Predstavljeni regionalni centri kompetentnosti Grada Zagreba u strukovnom obrazovanju

SHARE

U prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni regionalni centri kompetentnosti u strukovnome obrazovanju, a koji će osim redovite djelatnosti strukovnog obrazovanja provoditi i druge programe učenja koji su utemeljeni na radu i stručnome osposobljavanju.
Uz Ivicu Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje na konferenciji su sudjelovali: Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića, Asja Jelaković, ravnateljica Škole za medicinske sestre Mlinarska, Hrvoje Odak, ravnatelj Zdravstvenog učilišta i Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

U srpnju ove godine tri su zagrebačke škole imenovane regionalnim centrima kompetentnosti: Tehnička škola Ruđera Boškovića – sektor elektrotehnika i računalstvo, Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića – sektor strojarstvo i Škola za medicinske sestre Mlinarska – sektor zdravstvo. Iz fondova Europske unije planiramo povući oko 150 milijuna kuna uz potporu Grada Zagreba također, istaknuo je pročelnik Lovrić.

Sredstvima, a koja ćemo dobivati tijekom formiranja centra ćemo nastojati oplemeniti naše postojeće obrazovne programe poboljšanjem nastavnih sadržaja i uvođenjem moderne didaktičke opreme u radionice i laboratorije, rekla je ravnateljica Đurđica Fuštar te je zagrebačkomu gradonačelniku Milanu Bandiću i Gradskomu uredu za obrazovanje zahvalila  na podršci koju su iskazivali projektu na kojem su odabrana i 3 zagrebačka centra od 25 iz cijele države.

Ravnateljica Jelaković je istaknula kako je Škola za medicinske sestre Mlinarska jedina petogodišnja strukovna škola. U budućnosti se vidimo kao mjesto edukacije koje će pridonositi razvoju novih zdravstvenih spoznaja koje moramo pratiti. Djeca s teškoćama također postaju naš prioritet i tu bismo voljeli razviti nove programe, rekla je.

U Zdravstvenome učilištu smo u zadnjih 5 godina uložili oko 600 000 kuna u modernizaciju, a ove godine smo nositelji dvaju velikih projekata. Stoga nam je ovaj centar korak naprijed i prilika da svojim učenicima olakšamo upis na fakultet, rekao je ravnatelj Hrvoje Odak.

Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića je naglasio kako će ovaj centar pomoći da informacije između obrazovnog sustava i poslodavaca brže kolaju. Nastojat ćemo stimulirati firme kako bi naši učenici bili u stvarnome doticaju s tržištem rada, istaknuo je. 

Odabrane ustanove se imenuju regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnome obrazovanju na 5 godina. Sredstva za infrastrukturu su osigurana iz Europskoga socijalnog fondu i Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije, a namijenjena su obnovi i adaptaciji objekata, nabavi opreme i razvoju novih obrazovnih programa.