SHARE

Biti produktivan.

Obaviti više.

Svi kažemo da to želimo, ali često se zateknemo kako se vraćamo našim neproduktivnim navikama.

I sve vrijeme koje trošimo na proučavanje raznih trikova i savjeta za produktivnost ne pomaže. Znamo da bismo trebali koristiti Pomodoro tehniku, isključiti internet dok radimo i tako redom, ali umjesto toga smo “zaposleni” sljedećim aktivnostima:

  • Provjeravamo što se događa na našim omiljenim društvenim mrežama svakih sat-dva (ili češće)
  • Opsesivno provjeravamo dolaznu poštu
  • Tračamo s prijateljima i kolegama (i pravimo se da je to “rad”)
  • Obavljamo lagane zadatke s to-do liste, iako znamo na što bismo trebali trošiti vrijeme

Uskoro nam prođe cijeli dan, a nemamo osjećaj da smo išta postigli.

Vjerojatno imate prilično dobar osjećaj koliko biste produktivni bili kad ne biste trošili vrijeme na spomenute aktivnosti. Na žalost, lakše je reći “danas ću samo raditi i obaviti stvari” nego to učiniti.

Srećom, postoji dobar i jednostavan sustav rada zasnovan na Newtonovom prvom zakonu mehanike, koji će vas prisiliti da budete produktivniji nego mislite da je moguće.

Prvi zakon, pojednostavljeno, kaže da “jednom pokrenuto tijelo ostaje u stanju gibanja”. Ovaj sustav koristi ideju tog zakona kao osnovu za ultraproduktivnost.

Ovo su temelji:

  • Dovoljno sna – prema znanstvenim istraživanjima, naše zdravlje i produktivnost ovise o tome spavamo li dovoljno. Vodeći stručnjaci tvrde da nam uglavnom treba 7 do 9 sati sna kako bi funkcionirali na optimalnoj razini.
  • Meditacija – više od 1400 studija pokazalo je nevjerojatne dobrobiti meditacije. Najvažnije, u odnosu na produktivnost, meditacija jača našu moć volje. Ona će nam trebati kako bi se oduprli brojnim smetnjama kojima smo izloženi tijekom dana.
  • Pravilna prehrana – iznimno jak učinak na produktivnost. Najlakše je uočljiv porast razine energije kad iz prehrane izbacimo prerađene namirnice i počnemo jesti mnogo zelenog povrća.
  • Tjelovježba – jača energiju i koncentraciju, a potiče i rast novih moždanih stanica.

Možda ste čak i iskušali neke od ovih navika, pa ste odustali nakon nekoliko tjedana (ili prije).

Ali kad koristite Newtonov zakon, možete automatizirati navike. Evo sustava kojim to radite u tri koraka:

  1. Poduzmite svjestan napor da odete na spavanje. Ovdje usmjerite većinu svoje snage volje. Najlakši način je da podesite “noćni alarm”. To je alarm koji vas upozorava svake večeri da je vrijeme za gašenje elektroničkih uređaja i odlazak u krevet. Zatim se probudite u pristojno doba – to neka vam bude zadatak broj 1 na to-do listi za idući dan.
  2. Nakon buđenja i jutarnje toalete, meditirajte čim prije moguće. Ovo je kritični trenutak na kojem sustav pada ili prolazi. Počnite s 5 ili 10 minuta i polako napredujte do 20 minuta. (Ako vam je i 5 minuta previše, počnite mini-navikom od jedne minute meditacije.)
  3. Nakon meditacije, trening. Mnogo je bolji učinak na produktivnost ako trenirate ranije u danu, jer vam tjelovježba daje poticaj kognitivnim sposobnostima koje onda možete iskoristiti na svojim najvažnijim projektima tog dana.

Ovaj sustav radi jer “jednom pokrenuto tijelo ostaje u stanju gibanja”.

Radite to 30 dana i život će vam se promijeniti.

Ako tek počinjete, krenite od mini-navike. Evo primjera:

  • Probudite se nakon što se dobro naspavate.
  • Meditirajte samo 5 minuta.
  • Napravite 1 sklek. (Da, jedan.)

Rutina koja traje manje od 10 minuta je nešto na čemu lako možete graditi napredak. Uskoro ćete biti nezaustavljivi.

Disclaimer: znamo što Newtonovi zakoni mehanike zaista opisuju. Ovo je samo zgodna metafora.

(Prilagođeno s Pick the Brain)