SHARE

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnje automobilom.
Ovogodišnji, 19. po redu, Europski tjedan mobilnosti, najavile se danas u Gradskoj upravi zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, a potpisom Povelje o pristupanju ETM-u i službeno je započeo Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Europski tjedan mobilnosti pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Vrhunac tjedna je Dan bez automobila (22.9.), kad gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili niše područja namijenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza.
 

Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a  devetnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao ‘zlatni sudionik’ sva tri kriterija. S ponosom ističemo da je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova online prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija:
 organizirali su aktivnosti u tjednu od 16.-22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja; uveli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16.do 22. rujna; obilježili su Dan bez automobila, poželjno 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (1 sat prije početka i 1 sat nakon završetka radnog vremena).„Zlatni sudionici„ mogu postati samo oni gradovi koji su zadovoljili sva tri gore navedena kriterija i oni se mogu natjecati za nagrade EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI.

—————————————————————————————————–
Grad Zagreb je i ove godine priredio bogat program događanja koji možete vidjeti OVDJE.