SHARE

(Hina) – Ratnom dramom “Iznimka” Davida Leveauxa, u nedjelju je u zagrebačkom Kinu Europa otvoreno dvanaesto izdanje Festivala tolerancije – JFF Zagreb, koji će tijekom sedam dana, s ciljem većeg uvažavanja različitih i drugačijih u današnjem društvu, predstaviti više od 65 filmova i bogati popratni program.

Uoči otvaranja Festivala održana je minuta šutnje kojom je odana počast žrtvama holokausta i svih progona.

“Na središnjem trgu glavnoga grada ekstremni desničari treću godinu za redom, a ove godine uz dopuštenje i zaštitu policije održali svoje postrojavanje. Istovremeno u Dežmanovom prolazu na instalaciji brazilske umjetnice Angelica Dass, koja promovira toleranciju i jednakost, osvanuo je kukasti križ. Ovaj festival će nastaviti educirati društvo o opasnostima nacionalnog ekstremizma i terora”, pročitao je glumac Enis Bešlagić poruku organizatora festivala.

Zamjenica zagrebačkog Olivera Majić istaknula kako Festival tolerancije pokazuje da je Zagreb otvoreni grad, grad otvorenih ljudi, tolerantan, human i da različitost rješava u kvalitetnom dijalogu.

Film koji je otvorio festival “Iznimka” govori o njemačkom časniku (Jai Courtney) kojeg pošalju u Nizozemsku da bi utvrdio je li se britanska tajna služba početkom Drugog svjetskog rata infiltrirala u dom cara Vilima II (Christopher Plummer). On započinje smrtno opasnu vezu s mladom Nizozemkom židovskog podrijetla (Lily James) uz posljedice koje nisu mogli predvidjeti ni oni niti njemački car.

Fokus Festivala je na razvijanju tolerancije, prihvaćanju različitosti, otvaranju platformi za vođenje i učenje dijaloga te razgovorima o raznim temama, od Drugog svjetskog rata i holokausta do danas društveno-aktualnih tema, poput silovanja ili zlostavljanja žena.

Filmski program festivala donosi dugometražne, kratkometražne, dokumentarne, dječje i animirane filmove europske i svjetske produkcije, a popratni sadržaj, uz niz gostiju, okrugle stolove, predavanja, diskusije, edukativne programe, izložbe.

Prvi direktor Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff popularno nazvan ‘lovac na naciste’ predstavit će u Kinu Europa 9. travnja svoju knjigu “Operacija Posljednja prilika – Potjera za nacističkim zločincima”.

Na Festivalu će se predstaviti i elektroničko izdanje knjige “Dnevnik Anne Frank”, projekt portala www.lektire.skole.hr, uz razgovor o uvođenju novih medija i tehnologija u obrazovanje.
Program Edukacijska jutra održava se na temu “Svjedočanstvo preživjelog”, u kojemu će sudjelovati preživjeli iz koncentracijskih logora Branko Lustig i Dan Dragutin Bar-Sela.

O prikazu holokausta u igranim filmovima govorit će Cathy S. Gelbin sa Sveučilišta u Manchesteru koja se specijalizirala za njemačko-židovsku kulturu te područje holokausta, spola i filma.
U sklopu programa Tolerance Talk održat će se okrugli stolovi “Budućnost Europe – Europa koju želimo” posvećen izbjegličkoj krizi, “Zagreb, tak’ imam te rad”, o prilagodbi imigranata u hrvatsko društvo koji se nadovezuje na projekciju filma “Dragi susjedi” Nebojše Slijepčevića, te razgovor o zlostavljanju žena, koji se nastavlja na dokumentarni film “Bolji čovjek”.
 
Brazilska umjetnica Angélice Dass, čiju je izložba Humanae – zbirke portretnih fotografija ljudi koja otkriva istinsku ljepotu ljudskih boja, do 18. travnja moguće vidjeti na nekoliko lokacija u centru grada, održat će predavanje 9. travnja u velikoj dvorani kina Europa. Cilj projekta Humanae je ukazati na različitost svakog pojedinca i ljepotu koju ta različitost nosi u sebi, nudi otklon od rasističkih stremljenja i podjela u suvremenom društvu te promovira ideje tolerancije, razumijevanja i prihvaćanja.

Četvrto izdanje Marketa ugostit će četiri festivala – Hong Kong Jewish Film Festival, prvi azijski festival posvećen židovskom filmu, Bergen International Film Festival, najveći filmski festival u Norveškoj, Festival povijesti i filma iz Rasnova (Rumunjska) i History Film Festival iz Rijeke, fokusiran isključivo na povijesne dokumentarne filmove.

Filmovi će se do 14. travnja prikazivati u kinima Europa i Tuškanac te, od ove godine, i u Kinoteci.