Site icon Stratego.hr

Tek kad otkrijete svoje ključne vrijednosti možete početi živjeti svoj najbolji život

Što je vama važno? Jutarnja kavica? Vrijeme za šetnju psa? Predaja odrađenog posla šefu na vrijeme? OK, ali što vam je vrijedno?

Prema časopisu The Atlantic, 7 od 10 Amerikanaca kažu da ljudi imaju sve slabije vrijednosti u posljednjem desetljeću. Mislite li da je tako i s Hrvatima? Koje su uopće vaše osobne vrijednosti?

Što su vrijednosti?

Vaše vrijednosti su oznake vašeg pravog ja, ono što vam je najvažnije u profesionalnom i privatnom životu.

Vaše vrijednosti utječu na onaj glasić u glavi koji vam govori kad vas ne treba biti briga za nešto i određuje kako ćete postaviti vremenske prioritete.

Vaše vrijednosti su ono za što vjerujete da je važno u životu i radu.

Vaše ključne vrijednosti određuju što zaista želite od života, ali služe i kao mjerilo pomoću kojeg određujete jeste li zadovoljni trenutnom situacijom i živite li smislen život.

Ključne vrijednosti definiraju tko smo i pomažu nam pronaći našu svrhu u životu. Evo nekoliko dobrih primjera riječi za opisivianje ključnih vrijednosti:

Neke od njih poprimate u djetinjstvu. Mogu biti kulturalne ili naučene promatranjem članova obitelji i slušanjem razgovora o njihovim strastima.

Možda sada, u odrasloj dobi, shvaćate da se strastveni prema istim stvarima. Nije loše dijeliti ključne vrijednosti s onima oko vas, ali može biti pogubno živjeti život u kojem te vrijednosti ne pošujete.

Kako vrijednosti utječu na naše svakodnevne odluke?

Donosimo odluke zasnovane na vrijednostima svakog dana, ali ponekad zaboravljamo važne odluke s kojima se suočavamo i stres koje naše odlučivanje može donijeti.

Kad identificirate svoje vrijednosti i počnete donositi odluke u skladu s njima, život odjednom postane malo lakši. Ali kad živite na autopilotu i ne dopuštate svojim vrijednostima da se poklope s vašim izborima, možete postati izrazito nesretni, a nećete ni znati zašto.

Otkrijete li svoje ključne vrijednosti, one će utjecati i na male stvari. Sjećate li se one stvari koju ste kupili ako vam nije bila potrebna, ali ste je jednostavno htjeli imati? Tada ste odlučili da mudra potrošnja novca nije za vas. Ali osjećate li se zaista tako? Sad je kraj mjeseca i treba platiti račune. Možda bi bilo dobro imati taj novac. Odjednom ste stvorili sebi stres. Taj raskorak proizlazi iz života u neskladu s vašim ključnim vrijednostima.

Kad počnete donositi naizgle male odluke znajući što vam je vrijedno, imat ćete manje stresa u drugim aspektima života. Ovo će imati učinak snježne grude, dovesti do boljih odluka u budućnosti te produžiti vaš život bez stresa. Najbolje od svega, nije potreban veliki trud, samo malo uvida i samosvjesnosti. Ako nekoliko minuta koje ćete provesti sjedeći sami sa sobom mogu promijeniti ostatak vašeg života na bolje, zašto ne? Naposljetku, znate li svoje vrijednosti, važne odluke poput prihvaćanja posla, pokretanja biznisa ili velikih promjena postaju mnogo lakše.

Kako doznati svoje osobne ključne vrijednosti?

Ključne vrijednosti su nam važne. Otkrijemo li što nam je najvažnije, možemo voditi bolji život. Evo dva načina pomoću kojih možete otkriti koje su vaše osobne ključne vrijednosti:

Krenite od onog što već znate, svoje etike

Poznajete li svoje ključne vrijednosti, moći ćete ih uskladiti sa svojom etikom. Vaše vrijednosti izravno utječu na vaše standarde ponašanja.

Razmislite: ako je etički važno za vas da stignete na posao na vrijeme i tijekom radnog vremena se fokusirate samo na rad, stajat će i tvrdnja da na svako radno mjesto donosite vrijednost poštenog i učinkovitog zaposlenika.

Možda ste ona vrsta partnera koja ne koristi mobitel na spoju. To vjerojatno znači da ste lojalna osoba i želite da vaš partner zna koliko cijenite zajedničko vrijeme. Na taj način snažno ukazujete da su vam osobni odnosi na prvom mjestu te pokazujete ljudima da vam je stalo. Možete dodati poštovanje i predanost popisu svojih osobnih ključnih vrijednosti.

Osobno iskustvo će biti najbolji alat u otkrivanju što je vama vrijedno

Sjetite se trenutka kad ste bili najsretniji. Zašto ste bili tako sretni? Jesu li vas ispunili drugi ljudi? Tko su oni? Razmislite o tome kad ste bili ponosni na sebe, i zašto ste osjetili taj ponos. Vaša iskustva pokazat će što vam je važno.

I nemojte se bojati gledati unaprijed; koje vrijednosti želite naglasiti svojoj djeci? Ako želite da drugi to cijene, onda je i vama vrijedna ista stvar.

Što trebam učiniti s mojim ključnim vrijednostima?

Sjednite i sastavite popis svega što vam padne na pamet, a onda istražite te riječi koje opisuju ključne vrijednosti. Nema granice koliko ih možete imati, ali popišite koliko god se uspijete sjetiti.

Postavite prioritete

Ako završite s listom od 20 riječi, razmislite o tome da prekrižite one koje su jedva ušle na popis.

Bloger Steve Pavlina predlaže da identificirate najvažniju vrijednost, pa drugu najvažniju i tako redom dok ih ne razvrstate po važnosti. Ako pokušavate postaviti prioritete, korisno je zapitati se “kad bih morao birati, koje bih zadržao, a kojih bih se prvo riješio?”.

Neke od njih neće lako isplivati, a druge će vas zbuniti. Dopustite da se dogodi ono što se mora dogoditi i prihvatite da je ovo samo alat u učenju tko ste zapravo.

Promotrite svoje vrijednosti svakog dana

Kad ste odredili koje su vaše vrijednosti, ključno je da ih svakog dana promotrite. Svi se suočavamo s izazovnim situacijama i odlukama. Znate li unaprijed koje su vaše vrijednosti, lakše ćete donijeti dobre odluke. Svatko od nas je na svom putu i nitko vam ne može reći koje su to, osim vas samih.

Nemojte se bojati izmijeniti popis

Kad otkrijete svoje vrijednosti i počnete živjeti u skladu s njima, možda ćete otkriti da vam nisu sve važne koliko ste vjerovali. Preradite  popis! Smijete svjesno mijenjati svoje vrijednosti.

Vrijednosti bi vam trebale pomoći da stvorite najbolji život za sebe. Pravila sami postavljate. Budite strpljivi sami sa sobom i posvetite vrijeme otkrivanju svojih ključnih vrijednosti. Zapanjit ćete se kad vidite što možete postići.

Prilagođeno s Lifehacka

 

Exit mobile version