SHARE

U poslu i životu općenito uobičajeno je tu i tamo napraviti pogrešku. Ipak, ako su jedine lekcije koje ste na svojoj ruti naučili one izvedene iz vaših pogrešaka, nećete se baš usrećiti, a niti postati napredan poduzetnik. Dobra vijest je da ne morate stavljati svoju nogu na sva kriva mjesta dok niste došli do najbolje koreografije za poduzetnički uspjeh: možete “krasti” trikove od top poduzetnika i umjesto toga učiti na primjerima. Koje onda predmete možete dodati u vašu torbu dnevnih navika kako biste došli do sigurnog i brzog poduzetničkog rasta?

Uvijek stavite svoje klijente na prvo mjesto

Poduzetnici koji se izdižu iz mase su oni koji na prvo mjesto stavljaju svoje kupce. Na prepunom tržištu kupci su postali jako osjetljivi na način na koji ih brendovi tretiraju. Jako će brzo otići drugom proizvođaču ako samo i osjete da se njihovo vrijeme, novac i osobnost ne cijene dovoljno. Fokus na iskustvo korisnika umjesto na dohodak taktika je koja je pomogla osnivačima Twittera u borbi s konkurencijom još rano, a znamo dokud su došli. Stoga: stavite zadovoljstvo kupca na prvo mjesto ako želite da vaš brend raste, čak i kad se uspjeh čini nemogućim.

Prigrlite svaku priliku i odbacite svaki strah

Put prema poduzetničkom uspjehom može biti prekriven trnjem i razbijenim staklom, ali ako ne krenete njime nemojte se ni nadati da ćete doći do završne linije u nekoj skoroj budućnosti. Doza opreza i promišljenosti je u redu, ali pokušajte ne previše razmišljati i ne previše planirati svaki korak unaprijed- i važnije, ne dopustite nikome da vam poremeti vjeru u uspjeh. Elon Musk je sjajan primjer biznismena koji jednostavno nije htio prihvatiti “ne” za odgovor. Takav princip zaradio mu je veliko bogatstvo i status mogula tehničke industrije. Njegova je formula za uspjeh jednostavna: riskirajte i vizualizirajte uspjeh umjesto neuspjeha.

Dođite tamo gdje trebate i onda odite jedan korak dalje

Rana ptica možda neće uhvatiti crva, ali ona uporna će ga kroz vrijeme iskopati iz zemlje i odnijeti doma. Glavna razlika između uspješnog i osrednjeg poduzetnika jest to što su uspješni poduzetnici, kad stignu tamo gdje trebaju, spremni otići i korak dalje. Iako perfekcionizam nije uvijek najbolji prijatelj u poslu, može biti neprocjenjivo vrijedna karta prilikom poslovanja. Primjerice, dobro je poznato da su jačina i predanost izvrsnosti bile kvalitete koje su Marissu Mayer, Yahooovu CEO, stavile u središte korporativne pažnje. Stoga: krenite prema tom prvom mjestu i nemojte stati dok vaša konkurencija ne ostane bez daha.

Napravite strogi režimski plan

Iako se dio rasta odvija unutar komforne zone, dosljednost je ono što gura poduzetnika prema rezultatima. Jasno posložen dnevni plan, sa zadacima i ciljevima poredanim prema stupnju prioritetnosti može pomoći novim biznismenima da drže pogled na nagradi i i minimaliziraju odgode i slijepe ulice na putu. Osnivač i CEO Fueleda Rameet Chawla kaže da je dosljedan raspored ključ za izvrsnost te kaže kako mu je život posložen na temelju prioriteta doprinio brzom rastu startupa. Ako želite izbjeći rupe na putu i brzo osvojiti medalje, napravite izvediv dnevni plan i gotovo pobožno ga se držite.

Puno radite, puno se zabavljajte, odmorite se i onda sve ispočetka

Puno posla i malo “igre” nikada nije rezultiralo sjajnim poduzetnikom. Da biste se uzdigli iznad gomile trebate postići i zadržati dobru ravnotežu između posla i života te se zabavljati barem jednako kao što radite. Možete koristiti prilike poput poslovnog puta kako biste oslobodili vaše unutarnje dijete ili dizajnirati dio ureda kao područje za igru kako biste održali motivaciju tijekom radnog dana ili tijekom sporih vikend-smjena. “Work hard, play hard” slogan je u koji se Richard Branson kune, a koji se za njega pokazao itekako funkcionalnim. Također mu je otvorio um i srce što mu je pomoglo da sudjeluje u kreaciji boljeg svijeta na dnevnoj razini.

Prilagođeno s Pick the Brain