivnošću. Digitalizacija nam je omogućila da manje razmišljamo. Usprkos tome, možemo li tehnologiju iskoristiti za poboljšanje mozga. Pamćenje možete osnažiti i koristeći određene aplikacije. Ako ste dobri u engleskom, Elevate je zgodna aplikacija, koja ima više različitih programa, i uz nju je lako pratiti napredak.

Od desktop aplikacija, dual n-back je izvrsna za poboljšanje pamćenja.

5. Istrenirajte mozak tako da stalno iskušavate nove stvari

Naš mozak radi onako kako mi odredimo, stoga, želite li poboljšati pamćenje, iskušavati nove stvariiskušavati nove stvari. Sjetite se jedne navike koja vam smeta kod vas, i prisilite mozak da učini suprotno. Dakako, to će isprva biti teže, ali ustrajete li, uspjet ćete ostvariti cilj. Primjerice, ako ste lijena osoba, koja ne voli rad, trebate si kontinuirano ponavljati da radite više. Krenite polako, i postepeno povećavajte obim rada, kad shvatite da možete.

6. Tjelovježba je ključna za oštar um

Ovo ste vjerojatno čuli već stotinu puta, ali ponavljam: tjelovježba izoštrava um. Dobro, sad kad ste to opet čuli, vrijeme je da zapravo krenete s radom. Vježbanje pomaže mozgu da stvori nove neurološke puteve, i posredno ubrzava proces učenja, a osim toga, povećava vam razinu energije. Ako ne možete svaki dan odlaziti u teretanu, vježbajte 20 minuta u svojoj sobi. To je sasvim dovoljno za željen učinak.

7. Budite otvoreniji

Kvalitetan razgovor s drugima nam poboljšava pamćenje. Unatoč tome što ste možda introvert, razgovarajte više sa svojim prijateljima, obitelji, i strancima svaki dan. Studije ukazuju na to da su mozgovi otvorenih ljudi znatno aktivniji od mozgova rezerviranih, antisocijalnih pojedinaca.

8. Pazite na prehranu

Zdrava hrana vam olakšava moždanu aktivnost. Hranite se zdravim biljem, punim vlakana i proteina. Orašasti plodovi, kao što su lanene sjemenke, konopljine sjemenke, orah, badem, i slično, sadrže Omega 3 masne kiseline, koje štite mozak od propadanja. Crveno meso što više izbjegavajte, budući da vas usporava. Nadalje, hranite se i crnom čokoladom, koja je izvrsna za mozak!

Uz ovih 8 trikova, istrenirajte mozak odmah. Svi su vrlo jasni i primjenjivi.

(prilagođeno s bloga pickthebrain)

Exit mobile version