SHARE

U auli Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u društvu Jasne Jezerčić Cvitković,  pročelnice  Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove otvorio izložbu Grad Zagreb na katastarskim planovima – svjedocima vremena katastarskih izmjera od 1817. do 2017.
 
Značaj katastarske dokumentacije za planiranje, oblikovanje i korištenje prostora prepoznat je davno prije, što pokazuje i ova vrijedna izložba, izjavio je gradonačelnik. Izložena arhivska građa i dokumenti prostornog razvoja grada svjedoče o njegovoj povijesti, a ujedno pokazuju planirane i realizirane prostorne promjene, kao i brigu za njegovu uređenost i ljepotu.

Gradonačelnik je stručnjacima Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove i pročelnici Jezerčić Cvitković  zahvalio na organizaciji izložbe. Pozivam sve građane da dođu u Gradsku upravu i da razgledaju ovaj povijesni vremeplov od 200 godina.
 
Namjera nam je bila prikazati promjene na katastarskim planovima. Živimo u vremenu kad je digitalna tehnologija potpuno promijenila standard mjerništva, geodezije i kartografije, a ova izložba svjedoči o predanom radu starih mjernika – geodeta, kartografa, tiskara, katastarskih službenika i arhivara. Ovi stari kartografski materijali su prava mala umjetnička djela, istaknula je pročelnica Jezerčić Cvitković. Pročelnica je dodala da izloženo arhivsko gradivo pokazuje značaj katastarske dokumentacije za planiranje, oblikovanje i korištenje prostora. ali i vrstu i dinamiku promjena u prostoru.

Izložba je osmišljena u povodu obilježavanja 65. godišnjice samostalnog djelovanja Hrvatskoga geodetskog društva i 200 godina od uvođenja stabilnog katastra, a otvorena je od 23. do 27. travnja.