SHARE

Mike Krzyzewski ili popularno zvan “Trener K” jedan je od omiljenijih američkih košarkaških trenera čije se iskustvo i vještine vođenja tima mogu primijeniti i izvan košarkaškog terena – on jednostavno razumije dinamiku tima. Tako je zajedno s Chrissie Gorman sudjelovao na stvaranju platforme za razvoj vodstva Power forward.

Ljepota te metode je to što je jednostavna i primjenjiva na širok spektar tema, posao jednako kao i na sport i to na različitim stepenicama poduzetničkog putovanja. Kako bi vas uveli u priču u nastavku donosimo tri najveće lekcije koje je Chrissie Gorman naučila od legendarnog trenera sveučilišta Duke.

Pravi vođa zna kako “moju ideju” pretvoriti u “našu ideju”

Jedna od riječi koju Trener K često koristi dok razgovora sa svojim timom je vlasništvo pa je tako nedavno govorio o primjeru situacije u kojoj je stvorio određenu atmosferu s američkom košarkaškom reprezentacijom. Kako bi zbližili tim u relativno kratkom roku, trener i njegovo osoblje snimili su igrače kako govore o različitim temama poput toga što im znači igrati za domovinu. Prije utakmice s Argentinom u kolovozu 2016., trener je umjesto svog uobičajenog govora pustio montiranu snimku igrača koji govore o svojoj želji za pobjedom i osjećaju vezanosti uz tim. Na taj je način pomogao da njegovi igrači i članovi tima dobiju osjećaj da posjeduju problem, rješenje, cilj na koji moraju biti usredotočeni. Ako vaši igrači ne igraju na razini i prema standardima koje od njih očekujete, tako ih možete podsjetiti na to što su oni rekli da će napraviti, a ne što ste im vi rekli da trebaju napraviti. Moćan je to način za graditi povjerenje i povezanost u timu, a sve kako bi se postigli zajednički ciljevi.

 Kultura nije nešto što trebate pretpostaviti

U središtu kulture često leži snažna emocionalna konekcija prema zajedničkoj svrsi. Ipak, ne možete pretpostaviti da ta poveznica postoji. Umjesto toga morate je graditi i nastaviti je obnavljati. Trener K povezuje to s „obnovom zavjeta“. Na Olimpijskim igrama Američki se košarkaški tim suočio s eliminacijskim formatom natjecanja, na što većina NBA igrača nije bila naviknuta. Umjesto da pretpostavlja da igrači to razumiju, trener im je to objasnio preko nečega što im je bilo poznato: igre u sedam serija. Igrači su razumjeli emociju koja okružuje Igru 7 i bili su u stanju to prevesti u kulturu zlatne medalje, u “moramo pobijediti” mindset.

Iako su stilizirani zidni postovi ili pamtljive fraze dobri podsjetnici na zajedničke ciljeve i vrijednosti, nisu dovoljni jaki da bi se vaš tim emocionalno povezao s kulturom koja je potrebna.

Umjesto toga razmislite o različitim perspektivama koje vaši timski igrači donose za stol -koja je razlika između odnosa vaših igrača prema zajedničkoj misiji od onog kojeg prema njoj ima vaš marketinški tim? Koje je zajedničko tlo koje možete pronaći kako biste izgradili emocionalnu konekciju? Najbolji način na koji to možete postići je putem redovitih timskih diskusija kako bi se obnovila kultura. Kultura nije statična stvar- kako bi rasla zajedno s vašim poslom treba je njegovati.

Kad se suočite sa porazom, gledajte i izvan “mjesta udara”

Nakon što je njegov tim neočekivano izgubio prvu rundu na muškom turniru 2014., Trener K imao je dvije opcije: mogao se usredotočiti na podupiranje rascjepa u timu ili revidirati svoj cijeli program. Odlučio se za ovo drugo i preispitao svoj cijeli program – od trenera, preko asistenata do samih igrača. Shvatio je kako je uzrok gubitka nedostatak usklađenosti unutar njegove organizacije. Uvidio je kako ima nevjerojatnu potporu unutar organizacije, no da je sve nepovezano. Nakon što je uspostavio veću povezanost između svog osoblja i trenera, pomogao im je da razjasne organizacijske standarde koji su onda na neki način postali i svačija odgovornost. Sljedeće sezone, kad se tim natjecao na prvenstvu, cijela organizacija sudjelovala je u procesu i dijelila pobjedu. Gledati na razini cijele organizacije možda se čini kao ekstremna reakcija na površini, ali važno je sagledati cijelu sliku prije negoli se usredotočiti samo na detalje poraza. Kada se suočite s porazom, obavezno ga kontekstualizirajte i razmislite o svim faktorima koji su stvorili tu situaciju. To je nešto što bi Trener K napravio i nešto biste trebali napraviti i vi.

Prilagođeno s Entrepreneur