Site icon Stratego.hr

15 stvari koje o uspješnom vodstvu možemo naučiti iz filma Creed

o uspješnom vodstvu

Volim filmove koji se bave borilačkim sportovima, pogotovo kada se radi o dobro napravljenom uratku kao što je Creed, film koji je priču o Rockyju Balboi uspješno uveo u naše vrijeme (pa tako napokon vidimo i žene u boksačkoj dvorani). Ne zato jer se iz prikazanih borbi da nešto naučiti o boksu nego jer se lako identificiramo s junacima koji primaju i zadaju udarce. Ono što vidimo u ringu daje eksplicitni oblik borbe onome što na nekim razinama svi prolazimo u životu-svi se borimo s nečim i nekim. Creed je pametan film iz kojeg možemo naučiti puno lekcija o izdržljivosti, upornosti, o tome kada se povući, a kada ustrajati u borbi unatoč svoj boli koji osjećamo. Ovo su neke od njih.

Tvoja prošlost i pozadina ne definiraju ono što jesi i ono što ćeš postati

Adonis je izvanbračni sin Apolla Creeda kojeg je iz doma za maloljetnike izvukla i udomila zakonita Apollova supruga te mu pomogla da stane na noge. Adonisov tata bio je boksač prve klase koji je poginuo u ringu. Kroz cijeli film Adonis se bori sa svojim nasljeđem, s onime što je zbilja njegovo, a što je tatino (i uspije dobiti tu bitku ).

Uspjeh miriši na znoj

Rocky Balboa, boksač koji je Apollu Creedu uzeo titulu prvaka svijeta, a poslije mu postao prijatelj, pristane trenirati Adonisa samo pod uvjetom da Adonis pristane na težak rad.

“Ne” znači pokušavaj i dalje

Iako su ga odbijali mnogo puta, Adonis je ustrajao u svojoj namjeri da postane profesionalni boksač zato što je bio siguran da to želi.

Naši izbori imaju posljedice

Kad Adonis kaže svojoj pomajci da se počinje baviti profesionalnim boksom, ona ga podsjeća da je njegov otac poginuo u ringu. Adonis je do tada imao siguran uredski posao i mirnu karijeru pred sobom, a boksao je rekreativno.
Vođe moraju preuzeti odgovornost za odluke koje donose
Adonisova pomajka, Mary Ann, rekla je Adonisu : ” Ti si sin svog oca. Nosiš njegov dio u sebi. Ali ne moraš biti on ”. Adonis ipak odlazi u svijet boksa, ne zato što pokušava živjeti život svog oca, već je osjeća poriv za borbom.

Najteži izazov vodstva jest samo-vodstvo

Najveći protivnik s kojim se svi suočavamo smo mi sami. Balboa kaže Adonisu da to vjeruje i u ringu i u životu. Adonis mora pobijediti sebe , svoje sumnje u to zaslužuje li nositi očevo ime da bi mogao dozvoliti sebi da postane i bude ono što jest-boksač.

Ponekad je potrebno vratiti se osnovama

Balboa je primjenjivao metode treninga od svoga pokojnog trenera kako bi Adonisa naučio brzini i tehnici. Iako izgledaju smiješno (poput hvatanja kokoši ) radi se o izrazito učinkovitim metodama.

Veliki vođe potiču svoje suradnike da daju više od sebe i očekuju najbolje od svojih timova

“Važno je ono što ćeš ponijeti iz tog ringa-svoj ponos”, kaže Rocky Adonisu.

Vještina slušanja jedna je od najpodcjenjenijih, a najkorisnijih odlika vođe

Balboa je rekao Adonisu: Ne možeš naučiti ništa dok govoriš.

Uspješni vođe prihvaćaju proces i znaju da se s vremenom postaje bolji

“Korak po korak. Udarac po udarac. Runda po runda.” Nakon svakog treninga Adonisove sposobnosti bile su veće.

Uspješni vođe uvažavaju svoje ”trenere/ice”

Adonis se niti jednom nije svađao s Balboom oko toga što ga ovaj uči.

Vođe nisu pasivni

Prije velike borbe s prvakom, Balboa kaže Adonisu da je on taj koji borbu mora “donijeti” u ring, on je taj koji izaziva prvaka i cilja na prvo mjesto.

Važno je definirati pravi problem i vođe moraju dobiti mentalnu bitku prije negoli dobiju onu fizičku

Balboa prije borbe kaže Adonisu: “Ovo je tvoja borba sa samim sobom. On je samo na putu.”

Uspjeh ima cijenu koju treba platiti

Sve ima svoju cijenu, kad smo toga svjesni ili ne. Prije borbe s prvakom Balboa kaže Adonisu: “Ti pripadaš tu (u ring). Ne znaju što si ti prošao. A sigurno ne znaju što smo mi prošli”. (Balboa oboli tijekom Adonisovih priprema za meč s prvakom.)

Veliki vođe grade stvari koje traju

Saga o Rockyju traje već četrdeset godina jer se u osnovi radi o bezvremenskoj priči i bezvremenskoj poruci :
“Nije važno koliko jako možeš udariti, nego koliko udaraca može primiti i nastaviti se kretati dalje tome unatoč”.
Detaljnije o filmu na MUF-u.
Prilagođeno s http://briandoddonleadership.com/

Exit mobile version