SHARE

Koja su pitanja koja si svakoga dana postavljate?

Vjerovali ili ne, pitanja koja se pitate određuju život koji vodite. To je zato jer vaša pitanja pokreću vlastite skupove odgovora koji vode do određenih emocija, koje pak vode do određenih akcija odnosno djelovanja ili nedjelovanja koji rezultiraju nekim rezultatima.

Ako si postavljate ograničeni raspon pitanja, dobivate i ograničene odgovore. Ako si pak postavite pitanja koja zahtijevaju otvoren um dobivate puno više. Neki ljudi imaju tendenciju postavljati si pitanja poput Zašto sam tako nesretan, Što bi bilo da sam napravio stvari ranije i Zašto sam uvijek u ovakvoj situaciji. Sva su ta pitanja usmjerena na ono što je bilo prije i na što se, sukladno tome, ne može utjecati. Naravno da su onda i odgovori koje ćete dobiti obeshrabrujući. S druge strane, pitanja poput Čemu me ovo iskustvo naučilo, Što mogu sljedeći put napraviti drugačije da napravim korak prema naprijed, Na čemu sam sve zahvalan su poprilično osnažujuća. Provociraju vas na dobar način, motiviraju da mislite i izvan uskih okvira unutar kojih ste se zatvorili, pogotovo onih često jako izražene i nemilosrdne samokritike kojoj se znamo podvrgnuti. Ako samorefleksija nije dio vaše uobičajene dnevne prakse, ova vas pitanja mogu zateći, što je u redu jer o njima nikad prije niste mislili. Dosad. Svaki set izazovnih pitanja širi vaše okvire i otvara nove poglede na to kako i što radite, gdje idete, jeste li negdje zapeli, a često vas može i vratiti sebi kojeg ste zaboravili negdje na putu, u žurbi ili u rutinskom životu. Osnivačica bloga Personal Exellence, Celestine Chua složila je listu od 101 pitanja mnoga od kojih je postavljala i svojim klijentima tijekom individualnog savjetovanja.

Pitanja koja si trebate postaviti svako toliko

Što je to što vaše unutarnje ja zbilja želi? Nije ga teško izgubiti u suvremenom ritmu života. Pitanja koja slijede pomoći će vam da se fokusirate na ono što je vama važno i što je ono što vi želite. Pitanja nisu postavljena na način da ih se na svih odgovori odjednom već kroz određeni vremenski period, kao dio vašeg puta osobnog rasta. Za vas smo odabrali 15 pitanja na kojima se možete zamisliti danas, a kojima se onda možete vratiti nakon tjedan dana da vidite je li se što promijenilo.

„Ne postoji jedan odgovor na svako pitanje“, napominje Celestine Chua, „odgovori na pitanja mijenjaju se kroz dane, mjesece, godine“.

Pitanja:

  1. Oko čega ste strastveni?
  2. Koja su postignuća na koja ste najviše ponosni?
  3. Na čemu ste u životu najviše zahvalni?
  4. Kako biste se opisali?
  5. Volite li se? Zašto se volite ili ne volite?
  6. Što biste trebali napravite da se danas više volite?
  7. Da imate još samo jedan mjesec života, što biste napravili?
  8. Koje su najvažnije lekcije koje ste dosad naučili?
  9. S čime se bavite danas? Hoće li vam to što danas radite biti važno za godinu dana, tri godine ili pet godina?
  10. Što biste napravili da nema mogućnosti da “padnete”, da nemate ograničenja u novcu, resursima, vremenu ili kontaktima?
  11. Volite li svoj posao?
  12. Čega se najviše u životu bojite?
  13. Tko su vam najvažnije osobe u životu?
  14. Prihvaćate li manje od onoga što vrijedite? Zašto?
  15. Što vas pokreće?

Izvor