SHARE

Jedan od najprestižnijih svjetskih turističkih vodiča, Lonely Planet Zagreb je stavio na vrh svoje liste ove godine najpoželjnijih i najuzbudljivijih, ali nedovoljno istraženih europskih destinacija, koje se moraju posjetiti. Zagreb je, prema tom izboru, pobijedio u konkurenciji deset gradova, koji imaju što pokazati, ali su često podcijenjeni i nedovoljno poznati  kod turističke publike.  

U objašnjenju priznanja stručnjaci Lonely Planeta ističu kako je Zagreb nerijetko u sjeni razvikanih gradova na obali Jadrana, ali i kako se radi o  metropoli  koju definitivno treba upoznati. Zagreb vide  kao grad koji je istvoremeno kozmopolitski i alternativan, a ističe se i da je vrlo dostupan jer nikad nije bilo povoljnije i lakše doći do glavnog grada Hrvatske zahvaljujući uz ostalo i novoj zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

Osvrnuli su se i na osunčane trgove austrougarskog štiha, trgove ispunjene ljudima koji piju kavu, zagrebačku arhitekturu, uličnu umjetnost i urbanu obnovu. 

Drugo mjesto na toj listi zauzela je švedska pokrajina Gotland, treća je španjolska Galicija, četvrti sjever Crne Gore, a peti britanski Leeds. Slijede portugalski Alentejo, sjeverna Njemačka, Moldavija, ciparski Pafos i francuski Le Havre.